Galeria zdjęć Ankieta- nie wiem czy mogę

Ankieta: Czego brakuje w aplikacji Galeria zdjęć na androidzie ?

Zaznacz co byś zmienił lub co ma być

1. Jak oceniasz ogólną użyteczność aplikacji systemowej
  • Bardzo dobra
  • Dobra
  • Przeciętna
  • Słaba
  • Czy brakuje połączenia np PDF lub Innych plików
  1. Których funkcji najbardziej Ci brakuje? (możesz zaznaczyć kilka)
  • Filtrowanie zdjęć (data, rozmiar, typ)
  • Sortowanie zdjęć (nazwa, data)
  • Edycja zdjęć (przycinanie, filtry)
  • Udostępnianie zdjęć
  • Ukrywanie folderów
  • Zabezpieczenie zdjęć hasłem
  • Przenoszenie/kopiowanie zdjęć między folderami
  • Tworzenie albumów tematycznych
  • Inne (jakie?): _____________
  1. Czy aplikacja działa płynnie na Twoim urządzeniu?
  • Tak
  • Czasami są opóźnienia
  • Nie, działa wolno
  1. Czy aplikacja spełnia Twoje potrzeby w codziennym użyciu?
  • Tak
  • Częściowo
  • Nie
  1. Co chciałbyś/chciałabyś dodać lub zmienić w aplikacji?
    6.Otwarta odpowiedź:*

Aplikacja na razie nie usuwa i nie modyfikuje zdjęć systemowych i folderów.
Z uwagi na poranną awarię jest brak możliwości rozmieszczania , przeciągania folderów żeby ustawić kolejność.
Pytanie teraz po tym co wysłał Szopen czy jest sens to rozwijać skoro ktoś już takie coś zrobił
Można użyć kopiuj wklej temat i będzie łatwiej.
https://www.dropbox.com/scl/fi/9bj2krtki5jymv1gtt0kt/app-debug.apk?rlkey=7a6mpy8imknzkso03c0qfx8o2&st=mb177vs1&dl=0

Nie wiem czy możesz, jeśli jesteś autorem, to podlinkuj jakieś repo gdzie ją udostępniasz.

Ale nie używam systemowej galerii nie dlatego, że wbudowane galerie są z gruntu złe (chociaż w wielu chinolach często są), tylko dlatego, że… całe środowisko aplikacji używanych na telefonie sobie przenoszę przy zmianie telefonu i dzięki temu nie jestem uwiązany do konkretnej marki (z tych które są takie “bardziej systemowe” migruję sobie launcher, dialer, aplikację do SMS/EMS/MMS i galerię co jest raczej kroplą w morzu przy setkach zainstalowanych aplikacji), a akurat galeria jest traktowana jako jedna z tych aplikacji, którą duzi producenci stawiają sobie z punkt honoru by u nich była inna niż wszędzie. (i w sumie przez to nie mogę nawet wypełnić tej ankiety, bo od lat nie używam systemowej galerii ;D)

Sam używam alternatywnej tu był link, ale właśnie go usunąłem.
Niestety autorzy simple gallery zmienili warunki i aplikacje już nie są open-source… i na domiar złego simple apps zawierają reklamy (nie zauważyłem zmiany na gorsze, bo kupiłem wersję płatną, która swego czasu była tylko formą wsparcia dla dewelopera nie wprowadzając istotnych zmian funkcjonalnych względem ówczesnej wersji darmowej).

Widzę jednak, że istnieje jej otwarto-źródłowy odpowiednik w sklepie F-droid

być może to czas dla mnie na przesiadkę.

PS z Dropboxa nie da się pobrać bez logowania, w drugiej kwestii - tak też nie wiem czy jest sens tworzenia od zera czegoś co już jest, ale możesz za to włączyć się w rozwój jednej z wielu otwarto-źródłowych galerii (polecam zainstalować F-droid i zobaczyć co już tam jest dostępne), natomiast nie wiem czy taka była źródłowa idea (bo galerii w Google Play też jest sporo, z tym że ostatnie co bym chciał widzieć w galerii to reklamy).

Rozumiem potem dodam wrzucę plik gdzieś jak będę w domu