Mam dziwny problem z tą całością. Chcę odczytać licznik wody i wyświetlić pomiar na LCD. Ładnie wszystko odczytuje, ale mam problem z wyświetlaniem odczytanych wartości
Program
Program się kompiluje, bez błędów, wszystko się uruchamia, odczytuje wodomierz, wyświetla napisy Akt i m3 na wyświetlaczu, lecz nie wyświetla odczytanych wartości (licz i lqi) W przypadku licz mam napis “nan” a lqi wyswietla 0 (w logach widzę poprawne wartości) Co ciekawsze identyczny program, ale skompilowany na ESP8266 działa poprawnie
Próbuje na różne sposoby odczytać te zmienne, ale nic mi nie wychodzi
Ma ktoś jakiś pomysł co robię nie tak?
Skoro IDENTYCZNY (dostosowany do innego sprzętu) YAML działa prawidłowo na innej platformie sprzętowej to czas na issue, a nie szukanie dziury w całym.
Walczę dalej, ale z marnym skutkiem, chociaż postępy są. Wygląda na to, że komponenty wmbus i display się wzajemnie gryzą. Jeżeli odczytuję encję bezpośrednio z HA i mam wyłączony wmbus (komentarz) to ładnie wyświetla się na LCD, samo włączenie wmbus (bez sensorów) powoduje, że encja jest już niewidoczna
Tam wyżej kiedyś wyedytowałem posta, aby YAML nie był rozpieprzony przez MarkDown, ale na przyszłość rób to sam (ta wiedza przyda się na każdym forum na bazie Discourse i na githubie).
A w zasadniczej kwestii interesuje mnie czy faktycznie na ESP8266 lub ESP8285 masz fukcjonalnie identyczny kod z oboma komponentami uruchomionymi naraz czy tak trochę skłamałeś… będąc nieprecyzyjnym.
Jeśli jest funkcjonalnie taki sam, to issue (chociaż w sumie nawet nie wiem gdzie, bo używasz niestandardowego komponentu w nierozwijanej już wersji).
Jeśli nie jest to chyba odpowiedziałeś sobie sam - te 2 komponenty być może nie są wzajemnie kompatybilne, próbowałeś może jakiś prostszy wyświetlacz na magistrali I2C zamiast używania 2 magistral SPI?
Może trzeba zajrzeć w dokumentację SPI i tak pokombinować z konfiguracją, aby oba komponenty na 100% używały osobnych magistral lub ewentualnie można podpytać @_Szczepan czy da się wykorzystać jedną magistralę na spółkę z CC1101 na komponencie wmbus v3.x
Z tego co rozumiem to tu jest problem i tylko na ESP32.
Wygenerowałem sobie main.cpp z wmbus i bez wmbus.
Oba wyglądają tak samo. Obecnie nie mam jak przetestować jak to działa.
Do szopena:
Niestety - podłączenie st7789 do esp8266 jest niemożliwe z dwóch powodów - jest on wbudowany w płytkę z ESP32 i ona ma być docelowa w projekcie, nie mam zaś luźnego tego wyświetlacza. Zapinanie i2c na esp32 nie ma sensu, bo nie jest to docelowe rozwiązanie - było (jest?) wykorzystywane do testów komponentu wmbus.
Sporo teraz się pojawiło na chińskim portalu różnych modułów z esp32 i lcd - są idealne do moich aplikacji i próbuję je do siebie dostosować.
Do Szczepana
Dopiero uczę się yamla i pythona - jak wygenerować kod w C z yamla?
A może jest coś podobnego do esphome gdzie można pisać bezpośrednio w C? Nie ukrywam - wolę C.
Chyba ja się jasno nie wypowiedziałem użyj ten I2C (a tymczasowo olej, że masz coś wbudowane, tj. nie możesz oczywiście używać już zajętych pinów)
i sugerowany test ma za zadanie ominięcie podwójnego wykorzystania SPI
Przepraszam, ale na kilkanaście dni musze przerwać prace, będę na wyjeździe, a żeby było ciekawiej dzisiaj panowie z wodociągów podmienili mi licznik na nowy… - muszę opanować numery licznika…