W Opcjach brokera nie grzeb (tam zostaną te autowygenerowane, one służą do innego celu).
Metod jest wiele, ale jeśli masz Mosquitto broker w postaci Dodatku, to wystarczy stworzyć w HA użytkowników do takich zastosowań (bez praw administratora) i ich użyć do integracji za pomocą MQTT (tj. użyć w konfiguracji espeasy).
Użytkownik może się nazywać choćby rysiek i mieć hasło ryskowehaslo.
Jeśli w sieci znajdujesz sprzeczne tutoriale to sprawdź dokumentację - zwykle tam właśnie są najprawdziwsze w danym momencie informacje (dla Dodatków ta najpilniejsza dokumentacja jest w GUI w zakładce… Dokumentacja)
Create a new user for MQTT via your Home Assistant’s frontend Configuration → Users (manage users) , (i.e. not on Mosquitto’s Configuration tab). Notes:
This name cannot be homeassistant or addon, those are reserved usernames.
If you do not see the option to create a new user, ensure that Advanced Mode is enabled in your Home Assistant profile.
Dzięki @szopen - to jest kluczowe dla mojego problemu.
Miałem nawet stworzonego użytkownika w HA na te potrzeby ale z jakiegoś powodu uznałem, że to metoda dla starej wersji i używałem tego, z konfiguracji Mosquitto.
@artpc dziękuję za odpowiedź i szczegółowe wyjaśnienia. Wydaje mi się że powyższe (i to co potem) nie jest wymagane (może w poprzednich wersjach było). Pod polem “Logins” jest informacja “You don’t need to do this because you can use Home Assistant users too, without any configuration.” Więc raczej ta dodatkowa konfiguracja jest wymagana gdy uruchomisz Mosquitto jako oddzielną instancję niezintegrowaną z HA.
core-mosquito to nazwa hosta, odpowiada adresowi IP twojej instlacji lub specjalnemu adresowi loopback / localhost, który wskazuje na samego siebie. Działa zarówno po nazwie hosta jak i po loopback.