Home Assistant jest dla Wszystkich ale nie jest dla każdego, bo to projekt open source. Na dodatek dynamicznie rozwijający się na wielu płaszczyznach równolegle.
a możesz coś więcej ? Mam kilka urządzeń na esphome, zaktualizowałem je ale jedno wiesza mi się po kilku minutach, a działało stabilnie i konieczne jest odłączenie zasilania.
Jest to ESP32 32d, obsługuje 2 urządzenia modbus (działało stabilnie od stycznia) oraz 4 DS18B20 (3 podłączone testowo od miesiąca, 1 od stycznia). Dzisiaj miałem poprzypinać czujniki w miejsce docelowe, a tu kicha.
Edit: usunąłem konfigurację GPIO i sensory-dallasy i wydaje się że jest poprawa-działa 20 minut, przedtem po 5-8 minutach wieszało się.
U mnie nie ma aż takich problemów, nie wiesza się, ale nie wykrywa adresów przy większej ilości czujników na 1-wire . Mogę przyjąć że wszystkie padły, ale dlaczego ? Dziś mam więcej czasu i będę podpinał po jednym zobaczę. W ostateczności cofnę wersję z kopii i napiszę na github
Nie wykluczone kolego, kilka modułów z pojedynczym DS18B20 daje radę , przy jednym gdzie mam 5 szt wszystko leży. A wcześniej przed aktualizacją było bez problemu.
1-Wire to protokół ściśle oparty na czasie, jeśli coś będzie się spóźniać to nie działa.
Taka była moja pierwsza hipoteza.
Ponieważ nie wiadomo co siedzi w tle trudno nawet zoptymalizować. Wszysto wrzucone jest do jednego worka i z tego powodu trudno opanować jak nawet drobna zmiana prowadza zamieszanie w całkiem innym miejscu. Na szczęście ESPHome coś mi nie podchodzi
Pełna zgoda, tylko nie mam czasu na analizę tego co zmienili, bo niby dlaczego mogło działać wcześniej, a teraz lipa? Biblioteka raczej ta sama. Ciekawe czy ktoś jeszcze ma podobny objaw ?
Mam 2 zestawy esp8266 z więcej niż 1 dallasem (3 i 4), które przestały działać (te gdzie były pojedyncze - działały), nie wnikałem, nie mam czasu, cofnałem do “starej”.
Biblioteka korzysta z jakiegoś core (lub na odwrót). Wystarczy zmienić coś poziom niżej … zupełnie normalna sprawa. Czas procka dzielony jest dla różnych task wystarczy coś skopać w całkiem odległym procesie… szczegółów działania ESPHome nie znam, ale gdybym miał robić coś takiego, to wlaśnie tak.
Dzięki kolego zaoszczędziłeś mi sporo czasu
Panowie zgłaszajcie issue (lub aktualizujcie istniejące), bo tylko to będzie motorem postępu, po cofnięciu wersji nie ma jak sensownie niczego zgłosić - na 100% są potrzebne logi z wadliwej wersji oprogramowania.
Ostatecznością w projekcie jest rollback w hotfixach, ale bywa czasem konieczny (w HA jest stosowany wręcz dość często).
Chowanie głowy w piasek przez lokalne cofnięcie wersji nie popycha rozwoju do przodu.
Na dobry początek tak, ale do postów w issue normalnie wrzucasz sformatowany tekst jak na forum
Czegoś nie rozumiem, mogę wstawić w issue cały config w formacie, którym piszesz ale logi ? Jak wskaż drogę proszę !
No normalnie - kopiujesz log jako tekst i obkładasz go znacznikami formatowania.
ok dzięki Prezesie, gwoli info na starej wersji działa
co mam zmienić bo probuje a zawsze jakiś błąd?
esphome:
name: bluetooth
platform: ESP32
board: nodemcu-32s
wifi:
ssid: "xxx"
password: "xxx"
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: "Esp32-Nodemcu Fallback Hotspot"
password: "lmfTz93W9lLT"
manual_ip:
static_ip: 192.168.1.34
gateway: 192.168.1.1
subnet: 255.255.255.0
captive_portal:
# Enable logging
logger:
# Enable Home Assistant API
api:
ota:
esp32_ble_tracker:
binary_sensor:
- platform: ble_presence
mac_address: AC:37:43:77:5F:4C
name: "ESP32 BLE Presence Google Home Mini"
sensor:
- platform: xiaomi_lywsd02
mac_address: "E7:2E:00:40:C0:2B"
temperature:
name: "U Alka Temperatura"
humidity:
name: "U Alka Wilgotnosc"
battery_level:
name: "U Alka Bateria"
- platform: xiaomi_lywsd02
mac_address: "E7:2E:01:52:A0:AE"
temperature:
name: "Salon Temperatura"
humidity:
name: "Salon Wilgotnosc"
battery_level:
name: "Salon Bateria"
- platform: xiaomi_hhccjcy01
mac_address: 'C4:7C:8D:6B:5B:42'
temperature:
name: "Xiaomi HHCCJCY01 Temperature"
moisture:
name: "Xiaomi HHCCJCY01 Moisture"
illuminance:
name: "Xiaomi HHCCJCY01 Illuminance"
conductivity:
name: "Xiaomi HHCCJCY01 Soil Conductivity"
Wystarczy przeczytać drugi post w tym temacie.
Nowa aktualizacja choć u mnie pięć dsów pracuje bez problemu.
Esphome 6.2
[one-wire] fix potential hang esphome#6976 by @ssieb
Ja mam testowo kilkanascie dallasow do jednego espmini z interwalem 40s. Na oko wszystko dziala (z uwagi na wakacje na oko). Obecnie interwal przypisuje sie do pojedynczego dallasa. Moze zwiekszcie interwal jesli cos sie krzaczy.