ESPHome Problem po aktualizacji 2024.6.0

Masz mylne wrażenie - to są skutki rozwoju w dobrą stronę, niestety nie zawsze można pozostawić kompatybilność wstecz.

edit
Tu masz świeżutki przykład takiego rozwoju

ale to na co narzekasz

też jest doskonałym przykładem platformy, gdzie dotychczasowe rozwiązania były zbyt ograniczone - chyba jest to stosunkowo łatwe do zrozumienia, że lepiej zamiast tylko jednego modelu sensora (fakt, że najpopularniejszego, ale przecież jego obsługi nikt nie usunął) mieć możliwość obsługi dowolnego sprzętu 1-wire - ta korzyść jest zdecydowanie nadrzędnym celem. Platforma dallas w dotychczasowej formie blokowała całkowicie możliwość rozwoju w stronę uniwersalnej platformy one_wire.

Zaraz, zaraz - nie wiem o czym mówisz - wniosek integracja jest niszowa.

Oczywiście obsługa wyświetlaczy wymaga jeszcze wielu udoskonaleń, nie wiem czy zauważyłeś, ale wiele osobnych platform udało się już połączyć w wybrane bardziej uniwersalne komponenty (co będzie się wiązało z likwidacją platform przestarzałych, np. dedykowanych dla jednego modelu kontrolera), jeśli zajrzałeś pod linka w którym przygotowałem zestawienie wszystkich breaking changes od czasów, gdy ESPHome wkroczyło w na tyle zaawansowaną fazę rozwoju, że nabrało znaczenia użytkowego…

Ale gdybyś porównał listę wszystkich breaking changes z listą wszystkich ulepszeń i nowych komponentów to dopiero wtedy byś zauważył, że ta druga lista jest naprawdę wielokrotnie dłuższa…

Nie do końca rozumiem te pretensje do całego świata - nie musisz nic aktualizować, ale jeśli nie będziesz tego robił na bieżąco (co może wymagać dostosowania konfiguracji) to nigdy nie skorzystasz z nowych możliwości, które powstają wraz z nowymi wersjami.

Taka przyjemność korzystania z open-source - dostajesz coś ciekawego za darmo, ale musisz być gotowy na zaskakujące zmiany.
No i wcale nie do końca zaskakujące - wystarczy przed aktualizacją przeczytać notatki do wydania i zdecydować czy jesteś w stanie natychmiast po aktualizacji dostosować konfiguracje, czy musisz na to zarezerwować więcej czasu (przecież nie ma konieczności natychmiastowego kompilowania firmware zaraz po aktualizacji IDE).

2 polubienia