Dzień dobry, zaczynam przygodę z HA.
Pierwszą rzeczą jaką chciałem zrobić to mini monitoring za pomocą kamerki ESP32.
Udało mi się ją zaprogramować i podpiąć do HA za pomocą integracji esphome.
Niestety programowałem kamerkę w jednej sieci WiFi - tam gdzie jest docelowo kamera jest fatalny zasięg tej sieci.
Mam tam inną dostępną sieć WiFi.
Jaki jest sposób aby ustawić tę kamerkę (najlepiej bez ponownego demontowania i podpinania do kompa, aby zaprogramować drugą sieć o lepszym sygnale WiFi.
Dziękuję za pomoc.
To zależy czy mialeś zaimplementowane to w skrypcie konfiguracyjnym esphome:
@zbyszekm
Sposoby (różne) są przynajmniej 3:
-
Zmień konfigurację AP w “drugiej sieci”, by była identyczna z siecią pierwszą (AP w “pierwszej sieci” możesz tymczasowo wyłączyć, jeśli chcesz mieć pewność), w sumie HA musi być w tej samej fizycznej podsieci co ESP, więc rozumiem, że to nie są osobne sieci (tylko jedna większa podsieć z różnie ustawionymi AP). Jeśli nie potrzebujesz mieć osobnych AP o różnych ustawieniach z jakiegoś konkretnego powodu, to może tak zostać na stałe (tylko ustaw te AP na wzajemnie nie zakłócających się kanałach - wtedy AP się nie słyszą i nie zakłócają, jeśli masz szerokość kanału 20MHz to na dwu dowolnych z 1, 6 lub 11, a jeśli masz 40MHz to 1+5 a drugi 9+13; ewentualnie oba mogą pracować na tym samym kanale to dotyczy 20, 40 i 80MHz, wtedy się słyszą i tak współpracują by nie pracować w tych samych szczelinach czasowych, wszelkie inne kombinacje nie są wskazane, bo AP będą się wtedy zakłócać wzajemnie, ponieważ się nie słyszą, więc nie mogą współpracować, a zakłócają sobie mniejszą lub większą cześć kanału).
-
Jeśli w YAMLu przed kompilacją znalazł się komponent
captive_portal:
(wraz z ustawieniami dla “awaryjnego” AP, które wystawia ESP), to możesz zmienić ustawienia sieci WiFi tą drogą - łącząc się do AP wystawianego w trybie awaryjnym i tam konfigurując sieć - popatrz na dokumentację
Captive Portal — ESPHome
Wyłącz tymczasowo ten AP, dla którego ESP ma dane i wtedy tryb awaryjny z “captive portal” powinien się uruchomić automatycznie. -
Jeśli masz włączone OTA to możesz
a. zmienić konfigurację WiFi by używać “sieć 2” zamiast “sieć 1”
b. lub włączyć obsługę wielu sieci WiFi https://esphome.io/components/wifi.html#connecting-to-multiple-networks
oba te sposoby (a. i b.) wymagają rekompilacji wsadu i OTA.
Rozumiem, czyli jak dodam do Secrets w HA->ESPHome wpis jak poniżej
To kamerka będzie łączyła się z siecią o lepszym sygnale WiFi czy z pierwszą podaną ?
Mam w domu główny router, i 2 AP, pracują w tej samej sieci (nie tworzą odrębnej podsieci) różnica jest tylko w nazwach WiFi.
Ale to co napisałeś @szopen odnośnie kanałów - tego nie wiedziałem, muszę sprawdzić jak mam u siebie i przekonfigurować zapewne.
Dziękuję za pomoc.
Z pierwszą, a jeśli ta będzie niedostępna to z drugą.
Sugeruję jednak zmianę konfiguracji access-pointów i konfigurację tylko jednej sieci WiFi w ESPHome.