Nie odpowiedziałeś na drugie kluczowe pytanie, czy w okolicach furtki wykorzystujesz do czegokolwiek 230V~
Jeśli nie to zmodyfikuj instalację w domu, tam gdzie się kabel zaczyna.
Jeśli używasz to się będziemy zastanawiać…
Jeszcze raz, już chyba trzeci, ten model mini R4NIE ma opcji zasilania niskim napięciem, ani NIE ma opcji wystawienia na jego wyjściu napięcia o poziomie bezpiecznym (stąd moja propozycja z transformatorem dzwonkowym na jego wyjściu). I tu od razu UWAGA to nie jest sprzęt przeznaczony do montażu na zewnątrz pomieszczeń, to kolejny powód dla którego napieram na montaż tego wewnątrz domu.
Jeśli transformator nie dostaje zasilania to na jego wyjściu nie ma napięcia.
Jeśli go zasilisz napięciem sieciowym to na wyjściu ma pożądane niskie napięcie, może być na stałe połączony z elektrozaczepem (oczywiście bezpiecznik zawsze wskazany, ale niektóre transformatory dzwonkowe mają stosowne zabezpieczenia, zarówno przeciwzwarciowe jak i termiczne).
Czyli w domu koło drzwi wejściowych w skrzynce z 230 podłączyć transofrmator dzwonkowy i następnie shelly ( dla testów w aplikacji Ewe ustawiam to jako przełącznik ) kabel prowadzę do elektrozaczepu na zewnątrz do furtki?
Czy mógłbyś mi napisać listę krok po kroku jakie sprzęty powinienem kupić w kolejności łączenia?
Jeśli masz już ten moduł sonoffa i możliwość modyfikacji instalacji, to sugeruję transformator dzwonkowy (jakikolwiek mający 12V~ z głowy nie pamiętam które mają zabezpieczenia - sprawdzaj w danych technicznych) obciążalność minimum 8VA (transformatorem zasilasz sam zaczep)
tu przykładowe legranda (tylko można się nogą przeżegnać jak się spojrzy na ceny w PL…) - te mają zabezpieczenie wbudowane (co nie zwalnia z konieczności stosowania bezpiecznika w obwodzie 230V~)
Hager ST305 ma wystarczającą obciążalność i zabezieczenia.
Zamel TD-230 jest za słaby.
Jeśli nie masz modułu, to @angler zaproponował jakiś raczej sensowny moduł wymagający zasilacza 12V= (też sugeruję montaż wszystkiego w domu) obciążalność minimum 20W (z zasilacza będzie też zasilany moduł)
Z czego Eaton ma zabezpieczenie, a te 2 pozostałe nie wiadomo (tzn. nie mam weny na kopanie po internecie czy mają gdzieś szczegółowe dane techniczne, a ten Eaton ma po prostu schemat na obudowie i widać na nim zabezpieczenie termiczne - rezystor PTC).