ESP32 i Wzmacniacz Repeater WiFi

Ale nie zdiagnozowaliśmy czy możesz się połączyć czy nie, jeśli SSID i hasło są prawidłowe, to zapewne urządzenie się łączy tylko nie ma połączenia z HA, a przyczyną jest fakt “nieprzezroczystości” repeatera - konkretnie standardowo API wymaga do swojej pracy poprawnego działania mDNS, gdy to nie działa, to pomimo poprawnego podłączenia się do SSID nie uzyskasz współpracy z HA.

Rozwiązaniem na problem z brakiem działania mDNS w podsieci repeatera jest użycie statycznego adresu IP (oraz pozostałych ustawień potrzebnych do tego), ale nie wspomniałeś ani słówkiem o konkretach konfiguracji swojej sieci LAN więc nie da rady pomagać na bazie konkretów - albo zrobisz to sam, albo podasz konkrety to nieco podprowadzimy (warto mieć sensownie przewidzianą pulę DHCP by mieć świadomość puli adresów, które można ustawić statycznie bez konfliktów z DHCP).

Jeśli oprócz mDNS ten repeater wywołuje inne problemy (np. własna wydzielona podsieć), też nie będę widział już dalszych sensownych rozwiązań, niż przełączenie go w tryb AP.
20 metrów powietrza nie jest specjalnym problemem dla zasięgu WiFi (w pustej przestrzeni i 100m jest osiągalne na zwykłym sprzęcie), ale problemem są przeszkody takie jak betonowe czy ceglane ściany oraz np. blacha.

Czasem wystarczy ustawić AP centralnie w świetle okna wychodzącego w danym kierunku (szyby mają mniejsze tłumienie niż mur), więc przeciągnięcia kabla wewnątrz mieszkania jest bardziej realne niż kopanie rowów.

Tak mogę się połączyć z innymi urządzeniami z tym repeaterem bez najmniejszego problemu tablety, telefony

Właściwe pytanie by było o połączenie w odwrotną stronę - czy z dowolnego urządzenia w swojej normalnej sieci możesz bezpośrednio (czyli nie przez w chmurę w internecie) połączyć się z urządzeniami za repeaterem (bo to, że z sieci repeatera masz dostęp do internetu, to wiemy z pierwszego posta i poprzez dorozumienie domyślamy się, że mają one też dostęp do zwykłego LAN).
Najprostszy test to sprawdzenie odpowiedzi na ping (wywołany z wewnątrz zwykłego LAN do urządzenia za repeaterem).

Współpraca urządzeń ESPHome z HA opiera się na komunikacji inicjowanej z obu stron, autowykrywanie i parę innych funkcji jest realizowane od strony HA (z tym, że autowykrywanie jest realizowane protokołem opartym na multicast, który nie przenika do innych segmentów fizycznych sieci, więc jeśli repeater nie potrafi przekierować multicastu, to mDNS nie zadziała) natomiast raportowanie stanów jest inicjowane od strony firmware ESPHome na ESP.

ALE autowykrywanie nie jest nam do szczęścia potrzebne - urządzenia da się skonfigurować statycznie, tylko MUSI być spełniony warunek, że przez repeater zwykły ruch TCP/IP musi przechodzić bez problemu w obie strony,

Dzisiaj spróbuję przełączyć go w tryb pracy AP na próbę. Zamówiłem większe anteny do routera i esp32 z dookólną anteną 2.4Ghz o uzysku 5 dBi. Może złapie zasięg mojej podstawowej sieci. Repeatera wolałbym na stałe nie przełączać w tryb acces pointa, bo jak działa jako repeater i tworzy mi dodatkową sieć, to tą siecią pokrywa mi cały ogród i mogę się z nią bez problemu łączyć urządzeniami mobilnymi. Repeater kupowałem dlatego bo na ogrodzie mam altanę i w tej altanie nie miałem zasięgu WiFi. On rozwiązał mój problem z WiFi do telefonu. A latem sporo czasu spędzamy w altanie. Na zewnętrznej ścianie garażu mam założonego dongla od falownika easun (w wydrukowanej przez siebie obudowie.) Wyposażony jest on w małą (myślę że 3dBi) antenkę i łapie mi bez problemu moją podstawową sieć WiFi. ESP32 chcę zainstalować w garażu by łączyła się z bms-em jkbms przez ble i wysłała mi dane z jkbms-a do HA. Podobnie mam to rozwiązane z drugim falownikiem który mam zainstalowany na drugim piętrze domu(strych) (magazyn energii obsługuje co prawda inny bms ( daly) )ale zasada jest bardzo podobna.

