Hello,
Jestem na etapie decyzji montażu paneli fotowoltaicznych i aktualnie utknąłem w momencie wyboru falownika pod instalacje i stad pytanie do osób które podłączany któryś z falownika… który lepiej się integruje z HA? Z którego wyciągniemy więcej danych?
Z tego co wyczytałem oba są podobnej jakości i cenie - chyba ze ktoś wiec jeszcze coś co mogło by pomoc w decyzji??
Wydajesz ponad 5k pln więc kieruj się kryterium: z którego wyciągniesz więcej prądu za te pieniądze
Z obu wyciągniesz tyle danych, że nie będziesz wiedział co z nimi zrobić i co oznaczają.
Już lekturą odnośnie obu urządzeń jestem zaznajomiony, oba porównywalna jakoś, porównywalny serwis, porównywalny koszt więc to już sprawdzone, więc ostatnim do którego nie mogę znaleźć porównania to integracja i dane które dają
jako ciekawostka: sofar daje moduł WiFi - LAN trzeba dokupić (przynajmniej u tego montażysty)
Solis ma na do wyboru w momencie zakupu Lan czy wifi
Nie będę tu autorytetem, bo nie posiadam takich urządzeń, ale zapomnij o wifi i sprawdz, z którego inwertera możesz pobierać dane bezpośrednio, a nie przez chmurę.
Pobierając dane bezpośrednio z urządzenia, masz pewność, że nic nie zawiśnie, bardzo przydatne, gdy chcesz na bazie takich danych robić jakieś automatyzacje.
Oba obsługują modbus. Sofar wiem na pewno, SOLIS na podstawie dokumentacji.
Z sofarem jest tak, że zależy od szczęcia (po WiFi lub LAN) - lokalnie działa lub nie.
Te moduły powstały na potrzeby chmury, dlatego jest różnie.
Z SOLISem nie wiem. Dlatego dokup dowolny konwerter RS485 i w obu przypadkach zrobisz to po modbus - bez chmury (działającej lub nie), bez nerwów i straty czasu.
TRUE ! w sumie jak czytam co napisałeś to sam się zastanawiam jak mogłem tak napisać
EDIT
Czy znajdują się na grupie osoby które mają falownik SOLIS i mogą podzielić się doświadczeniem jak się do niego dobrały ? czy pod Modbus ? czy po MQTT? czy można wykorzystać tylko moduł Wifi który jest dopięty? czy trzeba przejściówki na modbusa? co z wtyczką do falownika ?
generalnie Modbus u mnie niestety nie widnieje w domu ale widzę że dopadło mnie i muszę się doszkolić w nim więc każda pomoc będzie super !