Firmware w bramce Zigbee HMG-01 POE

Witam.
Nieco przypadkiem wrzuciłem inny firmware do bramki Zigbee. Oczywiście przestała odpowiadać. Jest ona oparta na ESP WROOM. Czy jest tu ktoś, kto pomógłby mi z wgraniem właściwego softu?

Witamy na forum. A nie próbowałeś przywrócić do ustawień fabrycznych w/g opisu na stronie prducenta?

HamGeek HMG-01 Plus ZigBee Gateway Uniwersalny Koordynator ZigBee Adapte

Skoro nie odpowiada to prawdopodobnie zmieniłeś oprogramowanie ESP32?
Mając poprawny plik .bin spróbowałbym wgrać przez USB z użyciem np. programu esptool.

Problemem jest - jak bez otwierania wprowadzić w tryb programowania?
Być może wystarczy przycisnąć przycisk i włączyć zasilanie?
Na razie sprawdź czy nie pojawiła Ci się jakaś “dziwna” sieć w zasięgu WiFi.

Zmiana trybów pracy jedno naciśnięcie przycisku. 
1.Pojedyncze naciśnięcie: zmiana między trybem USB/LAN. 
2.Przytrzymanie (2-4 s): włączanie/wyłączanie diod LED. 
3.Przytrzymanie (4-8 s): aktywacja trybu parowania. 
4.Przytrzymanie (10+ s) podczas włączania spowoduje RESET urządzenia.
1 Like

Nie ma problemu z otwarciem obudowy, mam zerowe doświadczenie w ESP, więc potrzebuję (zapewne banalnych dla Was) podpowiedzi.

@angler - Szczerze mówiąc nie chciałem jakimś nieroztropnym działaniem pogorszyć sprawy. Będę w domu, zacznę od tego prostego kroku

Gorzej już nie będzie. :stuck_out_tongue:
Flaki wyglądają na klona UZG-01 Zig Star więc spróbowałbym tej metody.

Zanim jednak zaczniesz coś robić sprawdź to co pisałem wcześnie - czy nie pojawia się jakaś nowa sieć WiFi - nie wiadomo co tam wgrałeś ale 50/50 może ESP żyje i da się z nim połączyć.

Wczoraj zrobiłem factory reset. Nie byłem zainteresowany komunikacją WiFi, więc słuchałem go jedynie od strony LANu. Nie wpuścił do sieci ani jednego pakietu, można przypuszczać, że bezprzewodowo również milczy.

Wgrałeś soft niewiadomego pochodzenia i działania, więc niby do czego ma się to przywrócić?

Stosowanie LAN w połączeniu z ESP32 nie jest powszechne więc to co wgrałeś może tego nie obsługiwać.
Bardziej prawdopodobne jest, że to co wgrałeś, wystawia własny AP i ma funkcję OTA.
Zasadnicze pytanie jest CO TAM JEST OBECNIE ZAINSTALOWANE?
Od tego może zaczniemy… albo lepiej spróbuj to od razu zaprogramować przez USB wg. poradnika

W dalszy ciągu usiłujesz zrobić to po “swojemu” i będziesz gonił własny ogon.

Po WiFi brak aktywności. Od początku planowałem zasilanie PoE, stąd ethernet.
Jako, że “wypadek” miał miejsce na początku roku, a sporo innych zajęć nie pozwoliło mi na szybki powrót do tematu, nie potrafię odpowiedzieć jaki FW w tym momencie tam siedzi.
Nie czuję się za mocno w tym temacie, więc robię nie po swojemu, a podjąłem próbę kolegi @angler , jako najmniej inwazyjną propozycję. Przyszedł czas na próbę flashowania, czego się nieco obawiam…
Dam znać po zabiegu :wink:
Edit:
By nie powielać wpisów dodam, że aktualnie nie znalazłem fw, więc chyba temat umrze. Sprawdzę jeszcze w jednym komputerze, ale nie wiem, czy mi się uda przed świętami…