ESPHome - kłopot z transferem wsadu na płytkę ESP8266 D1mini

Witam
robię to po raz pierwszy taką metodą i coś mi nie wychodzi. Chciałem zaprogramować płytkę ESP8266 za pomocą ESPHome.
Dotąd wgrywałem soft na ESP8266 za pomocą Fleshera.
Niby wszystko się zainstalowało podczas tworzenia wsadu w ESPHome instalacja przebiegła poprawnie więc przyszedł czas na transfer softu na płytkę i tu jest problem jak robię instal i połącz, to wyskakuje komunikat

niby port wykryło i sparowało

a połączenia nie uzyskuje

co może być powodem ?
nie sądzę żeby był problem z połączeniem się z tym portem lub z kablem bo normalnie fleshuje ESPflesherem dokładnie tą drogą w ten sposób i działa.

Windows 11 ? Jeśli tak, to sterownik.

tak WIN 11, a coś dokładniej? jaki sterownik, co zaktualizować ?

Poszedłem na łatwiznę, poddałem się z Win11 i użyłem komputera z Win10.

no ja nie mam już takiej możliwości, próbowałem z drugiego laptopa i jest dokładnie to samo

Jeśli na tym samym komputerze działa wgrywanie przez flasher to nie wina sterowników. Spróbuj na innej przeglądarce, bo to też kluczowe w tej metodzie.

U mnie przy Win 11 na Chrome lub Brave działa bardzo dobrze. Jak po próbie połączenia z portem dostanę podobny komunikat , odłączam na sekundę usb i potem na 99% jest ok

sprawdziłem przez odłączenie na chwilę kabla od USB nic to nie daje dalej to samo, sprawdziłem na innej przeglądarce CHROME, też nic to nie daje, dalej ten sam komunikat i się nie łączy, dziwna sytuacja (normalnie działam na przeglądarce EDGE)

ten HA chyba nie jest mi pisany, co rusz spotykają mnie od samego początku niespotykane w żadnych poradnikach przypadki :crazy_face:

Czy próbowałeś wgrywać plik bin z dokładnie tej samej kompilacji przez flasher? Ten komunikat pojawię się chyba również, jeśli inny program w tej samej chwili zajmuje port COM. Czy podczas próby masz wyłączony flasher?

nie próbowałem tego pliku wgrywać przez fleshera, Flesher nie jest odpalony z resztą na kompie na którym to robię nie mam zainstalowanego ESPFlashera, mam go na innym kompie z którego też próbowałem to robić poprzez ESPHome i efekt jest identyczny.

Przy niektórych pytkach trzeba uruchomić tryb fleshowania poprzez zwarcie pinu do masy ale chyba pytki ESP8266 D1 mini to nie dotyczy ?
(takich manewrów przy fleshowaniu tej pytki poprzez ESPFlashera robić nie musiałem nigdy)

Mogłeś napisać, że to gówniany wemos D1 mini , mam takich 4 szt gdzie przez usb nic się da wgrać. Przy tych podłych modułach muszę podłączać zewnętrzny mostek do RX, TX i GPIO 0 i dopiero można z nimi się połączyć.
Starsze wersje były znacznie lepiej wykonane i nie było takich problemów.

w takiej sytuacji pozostaje mi spróbować ten wsad wgrać ESPFlasherem, zobaczymy czy pójdzie, do tej pory z tym sposobem fleshowania nie miałem żadnych problemów, ale to już zrobię jutro i dam znać czy poszło

Możesz mieć problem nawet ESPFlasherem, mogę Ci za darmo dać dwie kolejne sztuki do testów :slight_smile:

generalnie możesz mieć rację, bo robiłem inny projekt gdzie ESP8266 współpracuje z Arduino i jeden egzemplarz udało mi się po wielu próbach uruchomić natomiast kolejnych już nie i wszystko wskazuje na problem na styku Arduino ESP8266 z naciskiem na płytkę ESP, na razie zawiesiłem ten projekt ze względu na brak czasu, ale muszę do niego wrócić, generalnie działa to z tą jedną płytką ESP z innymi już nie chce i miałem je od różnych dostawców

edit:
nie dało mi to spokoju żeby czekać do jutra i spróbowałem od razu

1. przy fleshowaniu ESPFlasherem ten oryginalny plik utworzony przez ESPHome też nie chciał iść (oryginalna nazwa była esp-anenji-test (5).bin poderzewam że problem był w znakach “-” w nazwie pliku
  2. zmieniłem mu nazwę na ESP_mega_anenji.bin i wtedy poszło fleshowanie i wsad się wgrał poprawnie do ESP8266
  3. podłączyłem płytkę ESP8266 pod ESPHome i ją zobaczył jest ON LINE
  4. w tej sytuacji dla sprawdzenia spróbowałem zmienić nazwę pliku bin na taką samą jak podczas fleshowania i ponownie spróbowałem instalki za pomocą ESPHome i to samo nie poszło i komunikaty są takie same jak na początku tego wątku

więc przyczyna nie znaleziona, problem za pomocą obejścia rozwiązany :thinking:

Zainstalowałem sterownik z nodemcu-devkit/Drivers at master · nodemcu/nodemcu-devkit · GitHub i wemos d1 mini oraz nodemcu na esp8266 flashują się. Na sterowniku z 09.2024 nie chciały.