Esphome ESP32C3 - pojemnościowy czujnik wilgoci gleby (podlewanie)

Witam.
Nie chcąc mieć kłopotu z podlewaniem kwiatka mieszczącego się wysoko na szafce, zrobiłem automatyczne podlewanie (zbiornik z wodą i pompka polewająca).
Jako czujnik wilgoci gleby zastosowałem ten taki popularny z Ali czujnik pojemnościowy - ten taki czarny długi v2.0 - znany wszech i wobec.
Niestety mam pewien problem.
Suchy zwraca wartość napięcia około 2.2V, zanurzony w wodzie, około 0.9V, i tak wyskalowałem odczyt, co daje skalę 0 -100%

Natomiast czujnik wsunięty w doniczkę w ziemią praktycznie suchą jak pieprz wartość odrazy skacze od razu do około 30-40% - w zależności jak głęboko wsunę sondę.

Konfiguracje czujnika wygląda następująco:

sensor:
  - platform: adc
    pin: GPIO00
    name: Wilgotność
    id: pomiar
    update_interval: 10s
    attenuation: auto
    unit_of_measurement: "%"
    device_class: moisture
    accuracy_decimals: 0
    filters:
      - calibrate_linear:
        - 0.92 -> 100
        - 2.25 -> 0
      - median: 
           window_size: 6
           send_every: 6
           send_first_at: 1
      - lambda: 
          if (x > 100) return 100;
          else if (x < 0) return 0;
          else return x;

Jakie są wasze doświadczenia i ewentualnie jak sobie radzicie z pomiarem wilgoci gleby takim czujnikiem?

Może zmienić nieco koncepcję i zastosować znany i lubiany czujnik MiFlora
HHCCJCY10 Xiaomi MiFlora (Pink version) - ESPHome - Smart Home Made Simple zamiast tego czegoś z Ali (nie wiem czemu nie linkujesz do materiałów o nim).
Widzę same zalety przejścia na sprawdzony sprzęt, może nie idealny, ale rozsądnie wskazujący te parametry:

sensor:
  - platform: xiaomi_hhccjcy10
    mac_address: XX:XX:XX:XX:XX:XX
    temperature:
      name: "Xiaomi HHCCJCY10 Temperature"
    moisture:
      name: "Xiaomi HHCCJCY10 Moisture"
    illuminance:
      name: "Xiaomi HHCCJCY10 Illuminance"
    conductivity:
      name: "Xiaomi HHCCJCY10 Soil Conductivity"
    battery_level:
      name: "Xiaomi HHCCJCY10 Battery Level"

Zapewne można czas poświęcić na stworzenie automatyzacji w ESPHome zamiast walczyć ze sprzętem.

Nie znam, masz jakiś link? albo chociaż fotkę, bo z tego opisu to niewiele wynika…

Masz 3 różne ośrodki, skalowałeś w/g zmian - woda-powietrze, a mierzysz w glebie (inna przenikalność elektryczna niż powietrze itd.).
Wyskaluj sobie w innych warunkach, w szczególności w stosowanej glebie (de facto nie jest ważna wartość bezwzględna tylko jej zmiany).

Nie wiem co za sonda, ale takie do gleby mają zazwyczaj oznaczone dokąd mają być wbite.