Nastepnie musisz wynik Twojej komendy:
Download: 450 Mbps
Upload: 45 Mbps
uprościć tylko do jednego wyniku i tylko liczby, np. sprawdzajac download dostajesz wynik 450, Takie zabawy na stringach robisz bezpośrednio na routerze albo na HA w polu value_template. Pozostała konfiguracja juz w HA, np dodanie jednostki w unit_of_measurement.
Mam RPi3B+ , które osiągnie maksimum około 300 Mb/s, ponieważ LAN podłączony jest do portu USB 2.0.
Podpowiecie jeszcze jaki podać parametr w value_template oraz żeby skrypt wykonywał się po kliknięciu lub po określonym czsie?
Zostaw tylko | grep "Download i wynikiem powinno być:
Download: 450 Mbps
Teraz z tego outputu za pomocą polecenia sed tak zrob aby zostalo Ci samo 450 - “za pomocą sed wyświetl tekst znajdujący się po spacji ale do kolejnej spacji”, mam nadzieje ze mnie rozumiesz - w Google wpisz: linux sed text between two space, wierzę, że sobie poradzisz.
Tak jakby komendy nie wykonywał. Gdzie w logach znajdę czy to się wyknuję co 60 sekund?
Może trzeba podać, żeby czekał na wynik, bo pewnie od razu wypisuję, a przecież proces pomiaru zajmuję trochę czasu.
scan_interval: 120
command_timeout: 30
nic mi to nie daję, nadal: 0.0
Znalazłem coś takiego:
speedtest-netperf.sh -t 5 gdzie -t | --time: Duration of each direction’s test - czyli nastepuje wywołanie polecenia, ktore przez 10s sprawdza przepustowość łącza i dopiero daje wynik
HA odpala skrypt, nie dostaje odpowiedzi dlatego wynikiem jest zero.
Może trochę trzeba do tego podejść inaczej:
na routerze odpalać cyklicznie test łącza a wynik (już po zastosowaniu sed) zapisywać do pliku, proste przekierowanie do pliku >
z command ączyc się do routera i pobierać wynik tego pliku poleceniem cat
Uważam, nie nie ma sensu robisz test łącza częściej niż co 30 minut.
Jeżeli chodzi o czas co ile to będzie co 120 min, teraz dla testów taki krótki.
Patrzyłem na uruchomione procesy na routerze ale skrypt poprzez HA się nie uruchamiał.
Zrobie zapis do pliku i zobacze co z tego wyjdzie.
To może z tego powodu to nie działa - nie działa połączenie z HA poprzez ssh do routera, sprawdzales to np. z konsoli ssh HA? Pokazywane wyniki połączenia ssh z jakiego urządzenia były nawiązywane do routera?
Do polecenia ssh trzeba dodać 2 parametry, lokalizację klucza id_rsa i wyłączyć ścisłe sprawdzanie klucza?
Czyli komenda powinna zaczynać się od "ssh -i /config/.ssh/id_rsa -o StrictHostKeyChecking=no root@192.168.1.11
@typer08 pomogam chętnie ale na zasadzie “wędka zamiast ryby”, podobnie było w Twoim przypadku, efekt końcowy osiągnąłeś samodzielnie .
Na koniec, skoro masz już sensor SpeedRoute Download, analogicznie zrób SpeedRoute Upload odpowiednio modyfikując command, zamiast: