Dobry wieczór. Mam taką zagwozdkę, mianowicie mam zainstalowany w home asystencie dodatek ESPHome. Mam kilka ESP 32, d1 mini, które działają mi bardzo fajnie z dodatkiem i wykonują swoją robotę .Mam czujnik deszczu, mam czujnik temperatury pieca, mam jakieś oświetlenie ledowe podpięte do d1 mini. Wszystko fajnie działa. Problem się zrobił w momencie kiedy wymyśliłem sobie, że jedno ESP 32 będzie pracować w garażu. Niestety w garażu nie mam zasięgu swojej sieci WiFi, więc postanowiłem kupić wzmacniacz WiFi , żeby można było korzystać z sieci również w garażu. Niestety wzmacniacz Repeater wifi tworzy nową sieć WiFi, która do ssid-u starej dodaje '-plus" i wykorzystuje to samo hasło. Teraz sieć ma nazwę: nazwasieci-plus. W yamlu esp32 w sekcji wifi podaję ssid nowej sieci i hasło. Niestety po wgraniu do ESP 32 moduł jest offline. Czy istnieje możliwość, żeby podpiąć taki esp32 do tej nowej sieci i żeby był widoczny w asystencie domowym?
Sorry, już poprawiam.
To bardzo dziwne bo miałem kilka płytek na różnych AP i nigdy nie miałem problemu… Może jakiś yaml albo logi pokażesz?
Te “wzamcniacze Wi-Fi” to chwyt marketingowy, nic nie wzmacniają .
Sprawdź czy nowy rozgłaszany SSID jest na tylko 2,4GHz czy również na 5GHz?
Ssid nowy jest tylko 2.4. Kompilacja przechodzi bez błędów, instalacja po kablu USB też. W panelu ESPHome pokazuje się jako urządzenie online. Wszystko z yamla usunąłem poza podstawowymi danymi do połączenia. Co ciekawe jak usunę z sekcji WiFi rozszerzenie które dodaje ten wzmacniacz(-plus), a ESP jest w zasięgu mojej podstawowej sieci WiFi to łączy się z nią bez najmniejszego problemu.
Nie rzutuje, sprzęt na bazie ESP obsługuje tylko 2.4GHz (no chyba, że AP w ogóle nic nie wystawia na 2.4GHz).
@Edion Nie musisz niczego kompilować od nowa - można wykorzystać pracę w trybie awaryjnym (warunek konieczny to wkompilowany captive_portal
oraz ap
) - w docelowym miejscu, gdzie nie masz zasięgu swojej podstawowej sieci firmware ESPHome wystawi własny AP
rozwiązanie alternatywne
przykładowy YAML dla współpracy z 2 sieciami WiFi oraz portalem konfiguracyjnym przy braku zasięgu (użyte też podstawienia z secrets.yaml oraz substitutions
)
wifi:
networks:
- ssid: !secret wifi_ssid
password: !secret wifi_pass
priority: 0.0
- ssid: !secret wifi_ssid_alternate
password: !secret wifi_pass_alternate
priority: 5.0
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: "${friendly_name} brak sieci!"
password: !secret wifi_rcvr
captive_portal:
Wiem o tym ale jeżeli AP rozgłasza to samo SSID jednocześnie na 2,4GHz i 5GHz, ESP może mieć problem z połaczeniem do Wi-FI, wyłączenie 5GHz rozwiązuje problem.
Nie może mieć problemu - AP na 5GHz w niczym nie przeszkadza.
“Problem 5GHz” w ogóle nie dotyczy ESPHome (dotyczy natomiast Tuya i niektórych innych rozwiązań, ale z zupełnie innych powodów - to smartfonowe aplikacje nie radzą sobie z wyszukiwaniem SSDP, jeśli oba AP mają ten sam SSID i telefon jest podłączony akurat do AP 5GHz, no i w ogóle to tylko w specyficznych konfiguracjach sieci, bo nie w każdej problem występuje, a właściwie w mało której, ale jak znam życie dotyczy sieci z VLANami oraz mikrotika).
