ESP Home - problem z turn_on/off

Witajcie,
mam problem po aktualizacji ESP home do najnowszej wersji 2024.8.0/1.
Przeszukałem gdzie potrafiłem ale już brak mi pomysłów.

Mianowicie uruchamia mi urządzenia(encje) automatycznie nie wiedzieć czemu, nie działo się tak i nic nie zmieniałem.

problem pojawił się gdzieś po zmianie oprogramowania na 2024.8.1 czy nawet jedna wcześniej.

A mianowicie samoczynnie uruchamia encje … mam 5 takich encji 4 z Sonoff 4ch które używam do nawodnienia i jedna od ogzrewania (inne urządzenie gdzie mam 4 przekaźniki ale jeden tak się zachowuje)

Nic nie zmieniałem, nic nie dodawałem do nodeRed ani automatyzacji. Zauwazyłem ze przy encji od orzewania to się dzieje tak jak encja staje się na chwile niesdostępna:

szukam po sieci ale nie wiem o co chodzi :frowning:

Masz moze jakies podpowiedzi co moze byś nie tak ?
Jak to dalej debugować. Dla mnie wygląda to tak ze HA to jakoś nieoczekiwanie odpala.

Sonoff 4CH :

esphome:
  name: ais_irrigation
  platform: ESP8266
  board: esp01_1m

wifi:
  ssid: !secret wifi_ssid
  password: !secret wifi_password

captive_portal:

web_server:
  port: 80
  auth:
    username: xxxxx
    password: xxxxxx

logger:
api:

ota:
  - platform: esphome
    password: !secret esphome_encryption_key

# Device Specific Config
sensor:
  - platform: wifi_signal # Reports the WiFi signal strength/RSSI in dB
    name: "WiFi Signal dB"
    id: wifi_signal_db
    update_interval: 60s
    entity_category: "diagnostic"
  - platform: copy # Reports the WiFi signal strength in %
    source_id: wifi_signal_db
    name: "WiFi Signal Percent"
    filters:
      - lambda: return min(max(2 * (x + 100.0), 0.0), 100.0);
    unit_of_measurement: "Signal %"
    entity_category: "diagnostic"

binary_sensor:
  - platform: gpio
    pin:
      number: GPIO0
      mode: INPUT_PULLUP
      inverted: True
    name: "Sonoff 4CH Pro Button 1"
    pin:
      number: GPIO9
    name: "Sonoff 4CH Pro Button 2"
    pin:
      number: GPIO10
    name: "Sonoff 4CH Pro Button 3"
    pin:
      number: GPIO14
    name: "Sonoff 4CH Pro Button 4"
  - platform: status
    name: "Sonoff 4CH Pro Status"

switch:
    name: "Relay 1"
    pin: GPIO12
    id: "relay_1"
    name: "Relay 2"
    pin: GPIO5
    id: "relay_2"
    name: "Relay 3"
    pin: GPIO4
    id: "relay_3"
    name: "Relay 4"
    pin: GPIO15
    id: "relay_4"

natomiast na ogrzewanie mam ESP32C3 z Tasmota (dziś zaktualizowałem i zobaczymy co bedize się działo

Project tasmota - ESP_Ogrzewanie Version 14.2.0(release-tasmota32)-3_0_4(2024-08-14T12:40:03)

Przy problemach związanych z aktualizacją zawsze standardową procedurą jest downgrade, by ustalić czy w ogóle przyczyną była aktualizacja wersji softu.

Jeśli chodzi o Dodatek, to przywracasz stare wersje z automatycznie tworzonych backupów przy aktualizacji Dodatku (de facto w takim backupie jest tylko konfiguracja kontenera) oczywiście o ile nie zrezygnowałeś z backupu lub go nie skasowałeś (co ze względu na ich symboliczny rozmiar nie jest dobrym pomysłem).
Jeśli instalacja IDE w inny sposób, to starą wersję przywracasz w sposób stosowny do metody instalacji.

