UWAGA to jest tzw. rozwiązanie ostatniej szansy
Dodaj sobie do Sklepu w jego hamburger menu (nigdzie indziej, NIE do HACS, tylko do Sklepu z Dodatkami) takie repozytorium
https://github.com/esphome/home-assistant-addon
jeśli się go nie da dodać (błąd jest wyświetlany u góry listy repozytoriów) to będzie znaczyło, że już masz właściwe (bo od którejś wersji HA core ono jest wbudowane fabrycznie).
Jeśli dodawałeś jakieś inne repozytorium kierując się nieaktualnymi tutorialami (od wczoraj chyba pamiętasz jak to robiłeś?), to po usunięciu starej wersji Dodatku możesz tamto niewłaściwe spokojnie usunąć…
Niestety nie dysponuję żadną tak archaiczną instalacją HA, a nie mam czasu na pierdoły by sobie taką sztucznie tworzyć… więc nie jestem w stanie zweryfikować czy w starych wersjach HA aktualizacja Buildera jest niemożliwa, czy o rostu zawierają one link do starego repo
Moim zdaniem musisz znaleźć bardzo dużo czasu, bo teraz to jednak musisz przeczytać wszystkie zaległości… bo zaraz przybiegniesz z kolejnymi problemami o których dziś już nikt nie pamięta…
Nie wiem jak stare masz HA core, ale tam masz do poczytania jeśli masz 2025.x.x (ostatnio mam za mało czasu by to aktualizować na bieżąco)