Furtka na elektromagnes i SONOFF Mini R4

Witam, mam elektromagnes w furtce i w puszce kabel 230V.
Elektromagnes to R2-12.10L
Przełącznik Sonoff R4
Nie wiem jaki mam dokupić zasilacz.

Czy jest ktoś mi w stanie powiedzieć jaki zasilacz musiałbym kupić?
Jak stworzyć przycisk otwierania furtki z HA?

Mam teraz przycisk z Tapoo i mam automatyzacje na iphonach i tablecie ze jak ktoś kliknie na powiadomienia z Tapo to otwiera się aplikacja Tapo i tutaj warunek który wywyoluje po webhookah kolejne rzeczy - i chciałem właśnie by otwierało furtkę.

Jak już tworzysz temat i oczekujesz pomocy to wykaż się empatią. Podałeś typy sprzętów ale zabrakło linków do informacji technicznych, np. do ich instrukcji. Im więcej dasz, tym więcej gotowych podpowiedzi otrzymasz. Idealnie jak pojawiły by się schematy…
Na dodatek dużo pytań z różnych zagadnień mało związanych ze sobą. Albo zajmujemy się w temacie sprzętem albo kwestiami oprogramowania funkcji, automatyzacji w HA.

Taki ten elektrozaczep?

dopuszczalny nacisk na drzwi podczas zwalniania zapadki: 30N (3kG)
dopuszczalne obciążenie drzwi działające na zaczep: 2500N (250 kG)
dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy: 30 min
napięcie znamionowe U: 10± 2V (pozwala zastosować transformator dzwonkowy)
pobór prądu - prąd zmienny (AC): 340 mA (8V), 440 mA (10V), 530 mA (12V)
pobór prądu - prąd stały (DC): 630 mA (8V), 780 mA (10V)
wymiary: 27 x 33 x 118 mm
waga: 0,25kg

najbardziej mi zależy na zasilaczu i sonoff r4
Nie bardzo rozumiem logikę działania elektrozaczepu i pingowania go z poziomu ha.
Elektrozaczep działa na takiej zasadzie - * napięcie znamionowe U: 10± 2V (pozwala zastosować transformator dzwonkowy)

Jak to dopasować do sonofa?

@szopen - Tak to ten elektrozaczep

Jakbyś dał od ręki linka do danych technicznych tego modułu to bym już odpowiedział.

Sonof mini r4

Widzisz różnicę w tym co napisałeś, a faktycznym modelu?
Dane techniczne to najlepiej u producenta, a nie w sklepie (nie lubimy linków do sklepów!), ale sobie znajdę mając prawidłowy model.

zamiast żarówki podłącz uzwojenie pierwotne transformatora dzwonkowego

ten moduł nie nadaje się do sterowania obwodem napięcia bezpiecznego.

a wiesz może który moduł mógłby się nadawać, jak taki wyszukać?

Nie widzę powodu do stosowania innego jeśli jesteś w stanie na tym uzyskać impuls sterujący (a jesteś? bo ja nie mam tego modułu, to nie sprawdzę), czy nie możesz podłączyć transformatora dzwonkowego tak jak napisałem?

TZN. może uściślę, na poziomie zewnętrznej automatyzacji zawsze się da uzyskać kilkusekundowe włączenie, ale dobrze by było gdyby moduł miał takie funkcje zaimplementowane fabrycznie (jakoś nie wyobrażam sobie braku fizycznego przycisku zdalnego otwierania furtki, i to obojętnie czy w słuchawce domofonu czy bez niego).

Shelly ma moduły, które można zasilać z 12V DC i do tego już po wyjęciu z pudelka świetnie integrują się z HA. Na dokładkę obsługują webhook i w gratisie otrzymujesz obsługę bluetooth proxy, bo nowsze generacje są na ESP32.

w puszcze przy bramce mam tylko 230
i chciałbym zrobić to taką ścieżką
230 V ── [Zasilacz 230 V na 12 V] ── 12 V ──[Sonoff] ── [Elektrozaczep]

Co w miejscach s1 i s2?
Chcę dawać sygnał z HA na sonoff.

