Wersje styczeń 2025 - grudzień 2025
UWAGA w tym roku zrezygnowałem z testowania wszystkich kolejnych wydań na 2 głównych platformach procesorów i w związku z tym
- wersje “zerówki”, czyli dla minor=0 w formacie rok.major.minor należy traktować jako wersje beta, więc aktualizujcie świadomie będąc przygotowanym na cofanie wersji - patrz początek wątku (przywracanie backupów przez ostatnie 5-6 lat nie było konieczne)
- zatem zrezygnowałem z podawania na bieżąco minor dla każdej przetestowanej wersji, numerek będę aktualizował po fakcie tj. wydaniu wersji z kolejnego miesiąca (o ile mi sił wystarczy na dalsze utrzymywanie tego wątku), więc jeśli ktoś zamierza instalować wersje tylko z ostatnimi hotfixami to zwykle dobry termin na takie posunięcie jest po dwudziestym bm. ale nie później niż w pierwszych dniach kolejnego m-ca.
core_2024.12.x → core_2025.1.4
Zalecam póki co pozostać na wydaniu grudniowym (wydaje mi się, że z 2025.1.0 będą problemy)
edit - dobrze mi się zdawało, wręcz sam się władowałem w problemy związane z aktualizacją styczniową… ostatecznie jednak na początku lutego przeszedłem na 2025.1.4
core_2025.1.x → core_2025.2.5
core_2025.2.x → core_2025.3.4
core_2025.3.x → core_2025.4.4
Wydanie 0 wyszło 2 kwietnia (wyjątkowo wcześnie), więc chyba wielbiciele omijania wczesnych wersji muszą się ogarniać przed końcem miesiąca.
Użytkownikom Shelly polecam nie aktualizować do 2025.4.0 chociaż problem nie jest poważny - urządzenia gen>=2 wymagają rekonfiguracji w przypadku wykorzystywania ich jako bluetooth proxy (a brak o tym wzmianki w breaking changes…)
edit2
W ogóle odradzam ją instalować… (ogrom błędów mnie pokonał, a dopiero wczoraj usunąłem ostatnie skutki trefnej styczniowej aktualizacji)
edit3 jednak to były jeszcze echa stycznia… ale poczekam do następnej wersji - podsumowując jednak byłem w błędzie i ostatecznie używałem wszystkich po kolei poprawek wersji kwietniowej od x.x.1 do x.x.4 - problemy na które trafiłem to na 100% były nie do końca usunięte skutki zniszczeń ze styczniowej aktualizacji…
core_2025.4.x → core_2025.5.x?? (2025.5.1? póki co)
Warto przeczytać cały wpis na blogu, bo jest klika istotnych zmian w GUI.