koło 140 oglądających to nie za dużo (na >80 tysięcy instalacji raportujących statystyki)
Słabo reklamują więc efekt marny. Według mnie powinno być wrzucone jakieś okienko w HA, kilka dni przed samą aktualizacją.
Reklamują? Gdybym nie zaglądał na kanał beta ESPHome, to nie wiedziałbym o tym z sensownym wyprzedzeniem (a i tak przegapiłem początek na żywo), bo zaproszenie w notatkach do wydania, które wychodzi w tym samym dniu co stream, tylko parę godzin wcześniej to nieco za mało, zastanawiałem się czy to nie celowe (aby nie było za dużo publiki - ekipa z NabuCasa z pewnością dobrze pamięta burzę po styczniowym wydaniu HA).
Jak na razie jedno breaking change się mi trafiło (uchowała mi się konfiguracja platformy esp32 w starym formacie) + @_Szczepan jak widziałem miał trochę roboty
Przecież nikt z doskoku nie robi takich zmian, czy to w HA czy ESP, jakby dali ludziom takie informacje np. Tydzień wcześniej z notkami co zostanie zmienione, co będzie wymagało ręcznej zmiany w *.yaml. Wiem że są informacje na ten temat, sam je tu umieszczasz, ale to powinien być jasny, czytelny komunikat w samym HA, chyba to nie problem dla programistów HA.
Widzę właśnie zaktualizowałem ESP i jedno urządzenie pluje się o Please remove the `platform
platform: ESP8266
board: esp8285
Tylko akurat ta zmiana to jest z 2021 roku jeszcze z czasów gdy OttoWinter ciągnął sam ten projekt (jeszcze zanim oddał go do Nabu Casa), więc to nic świeżego (i właściwie byłem zaskoczony, że stary format został usunięty dopiero teraz) - stare YAMLe i tak zwykle modyfikowałem wraz z rozwojem definicji płytek, tylko niestety z pół internetu nadal zawiera jakieś stare projekty bazujące na starej konfiguracji (tak samo jak było z OTA)
teraz ma to być tak
esp8266:
Właśnie też miałem taką zabytkową konfigurację tylko dla ESP32 zmiana czegoś w tym guście (akurat płytkę to tam mam wybitnie nietypową, więc dla przykładu dałem coś popularnego)
platform: ESP32
board: esp32dev
na coś w stylu
esp32:
board: esp32dev
No ja uważam to jak przygotowali te zmiany za sukces (w porównaniu do tego co było wcześniej, gdzie zwykle przy breaking changes nagle coś nie działało i nie było wiadomo dlaczego), bo właśnie jest informacja co robić w samym HA przy nieudanej aktualizacji firmware.
Szkoda, że nie porobiłem screenshotów (ale może jeszcze będzie jakaś okazja) - przy aktualizacjach z menu aktualizacji w HA wyjeżdża na dole taki popupik z informacją, żeby sobie skompilować w IDE (czy tam kompilerze), a tam jest już pełny konkret.
Tego nie było wcześniej.
Tak prawidłowo wygląda konfiguracja dla esp8285
esphome:
name: ${device_name}
substitutions:
device_name: wentylator_kuchnia
device_ip: 192.168.1.130
esp8266:
wifi:
ssid: !secret wifi_ssid
password: !secret wifi_password
manual_ip:
static_ip: ${device_ip}
gateway: 192.168.1.100
subnet: 255.255.255.0
Nie zgadzał mu się jeszcze substitutions
Stary format:
substitutions:
friendly_name: "A5T"
devicename: "nous-a5t"
device_description: "nous a5t"
project_name: "Nous.A5T"
project_version: "1.0"
relay_restore_mode: RESTORE_DEFAULT_OFF
device_ip: 192.168.1.126
esphome:
name: $devicename
friendly_name: "${friendly_name}"
name_add_mac_suffix: false
project:
name: "${project_name}"
version: "${project_version}"
esp8266:
restore_from_flash: true
4 posty zostały scalone z istniejącym tematem: Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) wersja 3.x - wątek ogólny