Natomiast w konfiguracji z repeaterem, to ja czuję kościach inne możliwe problemy (i w ogóle nie związane z tym wycinkiem tematu na który zboczyliśmy).
A są, w niektórych przypadkach dlatego przy analizie problemu można spróbowac wyeliminować ten przypadek skoro “wzmacniacz repeater Wi-Fi” wystawia dodatkowy SSID a z zasady nie powiniem .
Wygląda to bardzo obiecująco. Problem polega na tym, że nie wiem jaką strukturę powinien w takiej sytuacji mieć secrets.yaml. Normalnie przy jednej sieci wygląda to tak
Ale nie wiem jak to zapisać przy dwóch
zgodnie z YAMLem wyżej
wifi_ssid: jakisglownyssid
wifi_pass: jegohaslo
wifi_ssid_alternate: alternatywnyssid
wifi_pass_alternate: "2424242424"
wifi_rcvr: "abcd456789"
cudzysłowy się stosuje, gdy ciąg nie jest charakterystyczny dla stringa (można używać zawsze jeśli nie wiesz czy mają być - przykładowe hasła to 2424242424 oraz abcd456789, ale ponieważ są liczbami - dziesiętną i szesnastkową wymagają cudzysłowów) oczywiście SSID i hasła użyj jakieś własne, a nie przeklejone z przykładu.
Natomiast z racji tego, że repeatery rzadko kiedy są faktycznie “przezroczyste” w sieci, jako pesymista z góry zakładam, że mimo prawidłowego połączenia z WiFi repeatera nie uzyskasz prawidłowego działania sprzętu (obejściem jest konfiguracja statycznego IP w tym urządzeniu ESPHome) z racji spodziewanego problemu z routowaniem multicastu na repeaterze.
Najprostszym rozwiązaniem (jeśli problem o którym mówię wystąpi) jest dociągnięcie kabla z routera w sensowne miejsce i uruchomienie sprzętu repeatera w trybie zwykłego AP, a nie w trybie repeatera, o ile oczywiście producent przewidział tryb zwykłego AP.
Wielkie dzięki, fajnie jest jak ktoś kto ma pojęcie i poświęca swój czas na to żeby pomóc takim jak ja… Zrobiłem plik secrets.yaml. Ustawiłem w secrets.yaml jako pierwszą sieć swoją sieć podstawową a jako drugą tą którą rozgłasza wzmacniacz (-plus). Dodałem konfiguracja dwóch sieci do pliku yaml esp32.Zgodnie z ustawionym priorytetem , esp32 powinien połączyć się w pierwszej kolejności z siecią rozgłaszaną przez wzmacniacz , a w razie jej braku z podstawową siecią(jeśli dobrze to rozumiem) , ale się nie połączył i pokazał że jest offline. Jak zamieniłem priorytety w pliku konfiguracyjnym esp32, to bez problemu połączył się z moją siecią podstawową i jest online. Wygląda to tak jakby za żadne skarby świata nie chciał się połączyć z siecią rozgłaszaną przez repeater. Jutro popróbuję jeszcze , bo wstaję o 5:00 do roboty i muszę w końcu iść spać. A jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pomyślałem sobie że jeszcze prostszym rozwiązaniem będzie ESP w zewnętrzną anteną. Mam nadzieję że wtedy złapie mi podstawową sieć, a nieszczęsny repeater będzie mi służył do rozszerzenia zasięgu WiFi w telefonie bo z tym radzi sobie świetnie. Z dociągnięciem kabla z routera do repeatera jest dość spory problem ponieważ garaż mam wolnostojący i nie bardzo mam możliwość dociągnąć tam kabla
A w domu masz sieć/gniazdka ethernet? Gniazdko najbliżej garażu? Jeżeli tak to w gniazdko wpinasz AP Ubiquity AC LR i w garażu masz zasięg Wi-Fi , może będzie w środku słaby ale stabilny, ESP32 nie będziesz zrywał połączenia.
