w Home Assistant mam podgląd jaki program jest włączony na tunerze z Enigma2 i chciałbym to wykorzystać do automatyzacji
jak napisać automatyzację aby wykonywało się coś tam gdy przełączymy na np POLSAT HD a coś innego gdy włączymy TVN HD?
Encja źródłowa nie ma wielkiego znaczenia, ale musisz ją przeanalizować w narzędziach deweloperskich
tu masz przykład z mojego dekodera
media_content_type: tvshow
friendly_name: Sypialnia STB
supported_features: 7613
source_list:
- Cesky Impuls
- Radio Impuls
- Rock Zone 105,9
- UKRAJINSKE RADIO
- RADIO PROGLAS
- Radio Dechovka
- Newland
[…]
- TVP Dokument
- 4Fun Kids
- Polsat HD
- Nowa TV HD
- StarsTV HD
- Polsat News Polityka
- Naladte se na digitalni vysilani CRA
- Polsat HbbTV
volume_level: 0.45
is_volume_muted: false
media_content_id: "1:0:1F:xx:xxx:xxxxx:xxxxxxxx:0:0:0:"
media_title: TVP Dokument
media_series_title: Sen o Warszawie
media_channel: TVP Dokument
source: TVP Dokument
media_currently_recording: false
media_description: >-
Sen o Warszawie
20:10 - 22:10
Biograficzny film o Czesławie Niemenie, ikonie polskiej muzyki rozrywkowej,
powstał w 10. rocznicę śmierci artysty. Opowiadają o nim przyjaciele,
członkowie rodziny, krytycy, dziennikarze muzyczni, autorzy biografii.
Reżyser: Krzysztof Magowski
Rok produkcji: 2014
media_start_time: "20:10"
media_end_time: "22:10"
w tej chwili jest wybrane źródło
source: TVP Dokument
więc u mnie ten atrybut musi posłużyć do wykrywania jaki kanał ktoś ogląda, a
jak jest w twoim dekoderze sprawdź sam (bo to może zależeć też od innych czynników - który tuner jest w użyciu itd.), aby to działało musisz mieć też poprawnie wybrane źródło danych o kanałach w STB (bucket)
Aby napisać taką automatyzację twoja encja musi zawierać atrybuy:
source_list:
AirPlay, Live TV, HDMI 1, HDMI 2, HDMI 3, HDMI 4, LOGICAL HDMI 1, LOGICAL HDMI 2, LOGICAL HDMI 3, LOGICAL HDMI 4, LOGICAL HDMI 5, LOGICAL HDMI 6, LOGICAL HDMI 7, LOGICAL HDMI 8, LOGICAL HDMI 9, LOGICAL HDMI 10, LOGICAL HDMI 11
source:
Live TV
device_class: tv
Możesz to sprawdzić w Narzędzia deweloperskie → STANY.
możesz u siebie przetestować taka automatyzację?
że włączasz jakiś tam program i coś się wykonuje?
Mówisz masz, oczywiście, że działa bo dlaczego by nie miało działać, pokaż co masz w narzędziach deweloperskich jako własności tego dekodera
zmiana kanału (obojętnie w jaki sposób czy pilotem czy z interfejsu web czy z HA czy jakkolwiek inaczej, bo chodzi o to że się zmienia ten konkretny atrybut u mnie) zapala i gasi światło (tak takie działanie jest absurdalne ale było na szybko, muszę to zlikwidować, bo się będę potem zastanawiał kto mi gasi światło ;D)
alias: Test STB
description: ""
triggers:
- trigger: state
entity_id:
- media_player.192_168_20_65
attribute: source
conditions: []
actions:
- action: light.toggle
metadata: {}
data: {}
target:
entity_id: light.sufit_jiawen
mode: single
hint1
jeśli nie wiesz dlaczego automatyzacja nie działa to zajrzyj w jej ślady
hint2
w automatyzacjach nie używaj urządzeń czy obszarów (jeśli nie musisz) tylko konkretne encje
wybrałeś Tv LG a nie tuner z Enigmą
tak myślę że jeśli tuner wyświetla nazwę programu to powinno się jakoś dać zrobić automatycację wg np nazwy programu jaki jest włączony tylko nie wiem jak do tego się zabrać
tak mam w stanach
to nie ma żadnego znaczenia, każdy przypadek jest indywidualny, dlatego musisz zajrzeć w narzędzia deweloperskie i stwierdzić co konkretnie dzieje się z twoją encją (twój tuner enigma2 może zachowywać się kompletnie inaczej niż mój, bo to też zależy od jego konfiguracji)
wklej jako kod całość, a nie wycinek zrzutu ekranu
a i tak musisz wybadać zachowanie, ja wiem co się zmienia u mnie i mniej więcej jak się zmienia
a odnośnie wklejania
Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum
a, i nie zamalowuj/iksuj wszystkiego, bo nigdy nie dojdziemy do rozsądnych wniosków, tu danymi wrażliwymi mogłyby być hasła, ale idę o zakład, że tam ich nie ma
A tak w ogóle to pokazałeś encję trackera (tu jakiś czujnik obecności urządzenia w sieci), a nie media-playera…
W ogóle masz zintegrowany ten tuner z HA za pomocą tej integracji?
