ESPHome 2025.7.0 - brak miejsca na urządzeniu

A w ogóle zaglądałeś do dokumentacji? teraz nie mam czasu by to robić za Ciebie.

1. składnia dla platformy jest inna niż 2-3 lata temu (więc jeśli wyciągnąłeś z krzaka jakiś wiekowy przykład, to nie jest on aktualny, platform_version było w ogóle w złym miejscu, jeśli w o ogóle jest konieczne, numer wersji też wygląda jakoś lewo, bo pioarduino to ma chyba wersje >50.x.y), dla innych platform sprzętowych niż “rodzina esp32” (cudzysłowy, bo to taka rodzina z przyszywanymi braćmi) to może wyglądać jeszcze inaczej!
  2. opcje dla arduino są nieco inne niż dla esp-idf
  3. version nie wskazuje na string z cyferkami w środku

@svatevit masz właśnie wspaniały przykład dlaczego warto podążać za aktualizacjami, choć wymagają one wprowadzania małych poprawek do YAMLa od czasu do czasu (by zachować taką samą funkcjonalność sprzętu na bazie tego firmware) - odkładanie tego na później kończy się właśnie tak - kompletny chaos w opcjach i nie wiadomo jak się z niego wygrzebać… (a w razie zmiany zmuszającej do aktualizacji, choćby spowodowanej zmianami w HA - kaplica).

Staram się wprawdzie utrzymywać wątek z podsumowaniem breaking changes

ale wiecznie żył nie będę, a może kiedyś przestanie mi się chcieć, bo to w sumie zajmuje za dużo mojego wolnego czasu.

@tOmki możesz skorzystać z wątku z linka i tam poszukać sobie kiedy była transformacja z platform.io na pioarduno