Cześć
Podłączyłem pod duży zbiornik CWU 300L trzy czujniki DS18b20.
Czujniki podpięte pod ESP8266 D1 wemos przez rezystor podciagający 4,7kohm z nowszym firmware.
Wszystko niby działa ok ale co kilkanaście odczytów wartość temperatury nieznany.
Niby w niczym to nie przeszkadza, ale jednak trochę drażni. Pomyślałem, że może są jakieś zakłócenia zbiera z przewodów itp dlatego podłączyłem na testy jeden czujnik pod inne gpio i też rezystor 4,7k i tam to samo. Przewody krótkie, bo ok 2 mb.
Czy ktoś podpowie mi co może być przyczyną, lub co mogę zrobić aby ha nie zmieniał odczytanej temp jeżeli jest wartość nieznany - może jakiś filtr czy cos takiego?.
Czy ktoś podpowie mi co musiałbym dopisać do tego kodu aby po przekroczeniu temp czujnika Bojler2 powyżej 75sC wystetował mi gpio04 ?
Mam zrobioną automatyzacje w NR, ale potrzebuje zabezpieczenie w obrębie tej płytki, aby rozłączyło mi grzałki w razie przekroczenia 75SC na Bojler2.
Chce to zrobic najprościej przekracza 75sC zał gpio04
przy tym rozwiązaniu istnieje ryzyko jeżeli temperatura przekroczy 75.0’C w tym czasie esp nie będzie działać grzałka nie zostanie wyłączona.
Lepszym rozwiązaniem jest
W tej kwesti polecam skorzystać z alternatywnego komponentu dla czujników Dallas GitHub - nrandell/dallasng
Miałem identyczny problem - 5 czujników DS18B20 podpiętych na jednej magistrali 1-wire. Też co któryś odczyt pojawiały się wartości nieznany. Również sądziłem że to kwestia zakłóceń na magistrali, jednak ekranowanie nie za wiele pomogło. Dopiero zmiana na komponent dallasng wyeliminowała ten problem. Aby skorzystać z tego komponentu musisz dodać komponent niestandardowy dallasng oraz zmienić definicje sensorów.
Dla ułatwienia podaję moją konfigurację komponentu i jednego z czujników
najlepszym zabezpieczeniem jest zabezpieczenie sprzętowe, zawsze pewne, że zadziała, typu jakiś termostat przekaźnikowy, gdyż w przypadku jakiejkolwiek awarii może nie zadziałać Twój programowy rozłącznik. Miałem podobnie jak Ty, jednak z racji bezpieczeństwa zmieniłem na taki, co by się nie działo przy 80 stopniach rozłącza i załącza się dopiero jak temperatura spadnie do 75 stopni
@cinek :
jakiego termostatu / elementu użyles do tego sprzetowego zabezpieczenia
mam dokladnie taki sam temat na tapecie:
ESP32 + SSR-y + DS18B20 pilnujacy temperatury
wszystko dziala jak dzialac powinno ale zostaje to male ale (“powieszony” ESP32, powieszony HA, brak komunikacji itd)
warto zeby nad wszystkim wisial jakis najprostszy z prostych automat ktory juz w skrajnej sytuacji (np 80 stopni) odetnie zasilanie grzałkom
On ma styki nc/no lecz pod nie bezpośrednio nie mam podłączonych grzałek, bo chyba nie wytrzyma, podpiąłem miedzy nim a grzałkami stycznik, a Ty mozesz sobie w ten szereg z regulatorem do wysterowania stycznika wpiąć swoje esp z przekaźnikem nc/no. Ja mam u siebie wpięty sonoff powrd320d z wyświetlaczem i widzę dzieki temu ile grzałka pobiera mocy
w kotlowni mam 3m - 4m przewod i na koncu zrobilem mala plytke z rezystorem i kilkoma 3 pinowymi koncowkami, do nich mam wpiete kilkanascie czujnikow ze srednio 2m kablami. Ostatnio dolozylem dodatkowy rezystor i narazie nie ma bledow odczytu.
Zasilane jest z 5v przez level converter