Od 7 do 10 to są wejścia do podpięcia krańcówki. Brama na której prowadziłem testy jest okablowana , kwestia podpięcia kontaktronów. Ale brama garażową ma
okablowaną na full i krańcówki zgłaszają swój stan aplikacji Fox.
Podłączenie wykonałem według rysunku jak poniżej.
To nie rozumiem, myślałem, że jeszcze tych krańcówek nie podłączałeś… jak jest stan w aplikacji, to wystarczy po integracji z RestAPI dopisać własne encje binary sensor w HA.
Dwie bramy wjazdowe które są w moim posiadaniu nie mają jeszcze zamontowanych kontaktronów. Po dzisiejszych działaniach mogę sterować nimi z HA. Zmienią się warunki pogodowe na lepsze to zostaną podłączone.
Został jeszcze garaż który posiada też sterowanie FOX i tam mam zamontowane
kontaktrony.
@robtlh dla misz-masz, nic konkretnego się nie dowiedzialem co i jak a chyba można to wszystko uprościć: masz kilka bram, każda z bram ma dedykowany inny sterownik (bez Wi-Fi), do którego są lub nie są podłączone kontaktrony. Kupiłeś sobie smart sterownik/ki (z Wi-Fi) Fox Gate aby móc zdalnie sterować każdą bramą w HA. Jak widać jest kilka różnych wariantów i mieszanie wszystkiego na raz nie pomaga, bez konkretów wszystkiego będziemy błądzić (tracić czas) w pomaganiu Tobie.
Każda z trzech bram jest wyposażą dodatkowo w FOX Gate aby można niezależnie sterować zamykanie i otwieraniem z telefonu. Dwie z nich nie mają jeszcze zamontowanych kontaktronów raportujących stan.
W takie rozwiązanie ma tylko brama garażowa, którą też chcę dodać do HA.
O jakie dodatkowe konkrety chodzi? Ja pytam otrzymuję odpowiedz, proszę pytać też udzielę jej jeśli będę potrafił. Dziękuję za pomoc którą tutaj otrzymałem, wiele się dowiedziałem i nauczyłem.
To zabawa w sto pytan , na którą osobiście tracę czasu (stąd moja decycja o ograniczeniu zaangażowania w forum). W Twoim przypadku powinieneś przedstawić na poczatku komplet informacji o bramach, istniejących sterownikach, sposobie sterowania - z jednego przycisku itd., to zdecydowanie skróciłoby czas na udzielanie pomocy.
Witam
Długo się zastanawiałem czy zrobić następny wpis wątku, jak widzicie próbuję.
Ponownym przeczytaniu wątku informacje które podawałem były chaotyczne.
Ale zaznaczyłem że dopiero uczę się HA i w tym przypadku ciężko mi jest stwierdzić jakie informacje powinienem podać na samym początku.
Zatem próbuję jeszcze raz myślę że teraz zamieszczę wszystko.
Bramy będące w moim posiadaniu otwierają i zamykają się bez problemu podczas sterowania z HA.
Tylko brama garażowa posiada założone czujniki otwarcia i zamknięcia bramy.
Odpytując bramę garażową komendą
Aby odczytać stan bramy w wątku kolega @angler zasugerował aby dodać
binary_sensor.
Trwał to trochę i przy pomocy mojego kolegi z pracy powstał taki wpis
Brama otwiera się około 12 sek. Czy brama jest otwarta czy zamknięta w zakładce STANY HA mam taką niezmienną informację
Nie wiem czy jest to popranie zdefiniowane. Potrzebuję pomocy jak sobie dalej poradzić z tym problemem. Na razie moja wiedza i brak doświadczenia z HA
jest zbyt mały aby sobie samodzielnie poradzić.
Skontaktowałem się ze wsparciem technicznym Fox ale tam dostałem taką odpowiedz to tylko część.
Nie prowadzimy szkoleń z konfiguracji REST API, nie jest to nasz standard.
Moduły są przystosowane do współpracy z systemami bazującymi na REST API.
Nastąpiła jeszcze jedna wymian e-mail ale odzewu brak.
@macek Cieszy mnie że to właśnie ty pierwszy odpowiedziałeś na mój wpis.
Uczę się dopiero tego systemu i nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe.
Tak wygląda teraz moja konfiguracja dla bramy Garaż
@robtlh jeszcze prośba o print screen z tej encji z Narzędzia deweloperskie, zakładka STANY dla bramy otwartej calkowicie, dla bramy otwartej, dla bramy zamkniętej.
cover.garaz_brama jak brama zaczyna się otwierać momentalnie stan zmienia się open, gdy zamykam i brama tylko ruszy zgłasza stan closed.
Po restarcie HA na tej pozycji widnieje unknow. binary_sensor.garaz stan niezmienny off, wydaje mi się że wałsnie on powinien po odczycie get_status zgłosić stan bramy
odpytujesz API raz na 30 sekund (nie wiem jakie ma timingi ta brama, ale raczej trudno z taką częstotliwością się wstrzelić w jakikolwiek stan świadczący o działaniu/ruchu (o ile sterownik w ogóle go zgłasza), do przetestowania 2s z timeoutem 1s.
@robtlh mały kroczkami i wolno (brak czasu z mojej strony), proszę o usunięcie aktualnej definicji encji binary_sensor.garaz i dodanie tego kodu:
# example configuration.yaml entry
binary_sensor:
- platform: rest
name: brama_garaz_status
resource: http://192.168.2.88/0000/get_status
timeout: 15
scan_interval: 5
device_class: garage_door
value_template: >-
{% set status = value_json.gate1_status %}
{% if status == 'closed' %}
off
{% else %}
on
{% endif %}
Powstanie encja binary_sensor.brama_garaz_status, która powinna pokazywać poprawnie stan dla kazdego stanu bramy: off - zamknieta dla “gate1_status”:“closed” on - częściowo otwarta dla “gate1_status”:“between”, on - otwarta dla “gate1_status”:“opened”
Proszę przetestuj czy faktycznie tak jest , opoźnienie w statusach conajmniej 5 sekund, potem można spróbować czy da się lepiej to zrobić.
@macek Co mogę więcej powiedzieć DZIAŁA
"Czy da się lepiej to robić’ - jest już bardzo ciekawy.
Masz niesamowitą wiedzę i umiejętności programistyczne .
Pozostanie ślad dla innych użytkowników Fox gate chcących zintegrować go z HA.
@macek Wprowadziłem zaproponowane korekty w covers ale po restarcie HA czy brama była zamknięta czy otwarta miałem stan open
Zmieniłem {% set status = states('brama_garaz_status') %}
na {% set status = states('binary_sensor.brama_garaz_staus') %}
i stan w HA zmienia się zgodnie ze faktycznym stanem bramy.
Teraz jest OK.
Ja z wykształcenia i zawodowo jestem konstruktorem ale mechanikiem,
takie zapisy są na razie dla nie skomplikowane ale jak pisałeś małymi krokami do celu.
Bardzo dobrze, mój błąd, już poprawiłem. Zrobię jeszcze jeden sensor aby było wiadomo, że brama jest całkowicie otwarta.
Czy ikony encji cover poprawnie pokazują stany open i closed bramy?