Follow me klimatyzatora Rotenso ukura

Cześć. Posiadam Rotenso Ukura od trzech lat. Wkurza mnie głośność pracy jednostki zewnętrznej ale trapi mnie coś innego. Chodzi o Follow me. Klima przekłamuje temperaturę o 5 stopni(dosyć dużo). Przy włączeniu Follow me na pilocie jest OK ale… zawsze to ale. Jeśli klimatyzator jest wyłączony na pilocie (żona tak robi), a włącze z integracji Midea, to rozłącza się Follow me. Niby nie problem ale kiedy ustawiam temperaturę na 22 stopnie, on ma informację, że jest 27 stopni i klapa. Próbowałem zrobić wemosa i diodę IR ( miał pomóc ChatGPT) polegliśmy oboje :). Podobno można to zrobić za pomocą Broadlinka a nawet Tuya IR remote. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? chcę zrezygnować z pilota jako jednostki odczytującej temperaturę a zastosować coś z zasilaniem na prąd. Wtedy nie powinno być problemu, bo np co minutę albo 5 można wysłać do klimatyzatora właściwą temperaturę. Oryginalny pilot robi to co 7 minut a po chyba 15 minutach wyłącza Follow me w celu oszczedzania baterii

(Nie mam tego)
:thinking:
Jeśli sterujesz klimą przez integrację, wyłącz Follow i wykorzystaj czujnik temp w pomieszczeniu.
W HA możesz napisać automatyzację, która dynamicznie zmienia ustawienia klimy, bazując na pomiarze temperatury z termometru

Niby się zgadza ale. Czujnik który jest zamontowany w klimie, przekłamuje temperaturę w pomieszczeniu a wg tego klimatyzator steruje wszystkimi parametrami np nawiew. To, że ustawisz temperaturę w HA jeszcze nie rozwiązuje tematu. Sądząc po tym co piszesz, masz integrację z HA. Skoro masz wyłączone follow me, to sprawdź jaką ci pokazuje temperaturę pomieszczenia. Ja mam o 5-6 stopni wyższą aniżeli rzeczywistą.