Fox Gate jak dodać do Home Assistant

Witam Szanowne Grono
Jestem nowy nowy jeśli chodzi o integrację urządzeń z Home Assistant. Posiadam 3 moduły do sterowania bramami Fox Gate. Producent chwali się że można te moduły zintegrować z dowolną aplikacją typu Home Assistant, używają do tego REST API. Przeszukałem w Internecie jak to zrobić i powstał taki oto wpis w configuration.yaml

switch: 
- platform: rest
    name: Brama wjazdowa
    resource: http://192.168.0.3/0000/gate_open/1

Problem polega na tym że po sprawdzeniu konfiguracji i po restarcie HA brama otwiera i zamyka się samoczynnie bez końca.
To samo polecenie (gate_open/1) jest odpowiedzialne za otwieranie i zamykanie. Czegoś brakuje w tej konfiguracji ale nie wiem czego a Internecie nic nie znalazłem co by odpowiedziało na moje pytanie. Może nie tak zadałem pytanie.
Zapytanie poszło do producenta. Jeśli otrzymam konkretną odpowiedz to się nią tu podzielę.

Jeśli się chwali, a nie jest to prawda, to masz powód do zwrotu (niezgodność z umową).
Próbowałeś skorzystać ze wsparcia producenta?

Może wrzucisz jakąś dokumentację? to wtedy jest szansa, że ktoś nie posiadający identycznego kontrolera tam zajrzy.

W ulotce dołączonej do urządzenia nic nie ma na ten temat. A łącząc się po adresie z urządzeniem otrzymujemy tylko taką informację.

Udało mi się utworzyć przycisk gdzie podaje się URL urządzenia i to działa ale dostaję info zwrotne o stanie urządzenia i otwiera okno przeglądarki internetowej z tym info. Ale Jak to zrobiłem na razie nie potrafię odtworzyć.
Urządzenie działa bez problemu z aplikacją na telefon, wiec nie ma tu podstaw do reklamacji.

Dokładnie od tego bym zaczął. Dzwoń i dopytuj… Tym bardziej, że to polski producent. Zrobił sprzęt i oprogramowanie, chwali się polską chmurą i od zawsze konkuruje z Zamel (Supla), to chyba wie co ono potrafi, to oprogramowanie i API.

A z twojej strony zabrakło podstawowego linku do produktu.

Ja umieszczam do tego czym się chwali producent.

Ale jak ktoś potrafi (ja nie) zrobić z dokumentacji RestAPI użytek, to chyba ma tu prawie wszystko, EDIT: ups tu nic nie ma albo ja się nie znam… tym bardziej pytać producenta. Może ty to gdzieś zdobyłeś ale nie wstawiasz na forum?

Może warto producenta przekonać, że w tej dokumentacji fajnie jak by się znalazły przykłady konfiguracji dla HA w YAML. A jeszcze lepiej gdyby potrudzili się o integrację z HA. Ale nie mamy co narzekać, bo w tym momencie F&F i tak daje sporo, w odróżnieniu do masy chłamu z logiem tuya.

@robtlh
Na moje oko ten kontroler jest nieprawidłowo połączony z zastanym sterownikiem bramy.

Skoro ma 2 wyjścia to należy jedno podać na wejście zamykania, a drugie na otwierania w fabrycznym sterowniku bramy i zapewne odpowiednio skonfigurować też tego foxa, ale dokumentacja jest skrajnie uboga, więc mi się nie chce kopać - daj linki do tego co sam masz - skądś przecież wytrzasnąłeś dokumentację której nie ma “na wierzchu” u producenta), albo wrzuć do załącznika komplet dokumentacji jako zip.
Brakuje tu też dokumentacji do bramy.

A problem z dokumentacją do API jest taki, że jej tam nie ma choć być powinna, więc jest prawna podstawa do zwrotu (i to dość długo), bo jest tu niezgodność z umową…

Jakkolwiek urządzenia ma 2 wyjścia i 2 wejścia, więc da się kontrolować odpowiednio skonfigurowany sterownik bramy nawet łącznie z określeniem jej stanu.

Musisz skorzystać z takiej integracji Template cover - Home Assistant. W miejsce script stosujesz RESTful Command - Home Assistant do poszczególnych akcji sterownika.

