Poniższy post dowodzi, że nie warto “kisić” się na jakiejś archaicznej wersji, bo jest potem sporo do odrobienia, zamieszczam listę od setnego “dużego” wydania HA (lista zawiera ostatnie 2 lata wydań w momencie publikacji).
Aby zrobić update HA core do jakiejś pośredniej wersji używamy CLI bądź ssh wydając komendę w postaci ha core update --numer_wersji
czyli przykładowo ha core update --version 0.105.6 ha core update --version 2021.8.8
UWAGA w przypadku CLI z lokalnej konsoli będąc już w HA opuszczamy pierwszy człon core update --version 0.105.6 core update --version 2021.8.8
Cofanie do ostatniego wydania luty 2024 - przykład
z terminala ha core update --version 2024.2.5
lub z CLI core update --version 2024.2.5
UWAGA2 kiedyś składnia była inna, w przypadku archaicznej wersji, która nie reaguje na powyższe polecenia proponuję sprawdzić składnię polecenia hassio --help
Oczywiście należy sprawdzić breaking changes dla każdego z wydań (to te linki, zazwyczaj do bloga)
Ze względu na zmiany na oficjalnym blogu HA, gdzie publikowane są mi.n. kluczowe breaking changes pod koniec 2023 roku, niestety linki z lat 2019-2022 się zdezaktualizowały i już nie prowadzą bezpośrednio do właściwej sekcji - zmieniono w CMSie sekcję o nazwie Breaking changes w sekcję teraz o nazwie Backward-incompatible changes, więc w tych latach trzeba samodzielnie się przewinąć do właściwej sekcji danego artykułu! (nie będę ich już modyfikował, wystarczy, że zmieniałem linki dla całego 2023 roku).
core_2023.3.x → core_2023.4.6
wcześniej niestety nie wpadłem na to by dodawać takie informacje, ale przejście na 2023.4.x wiąże się z przebudową bazy danych (wiele wcześniejszych dużych wersji też robi takie zmiany przy update)
było sporo raportów dotyczących problemów związanych z marcową aktualizacją na instalacjach Supervised, wszystko wskazuje jednak na problemy o innym podłożu
core_2024.3.x → core_2024.4.4
core_2024.4.x → core_2024.5.5
core_2024.5.x → core_2024.6.4
core_2024.6.x → core_2024.7.4
core_2024.7.x → core_2024.8.3
mały komentarz - niektóre z tych zmian wyglądają co najmniej dziwnie…
UWAGA w tym roku zrezygnowałem z testowania wszystkich kolejnych wydań na 2 głównych platformach procesorów i w związku z tym
wersje “zerówki”, czyli dla minor=0 w formacie rok.major.minor należy traktować jako wersje beta, więc aktualizujcie świadomie będąc przygotowanym na cofanie wersji - patrz początek wątku (przywracanie backupów przez ostatnie 5-6 lat nie było konieczne)
zatem zrezygnowałem z podawania na bieżąco minor dla każdej przetestowanej wersji, numerek będę aktualizował po fakcie tj. wydaniu wersji z kolejnego miesiąca (o ile mi sił wystarczy na dalsze utrzymywanie tego wątku), więc jeśli ktoś zamierza instalować wersje tylko z ostatnimi hotfixami to zwykle dobry termin na takie posunięcie jest po dwudziestym bm. ale nie później niż w pierwszych dniach kolejnego m-ca.
core_2024.12.x → core_2025.1.4
Zalecam póki co pozostać na wydaniu grudniowym (wydaje mi się, że z 2025.1.0 będą problemy)
edit - dobrze mi się zdawało, wręcz sam się władowałem w problemy związane z aktualizacją styczniową… ostatecznie jednak na początku lutego przeszedłem na 2025.1.4
Wydanie 0 wyszło 2 kwietnia (wyjątkowo wcześnie), więc chyba wielbiciele omijania wczesnych wersji muszą się ogarniać przed końcem miesiąca.
Użytkownikom Shelly polecam nie aktualizować do 2025.4.0 chociaż problem nie jest poważny - urządzenia gen>=2 wymagają rekonfiguracji w przypadku wykorzystywania ich jako bluetooth proxy (a brak o tym wzmianki w breaking changes…)
edit2
W ogóle odradzam ją instalować… (ogrom błędów mnie pokonał, a dopiero wczoraj usunąłem ostatnie skutki trefnej styczniowej aktualizacji)
edit3 jednak to były jeszcze echa stycznia… ale poczekam do następnej wersji