Ja mam Inverter FoxESS T6 (nie G3), Master version 3.35, Slave version 3.01, Manager version 3.10. Nie wiem jak działa na innych wersjach.
Wydaje mi się, że PVMonitor korzysta z tego samego protokołu. tutaj piszą, że na G3 można pominąć te ustawienia, więc może tam powinno to domyślnie działać.
Ustawiłeś dobrze tą przejściówkę? Kabelki podłączone tak jak trzeba? Jeśli umiesz cokolwiek w pythona, to mogę podesłać skrypty, którymi to reverse enginerowałem.
Wymieniam jeszcze ten konwerter który mam, bo coś mi się nie podoba (co chwilę tracę pingi do niego). Próbowałem np. jakimiś programami do odczytu modbusa (modpoll, GModbus) i nic nie zwraca. W weekend będę walczył.
Możesz podesłać skrypt chyba, że te programiki robią mi tą samą robotę
Jeśli chodzi Ci o t-series to nie jest modbus. Falownik wysyła sam ramkę danych co 90s, a urządzenie mające go monitorować musi go nasłuchiwać. Nie wiem jak zaprogramować twojego dongla (nie zdradziłeś co to ), przypuszczam, że może być to trudne.
Zapewne się da, ale nie spotkałem się aby ktoś podłaczał falownik przez konwerter do USB, więc linka do gotowca nie podeślę. Jeśli czujesz się na siłach możesz spróbować, gdyby był w falowniku modbus byłoby to łatwe, a tak to trzeba coś zrobić samemu i nie ma skąd zerżnąć (chyba że ktoś już to zrobił i siedzi cicho).
Gdy szukam odpowiedzi, to zaczynam od poszukiwania aktualnych dokumentacji projektów z danego tematu. Dla Fox jest chyba na dzień dzisiejszy ta integracja. Na jej stronie dokładne opisy dla konwerterów pos USB:
widzę, że jet problem z falownikiem Foxess serii T G3 i jest tylko stara opcja z esp32, więc postanowiłem pospiąć się pod licznik chint. I stąd moje pytanie, czy mogę się podpiąć do niego równolegle z falownikiem, bo coś się nie mogę z nim połączyć? Modbus i dongiel usb-rs485 w HA działa prawidłowo, bo drugi licznik ABB przy pompie ciepła działa bez zarzutu,
zainstalowałem, trochę się pomęczyłem, ale działa. Pojawił się jednak inny problem. Integracja działa poprawnie jak wywalę sekcję modbus dla licznika pompy ciepła z configuration,yaml. Potrzebuję aby ta integracja i licznik Pompy ciepła działały na jednym adapterze USB/RS485, a wygląda na to że integracja teorzy swoją sekcję modbus i tu powstaje konflikt.
edit:
i tak to wszystko do d**y, bo integracja przez modbus działa tylko za dnia, jak jest produkcja PV. a w nocy nie ma żadnych danych z licznika DTSU666. Ten falownik i jego oprogramowanie to jedno wielkie… Czas na zmianę falownika na normalnego producenta, przy okazji o większej mocy.