Zrobiłem swoje pierwsze urządzenie w ESPHome (odczyt wodomierza - nieważne).
Zostało wykryte przez HA i encje się dodały.
Chciałem obserwować logi zdalnie i otrzymuję:
INFO ESPHome 2023.10.4
INFO Reading configuration /config/licznikwody.yaml...
INFO Detected timezone 'Etc/UTC'
INFO Starting log output from licznikwody.local using esphome API
WARNING Can't connect to ESPHome API for licznikwody.local: Error resolving IP address: [Errno -2] Name or service not known (APIConnectionError)
INFO Trying to connect to licznikwody.local in the background
Nie działa również OTA , programować i oglądać logi mogę tylko gdy ESP podłączony jest po USB.
Sieć oparta na mikrotik - który podobno nie obsługuje mDNS.
HA zainatalowany w QNAP docker
ESPHome również jako osobny docker za NAT
Moduł pobiera adres z DHCP.
Może ktoś będzie wiedział co poprawić? Długo się opierałem przed ESPHome a tu na dzień dobry taki afront
P.S. Ręczne ustawie IP częściowo rozwiązuje problem. Choć w menadżerze jest “OFFLINE” programować się daje i logi widać.
@artpc… zasadniczo to moja konfiguracja niczym się nie różniła.
Gdybym od razu dodał web_server: to nawet nie zauważyłbym problemy.
Jednak cały czas w dashboar - ESPHome mam.
z tego powodu bez web_serwer nie podziałasz zdalnie
if for example the home network doesn’t allow for .local addresses. When a manual IP is in your configuration
WTF !? - nie rozkminię tego
U mnie nie rozwiązuje nazw.
HA widzi moduł i encje.
Wszystkie adresy w sieci mam static DHCP, łatwiej mi wtedy zapanować nad całością .
Skoro to nie MT to może sposób instalacji ESPHome w dockerze.
Już tłumaczę na moim przykładzie w takiej konfiguracji:
w sieci router brzegowy to Mikrotik, on rozdaje adresy przez DHCP (skonfigurowany DHCP Server z ustawieniem dla danej podsieci w ten sposób:
w ESPHome dla takiej konfiguracji:
#esphome-8090ec.yaml
substitutions:
device_name: "esphome-8090ec" #change - device_name.local
friendly_name: esp32-c3-test1 #change - informacja na dashboardzie w ESPHome (na device_name.local) i w HA, ma wplyw na postac encji
comment: "to jest comment: ESP32-C3 test 1" #change - informacja na dashboardzie w ESPHome (na device_name.local)
esphome:
name: "$device_name"
friendly_name: $friendly_name
comment: $comment
api:
encryption:
key: "c9AUsrQwmeZs1KeqaMJmFPWeeFqKquK64XtdLx1cJ94="
web_server:
Samo dopisanie Domain:local nie załatwiło sprawy jednak porada
„multicast-helper=full”, pozwala połączyć się przez domenę .local i adresy są rozwiązywane.
Działa wszystko to co pokazał @macek jednak w Dashboard ESPHome czujnik jest OFFLINE - nie można programować i czytać logów.
Być może wynika to ze sposobu instalacji w kontenerze i brakuje przekierowania jakiś portów
Na tą chwilę działanie jest zadowalające i pozwoli mi uruchomić odczyt wodomierza (lub nie pozwoli ), bo jak na razie coś łapie ale nic nie dekoduje.
Temat zostawiam otwarty i na pewno do niego wrócę.
Podziękowania wszystkim za pomoc.