Witam, posiadam podobną płytkę w wersji 2, chciałbym to wykorzystać jako termometr z 4 sensorsmi i chciałbym aby był w to wbudowany ekran, najlepiej lcd2004 na którym widziałbym aktualne temperatury ze wszystkich czujników. Czy jest taka możliwość?
Może @isom1266 podpowie czy można wyświetlać odczyt z czujników na wyświetlaczu Sonoff POW320D.
Oczywiście że w ESPHome można na nim wyświetlać co chcesz
Jeśli masz od groma GPIO do wykorzystania to możesz go podpiąć magistralą równoległą i zastosować komponent lcd_gpio
albo możesz też wykorzystać ekspander PCF8574 (widoczny na drugim zdjęciu jako czarna płytka) i użyć komponentu lcd_pcf8574
Sugeruję zlutowanie wyświetlacza z ekspanderem, bo podłączenie I2C jest wygodniejsze.
Tylko kodu za Ciebie to raczej nikt pisać nie będzie, więc jeśli natrafisz na problemy z samodzielną pracą to wtedy się odezwij z tym co już masz i opisem problemu.
W ogóle to powinien być osobny wątek, więc jeśli dostarczysz jakieś konkretne dane (czy podłączasz wyświetlacz magistralą równoległą czy szeregową), to go wydzielę z właściwym tytułem.
Mogę Cię wesprzeć bo akurat ostatnio pisałem taki kod:
sensor:
- platform: dallas_temp
address: 0xfb0000003902fa28
name: "Temperatura wody"
id: temp_wody
unit_of_measurement: "°C"
update_interval: 60s
filters:
- offset: 0.5
one_wire:
- platform: gpio
pin: ${pin_temp_w}
i2c:
sda: ${pin_lcd_sda}
scl: ${pin_lcd_scl}
scan: true
frequency: 800kHz
display:
- platform: lcd_pcf8574
dimensions: 20x4
address: 0x27
update_interval: 2s
id: lcd
lambda: |-
it.printf(0, 0, "Faza L1=%0.1f", id(L1_V).state);
it.print(14, 0, "V");
it.printf(17, 0, id(SSR_1).state ? "ON" : "OFF");
it.printf(0, 1, "Faza L2=%0.1f", id(L2_V).state);
it.print(14, 1, "V");
it.printf(17, 1, id(SSR_2).state ? "ON" : "OFF");
it.printf(0, 2, "Faza L3=%0.1f", id(L3_V).state);
it.print(14, 2, "V");
it.printf(17, 2, id(SSR_3).state ? "ON" : "OFF");
it.printf(0, 3, "CWU Tw= %0.1f", id(temp_wody).state);
it.print(14, 3, "C");
Oczywiście jest tu więcej kodu niż potrzebujesz ale dla twojego dobra zostawiam to do własnoręcznej edycji
Masz już jakiś punkt zaczepienia więc możesz próbować.