ESP32-C6 problem z połaczeniem do Zigbee

Witam serdecznie.
Zakupiłem ESP32-C6. Powinno być w nim łączność Zigbee.
Pobrałem oprogramowanie ze strony:

i je wgrałem. Nigdzie nie widzę możliwości sparowania z Zigbee. Czy coś robię nie tak? Bardzo proszę o pomoc.

Łączność Zigbee w ESP32-C6 pewnie jest, tylko pytanie czy w oprogramowaniu znajduje się jego obsługa?

1 polubienie

Nie słyszałem, aby ESPEasy obsługiwało Zigbee, ale zawsze warto zajrzeć do dokumentacji (ja nie mam motywacji).

Tak myślałem, że ciężko będzie z oprogramowaniem. Chciałem zrobić czujnik temperatury na tej płytce i połączyć z z2m. Dziękuję za pomoc. Poszukam jeszcze w wolnej chwili. Może się uda.

Może prościej kupić czujnik Mi Temperature & Humidity Monitor 2 (LYWSD03MMC) i jeżeli koniecznie chcesz mieć Zigbee to Konwertuj Xiaomi LYWSD03MMC Z Bluetooth Na Zigbee albo możesz wgrać alternatywny firmware z obługą BTHome (GitHub - pvvx/ATC_MiThermometer: Custom firmware for the Xiaomi Thermometers and Telink Flasher) a zasięg Bluetooth rozszerzyć za pomocą Bluetooth Proxy — ESPHome. W ten sposób - BTHome - u mnie w domu działa 10 takich czujników temperatury. Z wymianą baterii wcale nie jest tak źle, poniżej najniższy poziom z monitorowaną wymianą baterii (integracja Battery Notes for Home Assistant):

image

Jeśli chodzi o LYWSD03MMC na sofcie @pvvx BTHome 4.7 to przykładowy czujnik w którym niedawno wymieniałem ogniwo (w ramach testów w warunkach rzeczywistych - tu był maxell, ale na innych ogniwach dla temperatury mniej więcej pokojowej rezultaty są podobne)
gęste dane napięcia zaciemniają nieco obraz

ale raportowany stan baterii jest dość jednoznaczny (przy zerowym wskazaniu można wytrzymać kilka tygodni, ale wtedy zdarzają się braki raportów), czujnik w starej wersji sprzętowej - 1.4 i bez dolutowanych brakujących kondensatorów

Na firmware Zigbee podobno takie czasy pracy są nieosiągalne, ale nie próbowałem, bo lubię bardzo gęste dane.

Dziękuję Ci za podpowiedzi. Generalnie to już nie wiem, która łączność najlepsza.
Czy WI-FI przez mqtt czy przez esphome, czy z2m [z którego jestem zadowolony najbardziej]. A tu jeszcze BT. Czujnik potrzebuję do kotła CO. Zrobiłem na esp8266 z czujnikami Dallas, ale działa to tak sobie. Automatyzacje raz działają, raz nie. Także muszę się jeszcze dużo nauczyć.

6 postów zostało podzielonych na nowy temat: Automatyzacja kotłowni na bazie ESPHome

Tak z ciekawości, czy kupiłeś to?

https://allegro.pl/oferta/seeed-xiao-esp32-c6-wifi-bluetooth-thread-zigbee-16409480272

Kupiłem na Alli:

Ale po wgraniu softu nie ma śladu zigbee i bt.

Nie bardzo rozumiem skąd by się miał wziąć jakikolwiek ślad, skoro ESPEasy nie zawiera funkcji służących obsłudze tych interfejsów.

Jeśli chcesz mieć obsługę Bluetooth (chociaż raczej totalnie inaczej niż sobie to wyobraziłeś) możesz spróbować ESPHome, wprawdzie obsługa C6 jest dopiero we wczesnej fazie eksperymentalnej, to jednak z jakiegoś innego wątku wiem, że jakieś podstawowe funkcje już działają (ale czy BT/BLE to akurat nie wiem).

ESP32-C6 to jest bardzo świeży MCU na rynku = zbyt nowy by zyskał natychmiast obsługę w otwarto-źródłowych projektach czegokolwiek innego niż było dostępne we wcześniejszych modelach MCU Espressif’a, czasem wprowadzenie takich zmian (o ile to w ogóle ktoś planuje) zajmuje kilka lat.
ESP8266 doczekał się pełnego wykorzystania swoich możliwości (a nie są one wielkie) w sporej liczbie projektów dopiero w zasadzie w momencie, gdy został wycofany z produkcji…

Nawet w tabelce wspieranych MCU widać, że obsługa danego modelu MCU w konkretnie tym projekcie pojawiała się po roku-2 latach od premiery każdego z nich
https://espeasy.readthedocs.io/en/latest/ESPEasy/ESPchips.html
natomiast, to że jakiś MCU ma dane możliwości sprzętowe wcale nie oznacza, że są one akurat do czegokolwiek wykorzystywane (nowa dokumentacja ESPEasy jest wyposażona w świetne funkcje wyszukiwania i naprawdę mimo szczerych chęci nie znalazłem tam wzmianki ani o obsłudze BT/BLE, ani Zigbee).

PS w OFF TOPICach pojawił się świetny projekt warty własnego wątku więc go wydzieliłem do

2 polubienia