Esp32 konfiguracja router mobilny

Witam, bardzo proszę o wskazanie może gdzieś temat był poruszany a na pewno był co do sterowania esp32/ wifi poza siecią lokalną. Moduł ESP32 będzie miał dostęp do mobilnego routera, jakie rozwiązanie jest dobre i niezawodne ?

Musisz się wysłowić bardziej, moduł ESP32 równie dobrze działa ze stacjonarnymi routerami jak i mobilnymi.

Pierwszy raz to linkuję, ale przeczytaj i się zastanów…

tak wiem że działa zarówno ze stacjonarnymi routerami jak i mobilnymi, mam skonfigurowane wszystko w domu i esp32 działa w sieci lokalnej wraz z HA na raspberry pi. Sęk w tym, że muszę moduł esp wraz z routerem mobilnym przenieść np. na działkę ( to i tylko to) i potrzebuje tym sterować za pomocą telefonu ( połączenie telefon - serwer HA mam już skonfigurowane) Nie wiem jak sensownie i dobrze skonfigurować dostęp do modułu esp poprzez ten przenośny router jako oddzielne urządzenie

Ja pierdzielę i mamy sobie zgadnąć z jakich rozwiązań programowych korzystasz obecnie?
Co za oprogramowanie masz odpalone na tym ESP32?
(podpowiedzi: Supla, Tasmota, ESPEasy, ESPHome, coś innego???)
I jak połączone z HA?
(API, MQTT, webhook, inaczej???)

a może masz wylane na to i przejdziesz na dowolne inne, by zrealizować swój cel?

1 polubienie

Szanowny kolego, jak masz w ten sposób odnosić się do mnie to daj sobie spokój i nie pierdziel mi tutaj. Jestem nowym i niedoświadczonym użytkownikiem tej platformy dopiero 3 dzień nad tym siedzę. ESPHome
… I jak połączone z HA?
(API, MQTT, webhook, inaczej???)

zdaje się MQTT sory jeszcze raczkuje

To proponuję jeszcze trochę poczytać, dokształcić się, zrozumieć podstawy co i jak działa a potem poprawić posta tak aby zawierał więcej szczegółów, aby wszyscy zrozumieli jaki cel chcesz osiągnąć.

Użytkownika @szopen juz obraziłeś, jeżeli będziesz tak postępował dalej, obawiam się, że zostaniesz sam ze swoimi problemami.

A co chcę osiągnąć ? Zdaje mi się wyraźnie pytam - moduł ESP chcę przenieść w inne miejsce i komunikować się z nim za pomocą internetu mobilnego (router) tak jak pisałem moduł obecnie śmiga na sieci lokalnej wifi w domu

Dla mnie, jako użytkownika modułów ESP z oprogramowaniem ESPHome, nie powiedziałeś nic konkretnego ponieważ ESPHome może działać niezależnie, bez HA, może być zintegrowane z HA natywnie po APi, wtedy z poziomu HA można sterować ESPHome. Innym sposobem integracji z ESPHome to integracja poprzez MQTT. W takim przypadku takim ESPHome mogę sterować z dowolnego urzadzenia podłączonego do brokera MQTT, itd.
Mogę wymieniać i opisywać dalej wszystkie aspekty zwiazane z ESPHome i możliwościami sterowania ale nie jestem wstanie pomóc Tobie bo nadal mam ogólne informacje. Na zabawę w “100 pytań do” naprawdę nie mam czasu, szklanej kuli też nie mam, jasnowidzem też nie jestem więc jeżeli bardziej się nie postarasz nic z tego nie będzie, zdalna pomoc ma swoje ograniczenia.

3 polubienia

No to się dowiedziałem, dzięki żenada. Napisałem że moduł jest skonfigurowany, zintegrowany w mojej sieci lokalnej w domu wraz z HA widocznie jest to skomplikowane aby sterować tym modułem na odległość ( tam będzie tylko router i płytka z ESP) chcę do niej mieć dostęp nie wiem jak to inaczej opisać. Prosiłem tylko o wskazanie może ktoś miał podobny wątek na forum. Widzę ,że traktujecie mnie zbuta

To zaczynamy, 100 pytań do…
Opisz co już udało ci się ustalić samodzielnie, jak myślisz co może być rozwiązaniem? Czy masz wiedzę i umiejętności z zakresu sieci komputetowych? Czy znasz rozwiązania typu VPN?

Dla dobra sprawy, lepiej będzie jak się wycofam z dalszej dyskusji.

Zamykam posta, dziękuje za współprace.