Mam gdzieś zapisany link poradnik dla mini PC ze stajni Firebat, który umożliwia odblokowanie ukrytych opcji BIOS. Może tu coś się poradzi, sam korzystałem z tego dla odblokowania pełnej prędkości GPU i zmiany taktowania RAM w Firebat AM02.
W między czasie możesz założyć osobny temat i w nim wspólnymi siłami możemy wykonać takie próby. Będą pewnie pomocne dla innych posiadaczy mini PC z Chin.
Zobacz jaką wersję BIOS posiadasz, w Firebat opcje zasilania są pod hasłem
“State After G3”:
Wątek przeczytałem, w komentarzach jest że można tylko zmieniać to co BIOS jest a nie dodawać co byśmy chcieli.
Ja się nie pokuszę o takie grzebanie ale THX za link…
W BIOSach Aptio można dość głęboko grzebać, sztuczka polega na tym, że mogą być funkcje, których nie ma w interfejsie.
Natomiast jeśli funkcja jest (a jest, bo widać), ale nie działa, to znaczy, że Chińczyk centralnie spaprał robotę, bo sam BIOS cudów nie czyni - on ma za zadanie przestawić opcje konfiguracyjne w sprzęcie - konkretniej w PMIC, który odpowiada za sterowanie zasilaniem.
Nie musi być żadnej “opcji Flash” BIOSa można wgrywać na wiele sposobów i wcale nie musi być to funkcja udostępniania w samym BIOSie, natomiast na niedoróbkę w obsłudze PMIC nie widzę rozsądnego rozwiązania - wgrywanie na pałę zwykle się źle kończy.
Są tylko dwie i na obu nie wstaje.
Jak wyłączę HA jak trzeba to komputer ma zasilanie ale nie działa.
Jak odłączę z prądu to się gasi cały i po ponownym załączeniu napięcia już nie reaguje - tylko na przycisk.
Opcje brutalną już robiłem
A mnie podkusiłeś.
Zrobiłem mu teraz wyłączenie i gnojek wstał XD
Czyli DZIAŁA tak jak powinien po zaniku.