1 polubienie

Posiadam trzy takie moduły Wi-TO2S2. Owszem ma dwa wejścia bo można sterować dwoma bramami, lub bramą i furtką. Modułu zostały podłączone zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia do sterownika bramy FAAC 741.
Dołączymy bym instrukcję ale plik pdf ma bana.
Na stronie producenta Fox Gate- sterownik Wi-Fi do bram i furtek. Sterowanie przez internet. na dole strony można go pobrać. Napisałem wczoraj wieczorem do osoby odpowiedzialne za integracje Home. Zobaczymy co odpiszą.
74×105 FF Fox Gate inst E240319 PL.pdf.zip (771,2 KB)

@angler - Jest to mój pierwszy temat temat jaki założyłem na forum.
Jeszcze wiele nauki przede mną. Korzystałem z tego adresu

i tak powstał mój wpis do bramy w yaml. Jak pisałem uczę się HA.
Tak jestem zadowolony że udało mi się ogarnąć liczniki energii elektrycznej
mój falownik AFORE bez dostępnych integracji Solarman i innych podobnych
rozwiązań

1 polubienie

Przeczytałem i jak dobrze zrozumiałem brama jest sterowana przez FAAC na zasadzie: naciśnięcie pierwszego przycisku powoduje ruch bramy otwórz/zamknij, zatrzymanie bramy nastepuje zawsze po naciśnięciu drugiego przycisku, tak to dziala?

Skoro korzystasz z jednego wyjścia impulsowego to musisz też jakoś badać stan bramy.
Skoro brama się otwiera i zamyka w kółko to zakładam, że zamiast impulsu wystawiasz z tego foxa na stałe stan zwarty, którego fabryczny sterownik nie obsługuje.

ma 2 wejścia i 2 wyjścia (to wiem z tej bardzo skromnej dokumentacji)
ponieważ nie mam takiego foxa to nie mogę się nim pobawić i sprawdzić organoleptycznie co potrafi, ale na zdrowy rozsądek powinien się dać skonfigurować na 2 sposoby, z wykorzystaniem 1 lub 2 wyjść na JEDNĄ bramę.

Naciskam jeden przycisk, powoduje to otwarcie bramy na full. Gdy szydła się otworzą siłowniki jeszcze przez chwile pracują i sterownik odcina zasilanie. Ponowne naciśnięcie powoduje zamykanie bramy. W czasie otwierania tym samym przyciskiem mogę zatrzymać zamykanie lub otwieranie i skrzydła bramy pozostaną w takiej pozycji. Ja się zrobi ciepło to dołożę do tego fox-a kontaktrony aby wiedzieć w aplikacji czy brama jest otwarta czy zamknięta. tak mam zrobione w garażu i aplikacja Fox-a zgłasza stany otwarcia i zamknięcia.

Działa to jak przycisk dzwonka, zwieram i rozwieram sterownik dostaje impuls i brama się otwiera.

To nie widzę powodu by mógł wystąpić taki objaw

chyba, że coś wywołasz cyklicznie w HA

Mam napęd bramy dwuskrzydłowej z FAAC, zasada działania ta sama - sekwencja open/stop/close. W moim przypadku przekaźnik sterowany modułem ESP z Tasmota. W Tasmota skonfigurowany czas impulsu zwarcia styku przekaźnika dla zintegrowania z napędem. W samym HA utworzona encja cover za pomocą - Template cover o czym wcześniej wspomniał @macek, bo generalnie w takich przypadkach tego się używa. Od Twojej odpowiedzi zależy jaką drogę należy obrać dalej.

Czy ten impuls jest konfigurowalny z aplikacji Fox?

1 polubienie

Podoba mi się twoje podejście.
W aplikacji Fox-a która ma na telefonie konfiguracja modułu fox
{ “status”:“ok”,
“input1_mode”:“open_sensor_gate1”,
“input2_mode”:“close_sensor_gate2”,
“output1_time”:“0.5”,
“output2_time”:“0.5”,
“output1_mode”:“normal”,
“output2_mode”:“normal” }

wysłanie w chrome komendy
http://192.168.0.3/0000/gate_open/1 powoduje otwarcie bramy, jak się cykl otwierania zakończy i lamka sygnalizacyjna zgaśnie wysłanie ponownie
http://192.168.0.3/0000/gate_open/1 rozpoczyna cykl zamykania.

