to nie ma żadnego znaczenia, każdy przypadek jest indywidualny, dlatego musisz zajrzeć w narzędzia deweloperskie i stwierdzić co konkretnie dzieje się z twoją encją (twój tuner enigma2 może zachowywać się kompletnie inaczej niż mój, bo to też zależy od jego konfiguracji)
wklej jako kod całość, a nie wycinek zrzutu ekranu
a i tak musisz wybadać zachowanie, ja wiem co się zmienia u mnie i mniej więcej jak się zmienia
a odnośnie wklejania
Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum
a, i nie zamalowuj/iksuj wszystkiego, bo nigdy nie dojdziemy do rozsądnych wniosków, tu danymi wrażliwymi mogłyby być hasła, ale idę o zakład, że tam ich nie ma
A tak w ogóle to pokazałeś encję trackera (tu jakiś czujnik obecności urządzenia w sieci), a nie media-playera…
W ogóle masz zintegrowany ten tuner z HA za pomocą tej integracji?
na tej enigmie musi być zainstalowany OpenWebif (pewnie jest - to jest webowy interfejs tunera)
a oprócz tego musisz mieć też skonfigurowane ssh
albo jakiejś innej, ale służącej do tego co potrzeba, by wymieniać jakiekolwiek informacje z STB (bo to co pokazałeś to encja generowana przez router w twoim LANie i z tunerem to nie ma wiele wspólnego poza faktem, że router widzi tuner jako urządzenie w sieci, ale widzi też i wiele innych, taki tracker może służyć tylko i co najwyżej do tego by stwierdzić czy tuner jest włączony, o ile oczywiście jest skonfigurowany tak, że wyłącza kartę sieciową w standby, ale wtedy nie obsłuży WoL, ewentualnie by testować czy nie masz problemów z działaniem sieci).