Inna sprawa, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby podłączenie ESP 32 do zigbee2mqtt… Sieć zigbee mam dosyć rozbudowaną (sporo routerów które kryją całą moją posesję) ale niestety nie spotkałem się z możliwością podłączenia esp32 z zigbee

Wydaje się że nie rozumiesz czym się różni AP od repeatera…
Jeśli będzie zamontowany w tym samym miejscu, to zasięgi będą te same, dodatkowo nie będziesz sobie zapychał pasma podstawowej sieci, bo będziesz mógł go skonfigurować do pracy na jakimś kanale, który nie zakłóca się z kanałem na którym pracuje twój podstawowy AP… (a że kanały WiFi w większości się pokrywają…)

Repeater zawiera zazwyczaj 1 kartę WiFi, która pracuje pseudo-równocześnie w trybie AP-klienta i zwykłego AP (a gdy jest to jedna karta to nie ma ona czasu się przełączać na inny kanał, bo utrata wydajności nie byłaby na poziomie pięćdziesięciu kilku procent jak jest teraz, tylko w granicach zbliżonych do 100%), a między tymi wirtualnymi urządzeniami jest realizowany routing lub mostkowanie, ostatnimi czasy są to zwykle 2 karty WiFi pracujące dokładnie w ten sposób na rożnych pasmach. Jeśli repeater jest dwupasmowy to można mostek między twoim podstawowym AP ustawić do pracy na 5GHz by karta 2.4GHz mogla pracować jako zwykły AP.
Konstrukcji która zawiera więcej niż 1 kartę WiFi na jedno pasmo (co eliminuje większość problemów z repeaterami) w kategorii SOHO (czyli taniego sprzętu dla mas) nie widziałem już przynajmniej od 15 lat.
I moim zdaniem nie będą już produkowane, bo w podstandardzie IEEE 802.11g kanały były nieco węższe niż w N, AC czy AX (nawet jeśli się ustawi tą samą szerokośc kanału 20MHz co wynika z innych metod modulacji).

Ja rozumiem czym one się różnią ,ale kłopot jest w tym, że one nie będą w tym samym miejscu, bo w momencie kiedy on działa jako repeater nie potrzebuje żadnego kabla lanowego, wystarczy że go w garażu wpinam w gniazdko230v i działa, a jak go przełączę w akces pointa to bez fizycznego podciągnięcia skrętki do garażu nie będę go mógł tam umieścić. Wtedy pozostanie mi umieścić go w domu a do altany na ogrodzie oprócz ściany budynku mam jeszcze dwie ściany garażu więc myślę że przez te ściany zasięg będzie słabszy. Ale tak jak powiedziałem spróbuję go przełączyć za chwilę w tryb akcess pointa i zobaczę jaki będę miał zasięg w altanie ,w momencie kiedy repeater będzie podłączony w domu a nie w garażu.

Porty używane przez ESPHome
API port 6053
8266 (dla OTA)
Jak napisał @szopen wymagany jest mDNS którego zapewne nie jest w stanie obsłużyć twój Repeater. Możesz spróbować użyć MQTT on nie ma takich wymagań.

Z uwagi na to, że kilka osób zaangażowało się w pomoc w moim projekcie, czuję się niejako w obowiązku napisać jak rozwiązałem problem. Repeater jako Access point zainstalowany w domu niestety nie zapewniał stabilnego połączenia WiFi z całym ogrodem. Niemniej jednak esp32 było w stanie nawiązać połączenie. Siła sygnału przy takim rozwiązaniu oscylowała w granicach -80 dBm. Zmieniłem anteny w routerze, zamówiłem ESP-WROOM-32U plus antenkę dookólną. W takiej konfiguracji ESP bez problemu łączy się teraz z moją macierzystą siecią (przy sile sygnału -75dBm). Dzięki temu mogę się łączyć z bms-em i wysłać dane do HA. A tak wygląda mój dashboard informacyjny do pracy z bms-em. Dziękuję za wszystkie rady i pozdrawiam.

2 polubienia