Nie bardzo rozumiem skąd by się miał wziąć jakikolwiek ślad, skoro ESPEasy nie zawiera funkcji służących obsłudze tych interfejsów.
Jeśli chcesz mieć obsługę Bluetooth (chociaż raczej totalnie inaczej niż sobie to wyobraziłeś) możesz spróbować ESPHome, wprawdzie obsługa C6 jest dopiero we wczesnej fazie eksperymentalnej, to jednak z jakiegoś innego wątku wiem, że jakieś podstawowe funkcje już działają (ale czy BT/BLE to akurat nie wiem).
ESP32-C6 to jest bardzo świeży MCU na rynku = zbyt nowy by zyskał natychmiast obsługę w otwarto-źródłowych projektach czegokolwiek innego niż było dostępne we wcześniejszych modelach MCU Espressif’a, czasem wprowadzenie takich zmian (o ile to w ogóle ktoś planuje) zajmuje kilka lat.
ESP8266 doczekał się pełnego wykorzystania swoich możliwości (a nie są one wielkie) w sporej liczbie projektów dopiero w zasadzie w momencie, gdy został wycofany z produkcji…
Nawet w tabelce wspieranych MCU widać, że obsługa danego modelu MCU w konkretnie tym projekcie pojawiała się po roku-2 latach od premiery każdego z nich
https://espeasy.readthedocs.io/en/latest/ESPEasy/ESPchips.html
natomiast, to że jakiś MCU ma dane możliwości sprzętowe wcale nie oznacza, że są one akurat do czegokolwiek wykorzystywane (nowa dokumentacja ESPEasy jest wyposażona w świetne funkcje wyszukiwania i naprawdę mimo szczerych chęci nie znalazłem tam wzmianki ani o obsłudze BT/BLE, ani Zigbee).
PS w OFF TOPICach pojawił się świetny projekt warty własnego wątku więc go wydzieliłem do