ESPHome - urządzenie niewidoczne jako kafelek

Mam 2 urządzenia ESP Home, do których zniknęły mi kafelki po wejściu do tego modułu. Urządzenia działają, pokazują stany itd, jednak nie mam dostępu np do edycji kodu/update’u.

Pomóżcie proszę - czy mogę w jakiś sposób przywrócić je w ESP Home?

Jeśli ktoś miałby podobny problem to podaję rozwiązanie :wink: znalazłem w Terminalu taką pozycję jak “Trash”, gdzie widniały oba urządzenia (zostały jeszcze jakieś inne, ale to nieistotne).

Rozwiązaniem okazało się przeciągnięcie ich z trash–>esphome (czerwona strzałka), a kafelki wróciły na swoje miejsce
image

Pozdrawiam

Witam.

Mam taki sam problem, wszystko z ESP Home zniknęło a parametry są odczytywane cały czas.

Jak to mogę przywrócić? bo w terminalu nic takiego nie widzę.

@Grzesiek
masz pełny backup HA?
kolega wyżej najprawdopodobniej niechcący skasował sobie pliki YAML z poziomu jakiegoś innego systemu (nazwa katalogu pachnie jak z osx, ale nie na 100%), którym dostał się do udziału samby (stąd ten “trash”, po naszemu kosz albo śmietnik).

Kafelki w compilerze (IDE/builderze, czy jak sobie tego nie nazwiemy), to tak naprawdę odzwierciedlenie plików YAML zawierających kod YAML do budowania firmware.
I co ważniejsze to nie ma nic wspólnego z Integracją - można dostać od kogoś “w prezencie” urządzenie z firmware ESPHome i ono się zintegruje bez YAMLa - YAML jest nam potrzebny do samodzielnej kompilacji firmware i modyfikowania urządzeń oraz… niestety do aktualizacji firmware (dla urządzeń które sami tworzyliśmy, bo platforma OTA umożliwia też aktualizacje zdalne - to np. dla komercyjnego sprzętu na bazie ESPHome).

Jeśli skasowałeś sobie w jakikolwiek sposób te YAMLe to i kafelki zniknęły, ale nie jesteś w czarnej d… bo te wszystkie pliki są zawsze zachowywane w pełnym backupie HA i można je stamtąd wygrzebać (w windowsie użyj do tego np. 7zip) i skopiować na miejsce.

Jakiś backup mam ale czy pełny to nie wiem.
Problem w tym ze ja w “file edytor” mam esp i wszystkie pliki które wgrywałem.
nic nie usuwałem.

zauważałem jeszcze że jak dodaje nowe urządzenie to pojawia się w “file edytor” a nie ma go jako " kafelka" w ESP HOME

To nieco rozjaśnia kwestię, ale nie do końca.
Właściwie nie dostarczasz żadnych konkretnych danych dla diagnostyki.
Nawet zrzutu ekranu żadnego nie zapodałeś (nie lubimy samych obrazków, ale lepszy rydz niż nic…)

Podstawowe rozwiązanie na problemy z wyświetlaniem GUI w HA
wyczyść cache przeglądarki.

Jak? no ja nie wiem - sprawdź w instrukcji tej której używasz, a w firefoxie robi się to tu

druga kwestia to paranoiczne ustawienia prywatności w przeglądarkach oczywiście należy to wyłączyć dla HA i każdej podstrony

trzecia - znikło “nagle” czy po prostu nie sprawdziłeś, że może to skutek jakiejś aktualizacji?

tymczasowe obejście - zainstaluj sobie IDE/builder/compiler (czy jakkolwiek to nazwać) ESPHome w wersji beta
zatrzymaj serwer wersji stabilnej i uruchom tą betę i tam zobacz czy są kafelki

a w ogóle w jakiej wersji masz obecnie?

Zresetowałem przeglądarkę łącznie z plikami cookies i hasłem. … Teraz nie mogę się zalogowac bo nie pamiętam hasła ( było zapisane w przeglądarce )

Da się to jakoś odzyskać?

Hmm po to zrobiłem screenshoty, żeby usunąć TYLKO to co konieczne.

Nie używasz przeglądarki która umie zapisywać hasła?
(normalnie to hasło jest do odzyskania z menadżera haseł nawet jeśli nie można go wprowadzić automatycznie)

Nie jesteś zalogowany z telefonu?

Jeśli nie znasz hasła do swojego HA to porada jest taka, aby wyrzucić go do kubła, bo nie ma procedury odzyskiwania haseł innej niż zalogowanie się jako inny administrator, żart - można oczywiście się zalogować jako inny administrator mając dostęp do CLI

Włożyłem karet SD do komputera i zainstalowałem : Access to Ext 2/3/4, HFS and ReiserFS from Windows | DiskInternals

znalazłem pliki: (hassos-data) and the path is /mnt/data/supervisor.

