Jak już wielokrotnie wspominałem nie jestem programistą, ale marzenie posiadania własnego repozytorium z projektem na Github dziś stało się możliwe do spełnienia.
Przedstawiam swój pomysł na kompilowanie firmware pod ESPHome z wykorzystaniem chmurowej platformy cloud development.
Dla wszystkich, którzy mają słabszy sprzęt i kompilacja ciągnie się długo
Dla wszystkich, którzy chcą na szybko sprawdzić swój kod na innej wersji wydania ESPHome
Dla każdego kto chce się czegoś nauczyć (wbudowany Agent AI w narzędzia deweloperskie platformy)
Nie musisz:
Instalować ESPHome na swoim komputerze
Posiadać instancji Home Assistant
Instalować Pythona, Docker, czy innych narzędzi
Martwić się o system operacyjny (działa na Windows, Mac, Linux, ChromeOS)
Mieć mocnego komputera (kompilacja odbywa się w chmurze)
Wystarczy:
Przeglądarka internetowa
Darmowe konto na GitHub lub ONA
Połączenie z Internetem
To jak mieć tymczasowy komputer do wynajęcia za darmo, który znika po zakończeniu pracy.
Jak to działa
ESPHome uruchamiany jest wewnątrz oficjalnego kontenera Docker
Obraz kontenera jest przypięty do konkretnej wersji ESPHome
W Codespaces/ONA automatycznie uruchamia się kontener z przypisanym portem 6052
ESPHome Dashboard jest dostępny w przeglądarce internetowej
Firmware kompilowany jest w całości w chmurze
Nie jest wymagana żadna lokalna instalacja ESPHome, wystarczy dostęp do Internetu.
Ciekawa usługa, i w sumie można by jej użyć do wielu innych rzeczy, natomiast co ja skreśla to brak planu Pay as you go.
Do sporadycznego wykorzystania się nadaję dopóki są te darmowe kredyty a potem co? 20$ miesięcznie ? No raczej nie ↔
Masz 100% racji i nie pomyślałem o tym ograniczeniu ONA.
Ale jest alternatywa, której do dziś nie byłem świadomy.
Porównywalne rozwiązanie nazywa się GitHub Codespaces
Może jeszcze nawet prostszy w użyciu, również z Agentem AI.
Czas obliczeniowy zależy od typu maszyny (2, 4, 8, 16 lub 32 rdzenie) - na przykład użycie maszyny 2-rdzeniowej przez godzinę to 1 godzina z limitu, ale maszyna 4-rdzeniowa zużyje 2 godziny z limitu
Po przekroczeniu darmowego limitu, jeśli nie masz ustawionej metody płatności, dostęp zostanie zablokowany
Organizacje i konta Enterprise nie mają darmowego limitu
Limit resetuje się na początku każdego miesięcznego cyklu rozliczeniowego.
Jeszcze jedno o czym warto wiedzieć:
Projekty w GitHub Codespaces są automatycznie usuwane po określonym czasie nieaktywności:
Domyślny okres przechowywania
30 dni - domyślnie codespace jest usuwany po 30 dniach nieaktywności (od momentu zatrzymania)
Możesz ustawić własny okres przechowywania od 0 do 30 dni
Jak działa licznik:
Licznik resetuje się za każdym razem, gdy otworzysz i połączysz się z codespace
Licznik zaczyna się od nowa po zatrzymaniu codespace
Jeśli ustawisz okres dłuższy niż 1 dzień, dostaniesz powiadomienie e-mail na 24 godziny przed usunięciem
Jak zapobiec usunięciu:
Otwórz codespace - każde otwarcie resetuje licznik
Przypnij codespace - użyj opcji “Keep codespace” (zakładka z ikoną), aby zachować go na zawsze (dopóki nie usuniesz ręcznie)
Uwaga: ta opcja nie jest dostępna dla codespaces należących do organizacji z własną polityką
Ważne:
Codespace jest usuwany nawet jeśli zawiera niezapisane zmiany
Organizacje mogą ustawić własne, krótsze limity dla swoich repozytoriów
Zachowane codespace’y nadal zajmują miejsce i liczą się do Twojego limitu pamięci
Jak już mamy w miesiącu darmowe 60 godzin dla maszyny z 4 rdzeniami, 16GB RAM i 32GB przestrzeni dyskowej to porównajmy czasy kompilacji na obu platformach, czyli ten darmowy komputer.