ESPHome 2025.7.0 - brak miejsca na urządzeniu

Jak sobie radzicie po ostatniej aktualizacji ESPHome do 2025.7.0 ?
Weszło ESP32 Arduino Framework 3.x oraz ESP-IDF 4.x End of Life.

Mam różne urządzenia, ale są też najprostsze ESP32.
Po aktualizacji ESPHome dla tych ESP32, jest komunikat o braku miejsca przy kompilacji.

Opcje:

• zostanie przy ESPHOME 2025.6.3,
  • usunąć “niepotrzebne” komponenty.
  • wymiana na nowy ESP32 z większą ilością pamięci.

Jak wy sobie radzicie ?

Zmiana framework z Arduino na Idf pomogła. W 2025.7.1 jest lepiej, a już doszli do v.7.3.

To nie jest ostatnia aktualizacja :stuck_out_tongue: dzisiaj mam już 2025.7.3

A radzę sobie jak przedmówca, czyli arduinoidf gdzie możliwe, a gdzie niemożliwe i są kłopoty utrzymuję starą wersję…

Wiem, bardziej mi chodziło o wersję która wprowadziła tą zmianę.

A jakieś plany na wymianę, czy nie warto ?

Przechodziłem na framework idf jeśli to było możliwe już wcześniej - w niektórych komponentach miało to pozytywny wpływ na wydajność (nie dotyczy ESP8266/8285 gdzie jest tylko arduino).
ALE
Nie jestem programistą i patrzę na to tylko z poziomu użytkownika.
(moim laickim zdaniem komponenty dla idf musiały zostać przepisane na nowo, a niektóre są wręcz napisane od zera, podczas gdy na arduino były często żywcem wzięte z jakichś wiekowych projektów dla arduino dawno sprzed czasów MCU Espressifa)

W aktualizacji do 2025.7.3 dla niektórych komponentów istniejących w arduino, a brakujących w idf są już podpowiedzi na jakie alternatywne komponenty zmigrować.

Zazwyczaj nie da się zatrzymać na zawsze na starych wersjach.

Z drugiej strony po co aktualizować dla aktualizacji? Takie rzeczy jak wmbus czy sterowanie klimą lg mi po prostu działa i nie widzę powodu, żeby robić tam update (zwłaszcza, że komponent do wmbus jest bardzo kapryśny). Nowe urządzenia dostają nowy soft, stare jeśli działają to niech sobie działają.

Zacząłem sobie testowa esp-idf na płytkach, które mam.
Domyślnie zaciąga mi wersję 5.3.2, jak ustawić np: 4.4.7

esp32:
  board: esp32dev
  platform_version: "3.5.0"
  framework:
    type: esp-idf
    version: "4.4.7"

i krzyczy:

esp32: [source /config/esphome/esp32-cam-garaz.yaml:7]

[platform_version] is an invalid option for [esp32]. Please check the indentation.
  platform_version: 3.5.0

ESP-IDF 4.4.7 may be supported by platformio/espressif32; please specify 'platform_version'.
  framework: 

wywal to

Zrozumiesz to wtedy, gdy zmiany pójdą za daleko (oby tak nie było, ale jednak historia podpowiada, że to najbardziej prawdopodobny scenariusz) - nie tylko ESPHome się zmienia, zmienia się także (a może przede wszystkim) HA.

jak usunąłem to mam taki komunikat:

ESP-IDF 4.4.7 may be supported by platformio/espressif32; please specify 'platform_version'.
  framework: 
    version: 4.4.7

A w ogóle zaglądałeś do dokumentacji? teraz nie mam czasu by to robić za Ciebie.

1. składnia dla platformy jest inna niż 2-3 lata temu (więc jeśli wyciągnąłeś z krzaka jakiś wiekowy przykład, to nie jest on aktualny, platform_version było w ogóle w złym miejscu, jeśli w o ogóle jest konieczne, numer wersji też wygląda jakoś lewo, bo pioarduino to ma chyba wersje >50.x.y), dla innych platform sprzętowych niż “rodzina esp32” (cudzysłowy, bo to taka rodzina z przyszywanymi braćmi) to może wyglądać jeszcze inaczej!
  2. opcje dla arduino są nieco inne niż dla esp-idf
  3. version nie wskazuje na string z cyferkami w środku

@svatevit masz właśnie wspaniały przykład dlaczego warto podążać za aktualizacjami, choć wymagają one wprowadzania małych poprawek do YAMLa od czasu do czasu (by zachować taką samą funkcjonalność sprzętu na bazie tego firmware) - odkładanie tego na później kończy się właśnie tak - kompletny chaos w opcjach i nie wiadomo jak się z niego wygrzebać… (a w razie zmiany zmuszającej do aktualizacji, choćby spowodowanej zmianami w HA - kaplica).

Staram się wprawdzie utrzymywać wątek z podsumowaniem breaking changes

ale wiecznie żył nie będę, a może kiedyś przestanie mi się chcieć, bo to w sumie zajmuje za dużo mojego wolnego czasu.

@tOmki możesz skorzystać z wątku z linka i tam poszukać sobie kiedy była transformacja z platform.io na pioarduno