Ale nie rozumiem pkt 1,2,3 , gdzie mam wejść co mam zrobić…?

NIE tędy droga

masz podłączyć klawiaturę i monitor do tej maliny - to jest CLI
i tam masz zrobić TYLKO to (oczywiście wpisując nazwę swojego użytkownika-właściciela oraz nowe hasło którego nie zapomnisz za 5 minut)

PS Pocieszenie z tej sytuacji jest tylko takie, że ciasteczko z danymi autoryzacyjnymi i tak w końcu by wyekspirowało, a czegoś pozytywnego się nauczyłeś - trzeba znać nazwę i hasło właściciela (i mieć je zabezpieczone tak by było do odzyskania)

PPS Oczywiście możesz swoją metodą pokopać po strukturze plików, jeśli znajdziesz tam rejestr użytkowników to się pochwal gdzie go znalazłeś oraz jaką metodą udało się odszyfrować hasło.

Zmieniłem hasło podłączając się bezpośrednio do maliny.
Dział. Dzięki!!!

Wracając do ESP dalej nic.

I File Editor

i

Szczerze mówiąc pomysłu nie mam, na obrazkach widać, że jakieś pliki masz, wprawdzie większość z tą samą datą, ale rozumiem, że to testy od momentu kiedy przestałeś widzieć kafelki.

W pierwszej panice jeśli coś nie działa zawsze się sprawdza issues danego projektu

ale ja tam nie widzę nic podobnego, jakkolwiek sprawdź może przeoczyłem

Czy łączysz ten fakt z jakąś aktualizacją np. HA core na styczniową?
(tego nie sprawdzę, bo jestem na grudniowej i nie zamierzam w tej chwili tego zmieniać).

Można jeszcze zrobić 2 eksperymenty

1. włączyć dostęp na porcie 6052 (czy tam jakimś innym, jeśli masz już jakiś serwer na tym porcie), to restartuje dodatek

i wejść na HA-IP:6052 by zobaczyć czy sesja ingress nie jest przyczyną

2. odinstalować Dodatek ESPHome (bez usuwania konfiguracji!) uruchomić ponownie system (po bożemu! z menu) i zainstalować go ponownie (taki sam cel miało zatrzymanie wersji stable a uruchomienie bety, ale ani słowem nie wspomniałeś czy to zrobiłeś, UWAGA obie wersje nie mogą być uruchomione jednocześnie)

Zaktualizowałem HA do najnowszej wersji.

Odinstalowałem ESP i zainstalowałem. Zaraz po instalacji jest wszystko.
Jak tylko wyjdę z tego i wejdę to nie ma nic

Dobra podejdźmy do tego bardziej systematycznie - odinstaluj DEV i wróćmy do normalnej wersji stable. (używasz dev w codziennym użytku?!?)
Świeżo po uruchomieniu (może w innym oknie niż oglądasz kafelki) wejdź w konfigurację Dodatku, a konkretniej w jego Logi.
Obserwując swoje okno z kafelkami obserwuj równolegle logi, gdy zrobi się pusto skopiuj cały log i wstaw do posta (jak należy - jako “kod” podstawy-forum ) i napisz w którym momencie się to stało. (może to jest materiał na issue? ale masz używać wersji stabilnej, a nie bety, ani tym bardziej deweloperskiej)

W ogóle w sytuacji w której będziesz miał kafelki pokasuj te zbędne, bo im więcej kafelków nie powiązanych z urządzeniami które działają, tym bardziej skomplikowane jest generowanie kafelków.

I jeszcze ze 3 słowa jaka to malina (pisałeś już, że masz instalację HAOS na karcie pamięci, może problemy z kartą zaczynają sie ujawniać?)

Zrobiłem tak:
Zainstalowałem jeszcze raz ESPHome - normalną wersje.
Usunąłem zbędne kafelki
Usunąłem całą zawartość katalogu TRASH

Zrestartowałem i wszystko wróciło.
Póki co działa.

Dzięki za pomoc.!

Taki mały update - katalog trash jest obecnie tworzony przez ESPHome, najwyraźniej nie śledziłem dostatecznie uważnie rozwoju ESPHome i w sumie nie wiem od kiedy jest mechanizm kubła na skasowane kafelki (czyli YAMLe), ale wygląda na to, że od dość dawna (czyli od 3 lat nie skasowałem żadnego kafelka? :upside_down_face:).
Pliki z tego katalogu raczej nie biorą udziały w procesie renderowania kafelków.
Za to YAML bezpośrednio w katalogu konfiguracyjnym zawierający jakieś bzdury potrafi faktycznie popsuć renderowanie kafelków - wniosek nie przesadzać z eksperymentami.