Może z YAMLa wywal funkcje charakterystyczne dla IDF? (te linijki zapożyczone z digiblur), może trochę niejasne są te wstawione komentarze, ale na frameworku arduino bluetooth nie działa (i nie pamiętam czy czasem nie jest tak, że się kompiluje, ale firmware kończy na bootloopie).
Nie wiem, u mnie Xiao-C3 działało na frameworku arduino (bez bluetooth!) od momentu kiedy się go dorobiłem (raczej niedawno kilka miesięcy temu - odkupiłem 2 sztuki od kogoś z ogłoszenia na forum, podejrzewam maj/czerwiec?) i chyba już wtedy była gotowa ta definicja płytki.
Jeśli masz coś czego nie zna ani platformio ani ESPHome, to powinieneś użyć definicji esp32-c3-devkitm-1
(ale jeśli płytka jest zbliżona konstrukcyjnie do czegoś co istnieje, to wybierz najbliższą konstrukcję)
Potem próbowałem dorzucić do konfigu obsługę bluetooth i zmieniłem frameworka na IDF co kończyło się bootloopem, więc odpuściłem i dalej miałem to odpalone na fw arduino.
Dopiero ten wątek uświadomił mi, że może warto zawalczyć, bo jest ktoś komu działa, no i okazało się, że esp-idf działa u mnie tylko pod warunkiem zdefiniowania DIO.
Jakby co to MCU rev 0.4 chociaż nie wiem skąd to wiem.
Flashowane na maszynie z ESPHome (port USB w Xiao to USB-JTAG, widać go u mnie jako ttyACMx, więc w przypadku flashowania z narzędzi Espressif’a trzeba mieć jakąś w miarę świeżą wersję).
Jeśli chcesz spróbować co twórcy przygotowali na dziś jako gotowiec, to spróbuj web-flashera
https://web.esphome.io/
i zrób Adopcję do dashboradu ESPHome
Jakkolwiek framework arduino musi działać, “puste”/“startowe” firmware dla ESP-web-tools jest kompilowane z takiego YAMLa
Edit: Na frameworku arduino działa mi też Płytka Aitexm Robot ESP32-C3 Dual USB taka jak jedna z opcji wyboru z oferty na Ali, którą linkowałem wyżej. Tam używam definicji esp32-c3-devkitm-1
.
Ta płytka jest na bazie modułu ESP32-C3-MINI-1
Jest, wtedy nie trzeba ustawiać tego:
Kompilowałam wczoraj na aktualnej wersji ESPHome, więc to też jest u mnie zbędne (w ESP-IDF w wersji użytej w aktualnym ESPHome najwyraźniej te opcje są już włączone)
to też wywaliłem, ale działanie od wczoraj jeszcze nie oznacza pracy stabilnej