I teraz opis - Chce z poziomu HA sterować pilotem który ma zmienne kodowanie więc pomyślałem, że podepne pod ESP pilota i bede mógł sterować z poziomu HA - płytka pilota jest przykładowa na zdjęciu - będzie inna na więcej przycisków.
I teraz moje pytanie:
czy taki sposób połączenia zepnie mi przycisk i pilot zadziała?
z jakich wyjść tego ESP moge do takiego projektu korzystać?
Tego nie wiemy, to zależy od konstrukcji pilota, zasadniczo najbezpieczniej będzie jeśli do “wciskania” (de facto zwierania jego końcówek) każdego przycisku użyjesz przekaźnik (może być subminiaturowy kontaktronowy), jeśli jesteś w stanie samodzielnie zbadać elektronikę to można wykorzystać też tranzystor w charakterze elementu zwierającego (lub ekstender w wyjściami OC lub OD albo transoptory), ale UWAGA
Jeśli pilot ma więcej niż 4 przyciski, to można w ciemno założyć, że jego MCU nie wykorzystuje swoich wejść bezpośrednio (tylko wtedy można użyć tranzystora czy nawet bezpośredniego wyjścia innego MCU), a klawisze są multipleksowane - to w sumie wyklucza rozwiązanie bez przekaźników lub transoptorów.
To musisz stwierdzić sam (oczywiście możesz nas uraczyć doskonałymi zdjęciami makro rozebranego pilota)
a) dla wersji bezpośredniej - każdych które mogą być wyjściami w układzie OD i nie mają przy bootowaniu stanów niepożądanych
b) dla rozwiązań z tranzystorami, transoptorami lub przekaźnikami każdych które mogą być wyjściami i nie mają przy bootowaniu stanów niepożądanych
Ten YAML jest nieprawidłowy, ma błędy
najprościej wygenerować sobie “pusty” YAML w IDE ESPHome
(albo wręcz użyc web-flashera Ready-Made Projects — ESPHome wybierając Empty ESPHome device)
co do definicji płytki to nie wymyślaj z głowy, tylko wykop to w dokumentacji
jeśli nie wiesz jaka ma być definicja to dla zwykłego 2-rdzeniowego ESP32 to użyj takiej konstrukcji
esp32:
board: esp32dev
framework:
type: arduino
W kwestii elektroniki to na 100% nie możesz bezczelnie definiować wyjściowego GPIO, ma być to wyjście OD (otwarty dren) jeśli uważasz, że przyciski nie są multipleksowane, a pilot działa w logice dodatniej względem masy ( i napięcia w nim występujące nie usmażą ESP)
Jest postęp. Po zaprogramowaniu 1 GPIO i dokonaniu pomiarów musze dać przekażnik tak jak wspomniał @szopen - czy Transoptor wielokrotny LTV847 dał by raade? to dobry trop?
Nie jestem mistrzem elektroniki a tu muszę tylko zamknąć obwód. Pytanie tylko jak zasilić takiego Transoptor-a? Znalazlem go tu Transoptor wielokrotny LTV847 - THT Sklep Botland i nie moge doczytac czy to co leci z esp go samo zasili i po drugiej stronie zamknie obwod (bo nic wiecej nie potrzebuje)?
Chyba kupie i za 3 dni dalszy etap.
Skoro chcesz płytkę z ESP które formatem ma udawać RPi pico to może zrób coś nieszablonowego i… użyj
tadam RPi pico W
?
szczerze mówiąc nie chce mi się kopać w dokumentacji ile z wyprowadzonych pinów można faktycznie użyć w przypadku ESP32 w formacie pico
(w tym formacie występował też ESP32-S2 i on chyba ma więcej używalnych pinów)
a z tego co pamiętam to w RPi pico W nie ma w ogóle takich ograniczeń - każde wyprowadzone GPIO można użyć
a tak z ciekawości ile przycisków ma ten pilot, że tak walczysz o ilość GPIO?
Nie wiem, sprawdź dokumentację tego co chcesz kupić, teraz jak spowodowałem, że twój obrazek widać bez klikania to zauważyłem, że poza formatem pico układ wyprowadzeń nie jest zgodny - Espressif olał wyprowadzanie masy co parę nóżek więc może tam jednak jest sensowna ilość GPIO do wykorzystania? (bo w ESP cześć jest już użyta do komunikacji z zamontowanymi elementami jak flash czy PSRAM, mimo że są wyprowadzone)
RPi pico W jak widać ma 26 użytkowych wyjść
Ale skoro podlinkowałeś do obrazka z dokumentacji, to i chyba dokumentację w pdfach też czytasz?
na razie zobacze na tym co mam - zobacze czy wogóle bedzie to działać tak jak chce. Jeśli zadziała i zabraknie mi wyjsc to wtedy kupie:
lub
Chciałbym programować sobie to z ESP HA to raczej wezme to esp32-s2 bo nie wiem czy to 2 też tak fajnie sie programuje.
Na dziś wystarczy wiadomości - poczekam 2 dni jak przyjdze towar i sie pobawie.
Na bank sie odezwe - dziekuje za dziś.
Jeśli pytasz o ESPHome to tak, RPi pico W jest obsługiwane (jest to obsługa w fazie eksperymentalnej, więc bardziej zaawansowane integracje mogą nie działać, ale wszystkie podstawowe działają bez problemu).
możesz sobie potrenowac na sucho, zbędne komponenty możesz wywalić - to taki mój prywatny szablonik dla RPi pico W