W/g stanu na dzień dzisiejszy nie widzę nadziei.
(aby nie chojrakować powiem, że nie przekopałem całego internetu dzisiaj i stan mojej niezaktualizowanej wiedzy sięga często miesięcy wstecz, a czasem wręcz lat).
Owszem ESP32-H2 zawiera transceiver będący w stanie obsłużyć Zigbee.
ALE nie zawiera oprogramowania… to tylko sprzęt.
Najbardziej zaawansowany projekt jaki widziałem dotąd to po prostu koordynator sieci na bazie tego sprzętu (w dodatku projekt wciąż jest w fazie mocno eksperymentalnej, a nie wiem czy wręcz już nie porzuconej)
a to tylko koordynator, a gdzie reszta?
Z tego co piszesz wynika, że w ogóle nie tędy droga którędy chcesz iść (całość masz na bazie zamkniętego systemu, natomiast podejrzewam, że chciałeś podbierać dane bezpośrednio z sieci Zigbee, no tak się nie da, tzn. nawet nie będę poruszał potencjalnej możliwości podsłuchiwania sieci Zigbee bo się okaże że to byłby jedynie czubek góry lodowej)
sieć Zigbee może zawierać tylko jeden koordynator - więc albo bramka Tuya i ich rozwiązanie chmurowe (czy za jego pomocą można się połączyć z ThingSpeak nie wiem, ale szczerze wątpię),
albo zbudujesz sobie coś własnego, a jeśli tak, to świetnie trafiłeś na forum,
czyli masz wtedy jeszcze 2 inne potencjalne rozwiązania
akurat Home Assistant świetnie się nadaje na taki domowy serwerek automatyki, a także jako integrator różnych systemów, chociaż szczerze mówiąc o ThingSpeak zapomniałem już wiele lat temu, ale z HA się integruje, Tuya się też integruje, chociaż to raczej nie jest mistrzostwo świata, więc mostem między Tuya, a TS może być HA.
albo przechodzisz na jakiś koordynator współpracujący z otwartym oprogramowaniem i na jego bazie budujesz własną bramkę Zigbee (w HA są co najmniej 2 takie możliwe rozwiązania bramek Zigbee na bazie wbudowanej integracji ZHA lub dodatkowego serwera Z2M który daje także instalować jako Dodatek do HA) i z tym robisz co uważasz za stosowne.
Generalnie mając HA nie musisz wysyłać danych do internetu by je potem znowu wykorzystać lokalnie, a skoro lubisz DIY, to warty uwagi jest też projekt pośrednio powiązany z HA
PS Przy dokładaniu taga thingspeak zauważyłem, że ThingSpeak obecnie nie cieszy się zbytnią popularnością (choć z 10 lat temu to było jedno z wiodących rozwiązań).
Tu przy okazji wyszło, że na świecie jest 46 instalacji wykorzystujących integrację TS z HA na nieco ponad 450 000 instalacji HA wysyłających anonimowe dane statystyczne (czyli licząc “pi razy oko” 1 z 10 000 użytkowników HA używa też ThingSpeak), a sama integracja ma status “legacy” czyli nikt się tym nie zajmuje i raczej się nie będzie zajmował…
Z tej okazji nawet zalogowałem się na swoje konto mathworks i… wyszło na to, że nie używam go już od 2020roku…