Działa z fabryczną aplikacją. Zmodowałem wszystkie czujniki a aplikacja nadal je wykrywa:
Popraw mnie jeśli to źle rozumiem:
When doing an activation here the device is needed to be activated in the Mi app again when wanted to use there.
Tak to wygląda:
Jednak wydaję mi się ze wg z dokumentacji sparwać w aplikacji Mi trzeba na etapie wgrywania moda.
Witam, trochę może odgrzeje.
Próbuje się uporać ESP32 BLE i cały czas nie idzie, nie widać czujników w HA.
Wgrałem najnowszą Tasmote32-bluetooth, konfiguruję mqtt, w tasmocie pokazują się termometry LYWSD03MMC. Ale kiedy wchodzę w HA to ESP32 jest widoczny ale bez termometrów.
Jak zmusić esp do wyłania informacji do HA z danymi czujników?
Dodam, że wcześniej miałem ais-tasmote32 i wartości z termometrów były widoczne w HA.
Skoro już ogrzewamy temat
- Alternatywne firmware dla LYWSD03MMC (a konkretniej wersja wydana przez pvvx od v3.2 w górę umożliwia rozgłaszanie w trybie zgodnym z xiaomi)
GitHub - pvvx/ATC_MiThermometer: Custom firmware for the Xiaomi Thermometers and Telink Flasher via USB to Serial converter - Jest ono dostępne też dla paru innych modeli (tzn. są różne to firmware dedykowane do każdego z nich).
- nie wiem jak inni, ala ja w charakterze “bramki” BLE używam ESP32 z softem ESPHome, która obsługuje kilka różnych modeli termohigrometrów oraz paru innych urządzeń w tym czujników PIR czy czujników wegetacji sprzedawanych pod brandem Xiaomi (a pochodzących od kilku różnych producentów)
Xiaomi Mijia BLE Sensors — ESPHome - integracja w ESPHome konkretnie dla modelu LYWSD03MMC obsługuje rozgłaszanie BLE w 3 formatach - natywnym xiaomi, alternatywnym dla firmware tworzonego przez atc1441 oraz alternatywnym dla firmware pvvx
PS te sensory na twoim screen-shocie wyglądają po prostu na domyślnie wyłączone przez integrację, na dobry początek kliknij w wyłączone sensory i sprawdź czy nie są wyłączone z poziomu HA.
nie chodzi mi o te sensory szare, które są widoczne na screenie. Chcę, aby sensory z poniższego screena były widoczne w HA. W termometrach LYWSD03MMC używam firmware pvvx ale to nie ma znaczenia, bo w innej tasmocie od ais działało wszystko ok.
Zapewne jest skompilowana inaczej (mniejsze lub większe różnice w kodzie źródłowym), wgraj więc AIS-Tasmota i to powinno załatwić twój problem (być może wystarczy aktywować opcje, która w sofcie wypuszczonym AIS są już wstępnie skonfigurowane).
https://tasmota.github.io/docs/Commands/#ble-mi-sensors
https://tasmota.github.io/docs/Commands/#bluetooth
dzięki za pomoc, ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Nie chcę się cofać do AIS. Po za tym wgrywałem już najnowszą ais-tasmote32 i ten problem nadal występuje.
To zajrzyj pod linki powyżej, nie znam realnych różnic między tymi softami, ale jeśli znajdziesz kod źródłowy od AIS-Tasmota, to porównaj go z niemodyfikowaną Tasmotą (w tej samej wersji), a będziesz wiedział czy to tylko kwestia opcji, czy może np. AIS dodało jakiś kawałek kodu.