na tej enigmie musi być zainstalowany OpenWebif (pewnie jest - to jest webowy interfejs tunera)
a oprócz tego musisz mieć też skonfigurowane ssh
albo jakiejś innej, ale służącej do tego co potrzeba, by wymieniać jakiekolwiek informacje z STB (bo to co pokazałeś to encja generowana przez router w twoim LANie i z tunerem to nie ma wiele wspólnego poza faktem, że router widzi tuner jako urządzenie w sieci, ale widzi też i wiele innych, taki tracker może służyć tylko i co najwyżej do tego by stwierdzić czy tuner jest włączony, o ile oczywiście jest skonfigurowany tak, że wyłącza kartę sieciową w standby, ale wtedy nie obsłuży WoL, ewentualnie by testować czy nie masz problemów z działaniem sieci).
tak mam przez integrację [Enigma2
Do webif tunera mam dostęp gdy wpiszę ip tunera
to pokaż własności encji z tej integracji, a nie z jakiejś innej
tak, ale wklej jako kod… (o ile się zmieści, można część rzeczy wyciąć byleby przytomnie, tj. możesz okroić listę kanałów, ale tak by zostało chociaż kilka w tym ten który właśnie oglądasz, resztę atrybutów też chce zobaczyć)
Dobra obrazkowo pokażę co masz wkleić
użyj ctrl+a ctrl+c (czy tam japko+a japko+c)
bo dałeś jakiś nędzny urywek który niczego nie wnosi
jeśli tekstu będzie za dużo to albo wklej do pliku tekstowego i go załącz albo wytnij trochę zbędnych rzeczy (tj. np. z tej długiej listy kanałów większości można się pozbyć, ale reszta atrybutów jest potrzebna…)
tylko w ostateczności jakiś pastebin, ale mi się cierpliwość powoli kończy więc ogarnij to dzisiaj…
nie wierzę… naprawdę nie ma tam NIC więcej?
to znaczy, że masz to źle zintegrowane
w integracji przy jej dodawaniu podajesz kilka rzeczy
- hosta (może być nazwa hosta lub IP, dlatego mój ma taką idiotyczną nazwę bo tu było IP)
- port webif (80 jest raczej typowy)
- użytkownika (zależy od konfiguracji, ale w najprostszej to z uprawnieniami roota na tunerze, czyli
root
) - jego hasło
- i 6. opcjonalnie ssl
włączyłem i wyłączyłem tuner i mam tak
source_list:
- TVP 1 HD
- TVP 2 HD
- TVP3
.............................
- TELE 5
- TVP Polonia
- TVN HD
- Polonia 1
volume_level: 0.26
is_volume_muted: false
media_content_id: "1:0:1:3DCD:640:13E:820000:0:0:0:"
media_content_type: tvshow
media_title: TVN HD
media_series_title: After 3. Ocal mnie
media_channel: TVN HD
source: TVN HD
media_currently_recording: false
media_description: >-
After 3. Ocal mnie
21:50 - 23:50
Związek Tessy i Hardina zostaje wystawiony na próbę. Dziewczyna dostaje
propozycję pracy w Seattle. To dla niej szansa na zrealizowanie marzeń, która
jednak oznacza przeprowadzkę na drugi koniec kraju. Hardin stara się zatrzymać
ukochaną przy sobie.
director: Castille Landon
actor: Josephine Langford
actor: Hero Fiennes Tiffin
actor: Louise Lombard
actor: Chance Perdomo
writer: Sharon Soboil
writer: Anna Todd
media_start_time: "21:50"
media_end_time: "23:50"
entity_picture: >-
/api/media_player_proxy/media_player.192_168_2_115?token=52ad8605f7f9af440832cebbcf8d04c956ffef4b7cd101ea6a0a318f4e7476d7&cache=ea5a2ca0982e389e
friendly_name: 192.168.2.115
supported_features: 7613
czyli działa, tak jak u mnie, więc identycznie zbudowana automatyzacja będzie działać, a czemu miałeś tu braki, no nie wiem
czyli jak napisać automatyzację?
na początek taką do testów gdy włączony tvn ma się zapalić światło w salonie lub cokolwiek
Skopiuj sobie tą moją do edytora automatyzacji w trybie YAML i podstaw swoje realne encje.
Aaaa nie, teraz życzenia Ci się zmieniły, to warunki muszą być inne…
a poprzednio miało się stać cokolwiek przy zmianie kanału
teraz zapalamy światło przy włączeniu TVN HD (ale nie gasimy, poklikasz sobie więcej to zrozumiesz, tylko weź do serca te podpowiedzi - zresztą zobaczysz sam czym grozi użycie urządzenia zamiast encji)
alias: Test STB
description: ""
triggers:
- trigger: state
entity_id:
- media_player.192_168_2_115
attribute: source
to: TVN HD
conditions: []
actions:
- action: light.turn_on
metadata: {}
data: {}
target:
entity_id: light.sufit_jiawen
mode: single
Działa!!!
Bardzo dziękuję otwiera to teraz u mnie olbrzymie możliwości
dodaję pseudo kanały o nazwach typu otwórz roletę lub zapal światło
To musisz dbać o bukiety (co za durne tłumaczenie, chodzi mi o bucket), bo pierwsza lepsza zmiana na multiplexie wywali w kubeł (to by było dobre tłumaczenie, a w każdym razie lepsze ) całą tą robotę z fałszywymi kanałami.