Proszę popraw posta by kod był normalnie czytelny (warto umieć stosować bloki kodu).
Jesteś pewien, że ten konwerter poziomów logicznych nie wymaga zasilania z obu stron (dwoma napięciami zgodnymi z oboma interfejsami, ma on jakiś schemat, bo po zdjęciu płytki tylko z jednej strony nie da się stwierdzić czy on ma prawo działać, a zdjęcie rewersu wcale nie musi nam pomóc) ?
YAMLa, skądś wziąłeś, więc może jakiś link do projektu źródłowego?
Schemat połączeń wydaje się oczywisty, ale jeśli robisz fotki elementów, to zrób też taką na której w jawny sposób widać ich połączenia.
Ja tu widzę tylko wideo, żadnego normalnego linku
straciłem na tym filmiku parę minut i więcej mi się nie chce, jak widzę że koleś ma ESP32 (gdzie nie istnieją problemy dotyczące UART, bo ESP32 ma więcej kontrolerów UART do użycia, w tym przynajmniej jeden nie połączony na amen z mostkiem do USB jak to jest w przypadku jedynego pełnego UARTa w ESP8266 na twojej płytce, dla pewności możesz ją zmienić na ESP-01s, bo tam nie ma mostka UART-USB i można do woli korzystać z tego jedynego UARTa, ale sugeruję ESP32 które może jest i strzelaniem z armaty do muchy, ale przynajmniej będzie łatwo).
Starałem się jak najjaśniej - ale dla zielonego - użyj takiej samej płytki prototypowej jak autor wideo (ESP32), to obstawiam, że układ zadziała od ręki (o ile falownik masz też taki sam).
W razie Niemca masz tu dokumentację tego komponentu
Zdjęcie logów (zamiast logów w strawnym formacie) wskazuje na to, że masz problem dotyczący komunikacji między ESP a falownikiem, ale masz za dużo potencjalnych przeciwności w rozwiązaniu które wybrałeś i nie jesteś dostatecznie chętny do współpracy.
edit dla potomnych 1 post poprawiony by się YAML dało czytać…
Hej, wracam z tematem (postaram się poprawić w tworzeniu posta ;))
Staram się wyciągnąć dane z inwertera do HA, z tego co udało mi się wyszukać w internecie (najbardziej zrozumiały dla mnie sposób :/) metoda jest przedstawiona w filmie powyżej (wiem, jest słaby i dźwięk masakra)
Zgodnie z Waszymi słusznymi sugestiami, kupiłem ESP32 (dokładnie ESP-WROOM-32 ESP32 USB-C) i wykonałem wszystko dokładnie tak samo. Mój Inwerter to (podobno, ale wszystko na to wskazuje dokładny klon EASUN z filmu) https://anenji.com/pl/products/4kw-24v-mppt-solar-inverter-off-grid-with-wifi
Ja bym na początek podłączył sygnał TTL pod kolejny konwerter i do USB komputera, odpalił jakiś programik z monitorem portu szeregowego (Arduino IDE, PuTTY, ESP_Flasher) i sprawdził co leci na tej linii, czy komunikacja w ogóle jest widoczna.
EDIT:
Możesz też pójść za wskazówkami z tego linku i włączyć debugowanie:
Jest też w tym projekcie podana konfiguracja pomagająca w określeniu protokołu komunikacji, wczytaj się dobrze…
@Dyzio
Zrób z bliska i z obu stron zdjęcia tego konwertera UART 3V3/TTL ↔ RS232 12V, by się dało zidentyfikować jak go podłączyłeś, bo tak zaczynam podejrzewać, że podłączyłeś go odwrotnie (istotnie projekt jego PCB jest idiotyczny, bo ma być on zasilany tylko od strony MCU i drugie przyłącze zasilania jest zbędne)
To klon tej konstrukcji
Gdyby to była wersja jak na obrazku to ma być połączona tak (pomijam kwestie masy i zasilania, tylko chodzi mi o linie danych)
na zdjęciu widać, że masz na inaczej zaprojektowanej PCB, więc musisz prześledzić przebieg ścieżek., ale na bazie schematu widać, że piny 9 i 10 układu MAX3232 są po stronie MCU a piny 7 i 8 po stronie falownika
Strzałki na module pokazują prawidłowy kierunek.
Nie wiadomo tylko czy do falownika jest podłączone prawidłowo - potrzebna wiarygodna dokumentacja. Na próbę można zamienić Rx Tx na połączeniu do falownika.
Czy parametru transmisji są poprawne?
Czy moduł jest sprawny i czy napewno na płytce siedzi MAX3232 ?
Do falownika mam orginalnego dongla na app. I tam w we wtyczce rj są tak samo przewody podpięte. A na dodatek tamto na app działa z tym że straszne ma opóźnienia dla tego taki pomysł by to podłączyć do HA.
Kolega nie wjechał ze śmieszkami tylko oczekiwał, jak pozostali starający ci się pomóc, odpowiedzi na konkretne pytania. Ale widać wolisz walnąć focha i ewidentnie, technicznie temat cię przerasta. I to nie jest najgorsze, bo każdy ma prawo nie wiedzieć. Ale ty nie chcesz tego chyba przyznać.
Tylko ty wiesz co kryje się za tymi zaimkami i wygląda, że wiesz po swojemu lepiej.
Nic nie znaczy, że tamto działa to i to musi.
Nie wiadomo nawet czy ten falownik jest z tego filmu.