Przy okazji dodawania kolejnej kamery od Ezviz postanowiłem zrobić mały poradnik krok po kroku bo zauważyłem że panuje jakiś problem którego nie doświadczyłem. Ogólnie jestem zadowolony ze stosunku jakość/cena sprzętu ale już nieco mniej jestem zadowolony z integracji EZVIZ do HA. Jeśli sam podgląd kamer (ewentualnie PTZ) nam wystarczy to potrzebujemy:
-
Adresy IP kamer ustawić na sztywno w ustawieniach routera.
-
Dodać integrację Ezviz do naszego HA
-
Założyć konto na stronie Ezviz (link w punkcie 2)
-
Ściągnąć na PC program Ezviz Studio
-
Logowanie do programu dopiero po założeniu konta.
-
Odblokować ustawienia zaawansowane według instrukcji.
-
Teraz w ustawieniach programu zmieniamy:
-
Następnie trzeba odblokować kanały RSTP w aplikacji mobilnej (Konto/Ustawienia/Podgląd na żywo w sieci LAN). Po zeskanowaniu powinny być widoczne kamery w sieci. Po kliknięciu trzeba zatwierdzić operację hasłem i tu bywa różnie, raz hasłem jest Verification Code z naklejki a gdy go nie ma to hasło do konta Ezviz
-
Ten kod jest ważny bo jest to składowa z linku strumienia rstp.
-
W ustawieniach zaawansowanych Ezviz studio musimy zmienić Main Stream na kodowanie h264. Jest tam kilka innych ustawień których nie znajdziemy w aplikacji mobilnej.
-
Są strony które określają kanały tych strumieni ale nie zawsze są poprawne i trzeba je zweryfikować przez odtwarzanie strumienia np. w VLC. Nie patrzymy czy dany model jest wypisany w konkretnym kanale.
-
Teraz możemy dodać integrację do HA logując się hasłem z konta które założyliśmy wcześniej. Po poprawnym dodaniu powinniśmy widzieć wszystkie kamery razem z ich nazwami:
-
Teraz ważny dodatek go2rtc który jest już wbudowany, wchodzimy na http://homeassistant.local:1984 i w zakładce konfiguracji dodajemy streamy rtps
-
Można od razu podglądnąć strumień i zobaczyć czy nasze wcześniejsze ustawienia kamery pasują
-
Do odtwarzania podglądu najlepiej zastosować WebRTC
To że kanały odtwarzają się nam na jednym urządzeniu nie świadczy o tym że będą wyświetlane na innych o czym ostatnio się przekonałem. W ustawieniach zaawansowanych kamery jest jeszcze kilka rzeczy które możemy zmienić w przypadku problemów z odtwarzaniem lub niestabilnym kanałem. Widziałem kilka zgłoszeń że ezviz ucięło możliwość strumieniowania w kilku modelach ale myślę że nawet to można zweryfikować w programie.
Z takiego rozwiązania już korzystam jakiś czas a większość punktów pisałem z pamięci która bywa zawodna, więc jeśli coś to poprawimy ![]()