Witam
Dopiero zaczyna z HA więc proszę o wyrozumiałość
Od kilku dni testuje i wdrażam HA.
Przyszedł czas na uruchomienie licznika energii poprzez licznik impulsów.
Zastosowałem to rozwiązanie
Problem w tym, że esphome bardzo zawyże ilość impulsów.
Na liczniku naliczyłem ok. 40 impulsów przy czym w esphome mam np 115.
Do liczenia używam wemos d1 mini + moduł czujnika światła coś jak
Licznik ma 1000imp/kWh więc chyba przelicznik jest poprawny.
Wcześniej korzystałem z espeasy i liczenie do domoticza, wtedy wychodziło tak samo (licznik=domoticz). Po przeniesieniu licznika energii do HA mam takie zawyżanie.
Dziennie wychodz mi koło 14kWh a według HA mam ok 40kWh dziennie.
W czym może być problem?
Konstrukcja tego czujnika jest do bani, i sieje niepotrzebnymi impulsami, mało precyzyjna regulacja progu zadziałania, wrażliwość na temperaturę, wilgotność i długość przewodów.
Na tym schemacie robią wszystkie swoje czujniki tylko wymieniają sensor.
Schematowo jest to zwykły czujnik analogowy.
Przerabiałem to na czujniku halla jako czujnik otwarcia bramy garażowej, skończyło się na zwykłym kontaktronie, który działa bez zarzutu.
Ten z Botland. Na fototranzystorze lepiej by działał. Fotorezystor nadaje się tylko na zmierzchowy, a nie do wykrywania impulsów.
Jak zobaczysz ten z gita to to samo tylko inny sensor - tak jak mówiłem.
Nie może być coś do wszystkiego bo jest do …
Może zadam głupie pytanie, ale skąd masz pewność, że to fotodioda?
Bez schematów nie powiem czy zadziała przekładka 1:1, chodzi od wartości rezystorów.
Jednak spróbuj nic nie uszkodzisz.
Świetny przykład … nawet wartości elementów nie zmienili. Chińczyk usiadł i przerysował schemat “idealny”, a wystarczyło dodać jeden rezystor. Kiedyś siądę i przerobie te śmieci, które nakupiłem.
Dziękuję, chyba to rozwiąże mój problem
Czekam do końca dnia i porównam jutro wyniki z HA i elicznika. Ale po kilku godzinach mniej więcej wyniki się zgadzają
Dzięki za podpowiedz Założyłem to takie z diodą. Chyba o to chodziło Złożyłem wczoraj coś takiego i testuje
A podpowiedzcie jeszcze przy okazji, jest jakieś gotowe rozwiązanie lub jakiś konfig do licznika gazu ?
Wczoraj podłączyłem sobie licznik impulsów energii na Pompie Ciepła. Wszystko ładnie działa zintegrowane z Home Assistant, ale mam pewien problem, jako że pompa działa już od jakiegoś czasu na liczniku mam już nabite trochę kWh.
czy ktoś pokaże mi jak, o ile się da zmienić wartość TOTAL. zauważyłem że po każdym restarcie lub update ESPHome ta warość naliczana jest od zera, a chciałbym przypisać jej wartość z licznika.
Walczę z tym już od wczoraj ale nie potrafię tego zrobić…
Cześć.
Mam pytania dotyczące licznika impulsów na esphome.
Pierwsze - jak zrobić żeby po aktualizacji ESPhome licznik pamiętał poprzedni stan i nie liczył impulsów od początku? W tej chwili w esphome mam ustawiony offset i pokażdym resecie nalicza od niego.
Drugie - Posiadam taryfę G12 i potrzebuję rozbić licznik na dwie taryfy wg godzin.