Oczywiście ze względu na specyfikę zagadnienia musisz zrekompilować firmware w przywróconej starej wersji IDE.

I testujesz.

Jak sam wspomniałeś tu w grę wchodzi jeszcze współpraca z NR i/lub HA i przyczyna może leżeć po ich stronie.

Z innej beczki - czy w ogóle projekt nie ma błędów, które wyszły przypadkiem (masz jakieś ostrzeżenia przy kompilacji?).
Konfiguracja nie wygląda podejrzanie, ale nie stosujesz żadnych funkcji zapamiętania stanu (jeśli chodzi o założenie, że przełączniki zmieniają stan przy restarcie sprzętu)

masz jakieś logi (z ESP)?

Podobny problem mam z shellyplusi4. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć czy wina leży po stronie HA, zmieniam obecnie router więc i tu może leżeć problem.

shellyplusi4-08b61fcd6ee8 input_2 input encja stała się niedostępna

Włączyłem debug na shellyplusi4 i zobaczę co się dzieje.

Witajcie, zainstalowałem poprzednie wersje i niestety to samo.

Dodam że aktualizowane ha core. Mam też inny sonoff 4Ch i tam się tak nie dzieje a konfiguracja ta sama …

Wniosek - wada sprzętu, lub do jednego masz podłączone obciążenie o takim charakterze, że zakłóca działanie MCU.
Jeśli problem dotyczy jednego przekaźnika sprawdź czy się po prostu nie skleja.
Częsty błąd to obciążenie pojemnościowe - zasilacze do LEDów o mocy większej od potrzeb i/lub mocy większej od kilku % obciążalności przekaźnika dla obciążenia rezystancyjnego (dla przekaźnika 5A bezpieczny jest zasilacz 10-20W przełączany po stronie 230V~ przy 100W klejenie styków zasadniczo gwarantowane choć pozornie to tylko koło 10%), oczywiście można stosować ograniczniki prądu rozruchowego, tylko większość ludzi nie stosuje.
Najprostsza weryfikacja to zamiana urządzeń miejscami oraz kanałów między sobą.

No jest jeszcze opcja że jakaś automatyka uruchamia te przekaźniki (bo na tych obrazkach które pokazałeś na wstępie zamiast logów ja się nie dopatrzyłem nieprawidłowości), no ale bez systematycznego zbierania logów i samodzielnej analizy zdarzeń nie znajdziesz przyczyny.

Hej,
Mam wsymie 3 urządzenia z takimi problemami po zmianie softu.

Daje małe aktualizacje,
Jeśli chodzi o sonoff 4CH to było jakieś zwarcie na wejściu.

Natomiast ogrzewanie:

Jak widać na piniższym zdjęciu mam tam przetwornica step-down 230 na 5v ale 500mA to jak widać za mało. Nie rozumiem jednak czemu przez dwa lata było ok a teraz nagle nie działa i po załaczeniu przekaźników wyłacza płytkę i załacza wszystko od nowa i wpada w taką pętle jak mam właczony termostat.

Co zrobię: dodam osobną przetwornicę zaby była zasilaniem tylko na płytke 8Relay no i moze zmienie ESP32C3 na coś innego np ESP-32S ESP-WROOM-32 WiFi+Bluetooth. Mam nadzeje że to rozwiąze problem. (bo zmarznę w zimę :stuck_out_tongue: )

Oczywiscie przyjmę każde sugestie w kwestij zasilania

Częsta przyczyna - utrata pojemności przez kondensatory elektrolityczne.

1 polubienie

BTW: jeszcze taka informacja odnośnie Sonoff 4CH. One mają też obsługę RF433 (nie wiem czy wszystkie modele). Miałem taki jeden, który mi losowo pstrykał przekaźnikiem :slight_smile: okazało się, że w pobliżu było jakieś urządzenie rf433 (które nadawało) :slight_smile:

1 polubienie