Ezviz - dodawanie kamer i podglądu na żywo

Przy okazji dodawania kolejnej kamery od Ezviz postanowiłem zrobić mały poradnik krok po kroku bo zauważyłem że panuje jakiś problem którego nie doświadczyłem. Ogólnie jestem zadowolony ze stosunku jakość/cena sprzętu ale już nieco mniej jestem zadowolony z integracji EZVIZ do HA. Jeśli sam podgląd kamer (ewentualnie PTZ) nam wystarczy to potrzebujemy:

1. Adresy IP kamer ustawić na sztywno w ustawieniach routera.

2. Dodać integrację Ezviz do naszego HA

3. Założyć konto na stronie Ezviz (link w punkcie 2)

4. Ściągnąć na PC program Ezviz Studio

5. Logowanie do programu dopiero po założeniu konta.

6. Odblokować ustawienia zaawansowane według instrukcji.

7. Teraz w ustawieniach programu zmieniamy:

8. Następnie trzeba odblokować kanały RSTP w aplikacji mobilnej (Konto/Ustawienia/Podgląd na żywo w sieci LAN). Po zeskanowaniu powinny być widoczne kamery w sieci. Po kliknięciu trzeba zatwierdzić operację hasłem i tu bywa różnie, raz hasłem jest Verification Code z naklejki a gdy go nie ma to hasło do konta Ezviz

9. Ten kod jest ważny bo jest to składowa z linku strumienia rstp.

10. W ustawieniach zaawansowanych Ezviz studio musimy zmienić Main Stream na kodowanie h264. Jest tam kilka innych ustawień których nie znajdziemy w aplikacji mobilnej.

11. strony które określają kanały tych strumieni ale nie zawsze są poprawne i trzeba je zweryfikować przez odtwarzanie strumienia np. w VLC. Nie patrzymy czy dany model jest wypisany w konkretnym kanale.

12. Teraz możemy dodać integrację do HA logując się hasłem z konta które założyliśmy wcześniej. Po poprawnym dodaniu powinniśmy widzieć wszystkie kamery razem z ich nazwami:

13. Teraz ważny dodatek go2rtc który jest już wbudowany, wchodzimy na http://homeassistant.local:1984 i w zakładce konfiguracji dodajemy streamy rtps

14. Można od razu podglądnąć strumień i zobaczyć czy nasze wcześniejsze ustawienia kamery pasują

15. Do odtwarzania podglądu najlepiej zastosować WebRTC

To że kanały odtwarzają się nam na jednym urządzeniu nie świadczy o tym że będą wyświetlane na innych o czym ostatnio się przekonałem. W ustawieniach zaawansowanych kamery jest jeszcze kilka rzeczy które możemy zmienić w przypadku problemów z odtwarzaniem lub niestabilnym kanałem. Widziałem kilka zgłoszeń że ezviz ucięło możliwość strumieniowania w kilku modelach ale myślę że nawet to można zweryfikować w programie.

Z takiego rozwiązania już korzystam jakiś czas a większość punktów pisałem z pamięci która bywa zawodna, więc jeśli coś to poprawimy :wink:

1 polubienie