Cześć,
chciałbym wymienić płytkę ESP8266 na ESP32.
Ta stara działa ale chciałbym ją wymienić bo nie mogę jej już zaktualizować (nowe biblioteki zajmują za dużo pamięci).
Oczywiście jest sporo encji związanych z tym urządzeniem, które to encje są używane w różnych automatyzacjach i na dashboardach.
Chciałbym więc wymienić urządzenie tak, żeby nie stracić tych encji, żeby HA “nie pokapował się”, że mu podmieniłem urządzenie.
Znalazłem pewnien opis w sieci ale nie pasuje mi jedna rzecz:
1 Zapisz konfigurację urządzenia: Skopiuj konfigurację urządzenia (np. plik YAML) i zapisz ją w bezpiecznym miejscu.
2 Usuń integrację urządzenia: W Home Assistant przejdź do „Ustawienia” → „Urządzenia i usługi” → zakładka „Integracje”. Znajdź odpowiednie urządzenie ESPHome, kliknij menu z trzema kropkami i wybierz „Usuń”.
3 Nie usuwaj konfiguracji z ESPHome Add-on: Ważne, aby nie usuwać konfiguracji urządzenia z dodatku ESPHome, ponieważ tam przechowywana jest oryginalna konfiguracja.
4 Zrestartuj Home Assistant: Po usunięciu integracji urządzenia, uruchom ponownie Home Assistant.
5 Przygotuj nowe urządzenie: Podłącz nowe urządzenie i wgraj na nie zapisany wcześniej plik konfiguracji. Upewnij się, że w konfiguracji nie ma „friendly_name”, ponieważ może to zmienić nazwy encji.
6 Dodaj nowe urządzenie: Po wgraniu konfiguracji, nowe urządzenie powinno zostać automatycznie wykryte w Home Assistant. Jeśli nie, dodaj je ręcznie przez „Dodaj integrację” → ESPHome.
7 Sprawdź nazwy encji: Upewnij się, że nazwy encji są takie same jak w poprzednim urządzeniu. Jeśli nie, dostosuj je ręcznie w Home Assistant, aby pasowały do poprzednich.
I nie pasuje mi tutaj, że mam nie usuwać konfiguracji z ESPHome (3) a potem mam dodać kolejne urządzenie i wrzucić do niego konfigurację yaml, którą wcześniej zapisałem (5).
Może ktoś już wcześniej wykonywał podobną operację i ma z tym doświadczenie?
A może wystarczy:
- odłączyć starą płytkę
- zmienić w konfiguracji (ESPHome Builder) “platform” na ESP32
- podłączyć nową płytkę przez USB i wgrać konfigurację
?