Firebat modyfikacja BIOSa Aptio

Mam gdzieś zapisany link poradnik dla mini PC ze stajni Firebat, który umożliwia odblokowanie ukrytych opcji BIOS. Może tu coś się poradzi, sam korzystałem z tego dla odblokowania pełnej prędkości GPU i zmiany taktowania RAM w Firebat AM02.
W między czasie możesz założyć osobny temat i w nim wspólnymi siłami możemy wykonać takie próby. Będą pewnie pomocne dla innych posiadaczy mini PC z Chin.

Zobacz jaką wersję BIOS posiadasz, w Firebat opcje zasilania są pod hasłem
“State After G3”:

Tu jest link do mini poradnika kolegi z Pepper (UWAGA - ryzyko uceglenia komputera):

https://www.pepper.pl/promocje/firebat-am02-mini-pc-intel-n100-cpu-4cores-4threads-desktop-computer-16gb-512gb-ddr4-wifi6-bt52-2x-hdmi-2x-rj45-usb-c-minipc-845378#comment-19053252

2 polubienia

Ruszyłem ręką ale da się odczytać.

Spodziewałem się napisu Restore Power ON.
Zrobie test na żywca - a co mi tam :slight_smile:

Nie wstał. Trzeba przycisnąć przycisk.

Wątek przeczytałem, w komentarzach jest że można tylko zmieniać to co BIOS jest a nie dodawać co byśmy chcieli.
Ja się nie pokuszę o takie grzebanie ale THX za link…

W BIOSach Aptio można dość głęboko grzebać, sztuczka polega na tym, że mogą być funkcje, których nie ma w interfejsie.

Natomiast jeśli funkcja jest (a jest, bo widać), ale nie działa, to znaczy, że Chińczyk centralnie spaprał robotę, bo sam BIOS cudów nie czyni - on ma za zadanie przestawić opcje konfiguracyjne w sprzęcie - konkretniej w PMIC, który odpowiada za sterowanie zasilaniem.

Ten BIOS jest modyfikowany bo Chińczyk zwiększył moc na CPU.
A że spaprał ten drobiazg to już inna sprawa.

Nie wnikam czy jest modyfikowany czy nie, on po prostu nie pasuje do sprzętu…

Albo masz płytę główną zmontowaną na innych podzesołach albo masz wgranego BIOSa dostosowanego do INNEJ płyty głównej.

Tam nawet nie ma opcji FLASH.
Tych komputerków na Ali jest trochę w różnych wersjach.

Nie musi być żadnej “opcji Flash” BIOSa można wgrywać na wiele sposobów i wcale nie musi być to funkcja udostępniania w samym BIOSie, natomiast na niedoróbkę w obsłudze PMIC nie widzę rozsądnego rozwiązania - wgrywanie na pałę zwykle się źle kończy.

Dlatego to zostawiam tak jak jest, grzebał nie będę. Jakoś przeżyję brak tego fjuczera.

Zbuduj wciskacz przycisku :smiley:
A na poważnie przestaw opcje eksperymentalnie na inne i testuj.

Są tylko dwie i na obu nie wstaje.
Jak wyłączę HA jak trzeba to komputer ma zasilanie ale nie działa.
Jak odłączę z prądu to się gasi cały i po ponownym załączeniu napięcia już nie reaguje - tylko na przycisk.
Opcje brutalną już robiłem :slight_smile:

A mnie podkusiłeś.
Zrobiłem mu teraz wyłączenie i gnojek wstał XD
Czyli DZIAŁA tak jak powinien po zaniku.

1 polubienie