Możesz narysować schemat choćby na kartce bo mi się mózg lasuje jak widzę tą tabelkę…
ale stawiam na to, że twój pomysł jest do bani.
Sonoff mini R4 nie ma wyjścia beznapięciowego i równocześnie wymaga zasilania napięciem sieciowym, dlatego musisz dać transformator na jego wyjściu - patrz na schemat z żarówką (a niskonapięciowe uzwojenie na stałe do elektrozaczepu)

Elektrozaczep masz na 10V (obojętnie czy = czy ~) więc nie możesz na niego podawać zasilania sieciowego 230V~

edit zrozumiałem tabelkę, to nie zadziała

Tak to rozumiem
I rozumiem, że jak puszczę 12V to otwieram bramkę?
Ale w jaki sposób zwiększyć napięcie?

W ogóle to jest niezdrowy pomysł aby prowadzić do furtki 230V (jeśli z jakiejś innej przyczyny nie musisz go tam mieć) - można w tym celu zmodyfikować instalację po stronie domu.

Odnośnie rysunku - nie sil się na rysowanie na komputerze fotka kartki by była znacznie lepsza (wtedy uwzględnisz faktyczne przyłącza modułu jaki masz w ręce, a nie takie teoretyzowanie, które donikąd nie prowadzi)

Tego modułu (sonoff mini R4) nie można zasilać niskim napięciem, no chyba że już mówimy o jakimś innym module, bo nie nadążam.

Transformator dzwonkowy moim zdaniem jest optymalny zamiast zasilacza.
Na tym etapie pomysłu, który sugeruję wyżej, czyli trafo jest wpięty do wyjścia modułu 230V~

Czyli jak najlepiej byłoby to ograć?
Potrzebuję właśnie w taki sposób zadziałać by zdalnie otwierać furtkę z HA.

Nie wiem jakie masz możliwości, ale ja bym to zrobił tak

1. kable które masz w furtce przeznaczył na bezpośredni sygnał sterujący elektrozaczepem (a nie żadne 230V~) - w sytuacji normalnej w przewodach nie będzie żadnego napięcia, a w momencie uruchomienia zaczepu jedynie napięcie niskie (to gwarantuje bezpieczeństwo w każdej sytuacji), skoro rezygnujesz z przycisku lokalnego w okolicy bramki
  2. Całą elektronikę i zasilacz lub transformator umieścił w domu, tam gdzie zaczyna się kabel idący do furtki.

Aha - dlaczego sugeruję transformator dzwonkowy - bo to transformator z odczepami na uzwojeniu wtórnym, więc można w zależności od konstrukcji uzyskać zwykle 3V, 5V lub 8V w konstrukcjach starego typu albo 8V, 12V lub 24V w konstrukcjach współczesnych.

Zasadniczo elektrozaczep powinien pracować już przy 8V~, ale jeśli masz szczególnie długie i kiepskie przewody to i 12V~/12V= będzie OK

Zasilanie go napięciem przemiennym ma taki plus, że pobiera on mniejszą moc (oraz minus, że brzęczy, który można też nazwać plusem, bo wiadomo, że to jest moment kiedy ciągnąć za klamkę).

Sugerowany wyżej moduł Shelly Plus 1 wymaga zasilania napięciem stałym (jako jedna z możliwych opcji)
w warunkach tego projektu mógłby wtedy być użyty zasilacz 12V=
ale ten elektrozaczep hmm nie ma zalecanego tak wysokiego napięcia stałego…

Trochę czarna magia…
Nie mam porawodzenego kabla innego oprócz 230.
Czyli teoretycznie jak dobrze rozumiem z 230 podłączyć zasilacz na 10V i z niego Shelly Plus 1 tak jak na rysunku z żarówka?
Wstępnie 10V dochodzi do sonofa ale nie puszcza dalej prądu dopóki nie kliknę w aplikacji otwórz?

I tu jest kluczowe pytanie - on się gdzieś zaczyna (musi mieć przynajmniej bezpiecznik w obwodzie), czy masz możliwość modyfikacji jego podłączenia?

chciałem wpiąć bezpiecznik przed zasilaczem

Czyli stałe 10V= ?
Chyba mam już wszystko oprócz tego jaki zasilacz dobrać