Zastanawiam w jaki sposób skonfigurować node function aby policzył prostą formułę matematyczną.
Mam dane z czujnika analogowego (wilgotność gleby) podpiętego do Wemos D1 Mini. Oczywiście są one z zakresu 1-1024. Moim zamiarem jest aby wyświetlane były w postaci procentowej ale też nie interesuje mnie cały zakres. Gdy czujnik jest w suchej glebie wartość wynosi 270, gdy w ekstremalnie mokrej - 630.
Równanie matematyczne, które chcę zastosować wygląda następująco:
(x - 270) / (630-270) * 100
Dziękuję @artpc
Co prawda Twój przykład jest mocno zaawansowany ale dzięki niemu doszedłem jak to zrobić. Dopiero powoli zaczynam rozumieć podstawy JS.
Witam.
Mam podobny problem, ale z 2 zmiennymi.
Chciałem zrobić sobie w NR wyliczenie z zapasu prądu dla prosumenta, ale nie chce mi przejść formuła, gdy dorzucam drugą zmienną.
msg.payload = msg.payloadp * 0.8 - msg.payloadz
Jeśli mam 2x tą samą zmienną, to działa, ale jak już są 2 różne zmienne to wyrzuca mi “NaN”.
Na oko widać, że już jest źle.
Te niebieskie powinny być szeregowo - zrób export, bo nie widać co siedzi w środku.
Przy równoległy do funkcji dochodzą dwie wiadomości - w jednej produkcja w drugiej zużycie - nigdy razem, więc funkcja nie potrafi tego obliczyć.
msg.magazyn pewnie nie istnieje …
Najprościej to zmień inject na coś takiego.
… edit … W międzyczasie coś dopisałeś więc export sobie odpuść, ale na przyszłość się tego naucz