Doceniam próbę pomocy ale to nie w tym kierunku idzie. Interesuje mnie dlaczego nie mogę się połączyć z repeaterem. Teoretycznie mógłbym naturalnie zrobić 20 metrowy wykop położyć tam skrętkę , podłączyć w garażu jakiegoś akces pointa ,ale sam rozumiesz ,że to przerost formy nad treścią. Bardziej interesuje mnie jak zrobić żeby się połączyć z tym repeaterem jednak. Póki co zamówiłem ESP 32 z anteną zewnętrzną. Niemniej jednak docelowo chciałbym dowiedzieć się co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Oj sorry nie zauważyłem jaki sprzęt proponujesz zastosować jako Access point… No przy nim faktycznie pracę ziemne mogą być tańsze
Bo jak pisałem wcześniej te “wzmacniacze Wi-Fi” to chwyt marketingowy, nic nie wzmacniają, fizyki nie oszukasz - żeby coś “wzmocnić” reapeater" musi być w dobrym zasięgu istniejącej sieci Wi-Fi (jak jest za daleko to obniża prędkość przesyłu), to co odbierze od klientów, przesyła dalej tym samym pasmem (czyli zapycha je) wprowadzając tym samym dodatkowe opóźnienia itd, nic dobrego te urządzenia nie wnoszą.
Nie potrzebny sarkazm, sprzęt od Ubiquity jest warty swoich pieniędzy nawet używany. A taki model z drugiej ręki kupisz za ok. 300zł. Uwierz, jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż walka z pseudo “wzmacniacz WiFi”.
Tłumaczenie tego jest bez sensu, a z doświadczenia można krótko napisać - “ten typ tak ma”.
Nie chcesz ciągnąć kabla, masz rozwiązanie od @macek, pod którym podpisuje się dwiema rękami.
Chcesz eksperymentować - zainteresuj się lepiej techniką Powerline - może będzie kolejnym rozwiązaniem do analizy w twoim przypadku, ale czy tańszym od UniFi nie wiem.
Nowy punkt dostępowy Ubiquiti UniFi AC (UAP-AC-LR) Long Range (2,4 i 5 GHz) 450 + 867 Mb/s kosztuje ok. 600 zl brutto, czy w tej cenie zrobisz/poświęcisz swój czas na wykonanie "20 metrowego wykopu" tego nie wiem, każdy inaczej wycenia swój czas . Z mojej strony temat zamykam.
Cóż , jeżeli tak to odbierasz to przepraszam. Po prostu interesuje mnie rozwiązanie na sprzęcie który mam. Wymiana sprzętu po to tylko by uruchomić 1 esp32 mija się z celem. Rozwiązania które opisujecie , to jest oczywista oczywistość. Naturalnie że można zrobić w ten sposób . Można kupić drugi router połączyć się w w trybie mostu i tym podobne. Kwestia opłacalności projektu i wykonania. Odpowiedź ,ten typ tak ma" szczerze mówiąc jest (przepraszam) dla mnie nie satysfakcjonująca. Kolega Szopen zapalił mi światełko w tunelu za co mu bardzo dziękuję. Poza nim niestety niczego nowego się nie dowiedziałem. Pytania typu "czy mam gniazdko ethernetu w domu.’ , "czy repeater głosi dwie częstotliwości sieci"musicie przyznać nic nie wnoszą do tematu. Dla przykładu router głosi mi dwie częstotliwości sieci i żadne z urządzeń typu esp 32 nie mają najmniejszego problemu by się łączyć z siecią 2.4. Nie napisałem co prawda w pierwszym poście ważnej rzeczy. Mianowicie repeater został zakupiony dwa lata temu, po to by na ogrodzie był zasięg sieci WiFi w telefonie .Te zadanie spełnia idealnie. Chciałem po prostu tą sieć wykorzystać do komunikacji między esp32 a Home asystentem
A w ogóle to możesz innym urządzeniem przez repeater połączyć się z siecią ? Miałem kiedyś Netia spot i były problemy współpracy z repeaterami.
Możesz też spróbować zmienić Ssid repeatera na takie samo jak głównej sieci.