Uczę się HA jak to mówią nie od razu Kraków zbudowano
Jeśli rozwiązanie Template cover jest w stanie rozwiązać tą integrację
to próbuję choćby zaraz . Zatem pytanie jak zastosować popranie RESTful
zamiast script w tym miejscu

open_cover:
          action: script.open_garage_door

Pytasz jaką drogę chcę obrać skuteczną. Moje próby do tej pory sie nie powiodły więc postanowiłem zapytać na tym forum

Jak widać w instrukcji FAAC masz podłączeony moduł Fox pod zacisk 1. I napęd ustawiony w funkcji

Drugie wyjście tego modułu możesz użyć dla funkcji “częściowe otwarcie”. Sterowane z drugiego wyjścia modułu Fox.
Ale po kolei.
Obecnie mam taki kod dla cover o nazwie Wrota:

cover:
  - platform: template
    covers:
      brama_gate:
        friendly_name: "Wrota"
        device_class: door
        open_cover:
          service: switch.turn_on
          data:
            entity_id: switch.przekaznik_wrota
        close_cover:
          data:
        stop_cover:
          data:

Myślę, że wystarczy abyś utworzył np script.open_garage_door jako własną akcję z wywołaniem usługi po rest. Moja propozycja kodu do przetestowania:

cover:
    covers:
      brama_wjazdowa:
        friendly_name: "Brama wjazdowa"
        device_class: gate
        open_cover:
          action: rest_command.open_sensor_gate1
        close_cover:
        stop_cover:

Impuls jest ustawiony na 0,5s w Fox, więc w tym kodzie tylko wywołujesz komendę zwierania styku przekaźnika. Kod w HA można rozbudować o np. prezentację ikony zależnie od stanu krańcówki itd.

Nie wiem czy dobrze to zrobiłem oto mój plik configuration.yaml

# Loads default set of integrations. Do not remove.
default_config:

# Load frontend themes from the themes folder
frontend:
  themes: !include_dir_merge_named themes

automation: !include automations.yaml
script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yaml
sensor: !include_dir_merge_list sensors/
switch: !include_dir_merge_list switches/
light: !include_dir_merge_list lights/
# utility_meter: !include power_meter.yaml

homeassistant:
  time_zone: Europe/Warsaw

cover:
    covers:
      brama_wjazdowa:
        friendly_name: "Brama wjazdowa"
        device_class: gate
        open_cover:
          action: rest_command.open_gate_door1
        close_cover:
        stop_cover:

A oto zawartość pliku sensor.yaml

- platform: rest
    name: open_gate_door1
    resource: http://192.168.2.64/0000/gate_open/1

Nie wiem czy to poprawnie skonfigurowałem. Po dodaniu przycisku w panelu. I restarcie brama otwiera się sama.

Dziękuję za podpowiedz i zwrócenie uwagi porządek musi być, czegoś nowego dowiedziałem się jak funkcjonować na forum.

Zacznij od przeczytania i popraw wpis:

Nie pisz jednego postu pod drugim, można i trzeba edytować swoje wpisy.

Źle, nie potrzebujemy sensora z RESTa (usuń
ten wpis) tylko polecenie rest_command.open_garage_door1(dopisz na końcu pliku configuration.yaml):

# Example configuration.yaml entry 
rest_command: 
  open_gate_door1: 
    url: "http://192.168.2.64/0000/gate_open/1"
1 polubienie

Dziękuję bardzo, to działa tak jak powinno. Brama otwiera i zamyka się tak jak aplikacji Fox.
Mam w tej bramie wypuszczone okablowanie do podpięcia kontaktronów aby odczytać stan położenia bramy. Kontaktrony jeszcze nie są założone bo nie miałem pomysłu gdzie je zamocować ale pomysł jest tylko trzeba go zrealizować. Kwestia tylko jak odczytać ich stan.
Trzeba się jeszcze dużo nauczyć

Przeczytałem instrukcje tego Fox, ale nie ma o tym słowa. Do czego służą w tym urządzeniu wejścia? Może tu podłącza się krańcówki?

1 polubienie