ESP32 CAM ginąca sieć wifi

Dzień dobry, zaczynam przygodę z HA.
Pierwszą rzeczą jaką chciałem zrobić to mini monitoring za pomocą kamerki ESP32.
Udało mi się ją zaprogramować i podpiąć do HA za pomocą integracji esphome.
Niestety programowałem kamerkę w jednej sieci WiFi - tam gdzie jest docelowo kamera jest fatalny zasięg tej sieci.
Mam tam inną dostępną sieć WiFi.
Jaki jest sposób aby ustawić tę kamerkę (najlepiej bez ponownego demontowania i podpinania do kompa, aby zaprogramować drugą sieć o lepszym sygnale WiFi.
Dziękuję za pomoc.

To zależy czy mialeś zaimplementowane to w skrypcie konfiguracyjnym esphome:

@zbyszekm
Sposoby (różne) są przynajmniej 3:

1. Zmień konfigurację AP w “drugiej sieci”, by była identyczna z siecią pierwszą (AP w “pierwszej sieci” możesz tymczasowo wyłączyć, jeśli chcesz mieć pewność), w sumie HA musi być w tej samej fizycznej podsieci co ESP, więc rozumiem, że to nie są osobne sieci (tylko jedna większa podsieć z różnie ustawionymi AP). Jeśli nie potrzebujesz mieć osobnych AP o różnych ustawieniach z jakiegoś konkretnego powodu, to może tak zostać na stałe (tylko ustaw te AP na wzajemnie nie zakłócających się kanałach - wtedy AP się nie słyszą i nie zakłócają, jeśli masz szerokość kanału 20MHz to na dwu dowolnych z 1, 6 lub 11, a jeśli masz 40MHz to 1+5 a drugi 9+13; ewentualnie oba mogą pracować na tym samym kanale to dotyczy 20, 40 i 80MHz, wtedy się słyszą i tak współpracują by nie pracować w tych samych szczelinach czasowych, wszelkie inne kombinacje nie są wskazane, bo AP będą się wtedy zakłócać wzajemnie, ponieważ się nie słyszą, więc nie mogą współpracować, a zakłócają sobie mniejszą lub większą cześć kanału).

2. Jeśli w YAMLu przed kompilacją znalazł się komponent captive_portal: (wraz z ustawieniami dla “awaryjnego” AP, które wystawia ESP), to możesz zmienić ustawienia sieci WiFi tą drogą - łącząc się do AP wystawianego w trybie awaryjnym i tam konfigurując sieć - popatrz na dokumentację
    Captive Portal — ESPHome
    Wyłącz tymczasowo ten AP, dla którego ESP ma dane i wtedy tryb awaryjny z “captive portal” powinien się uruchomić automatycznie.

3. Jeśli masz włączone OTA to możesz
    a. zmienić konfigurację WiFi by używać “sieć 2” zamiast “sieć 1”
    b. lub włączyć obsługę wielu sieci WiFi https://esphome.io/components/wifi.html#connecting-to-multiple-networks
    oba te sposoby (a. i b.) wymagają rekompilacji wsadu i OTA.

Rozumiem, czyli jak dodam do Secrets w HA->ESPHome wpis jak poniżej
image
To kamerka będzie łączyła się z siecią o lepszym sygnale WiFi czy z pierwszą podaną ?
Mam w domu główny router, i 2 AP, pracują w tej samej sieci (nie tworzą odrębnej podsieci) różnica jest tylko w nazwach WiFi.
Ale to co napisałeś @szopen odnośnie kanałów - tego nie wiedziałem, muszę sprawdzić jak mam u siebie i przekonfigurować zapewne.
Dziękuję za pomoc.

Z pierwszą, a jeśli ta będzie niedostępna to z drugą.

Sugeruję jednak zmianę konfiguracji access-pointów i konfigurację tylko jednej sieci WiFi w ESPHome.