Gazomierz Igaz BK-G4

Lada chwila będą wymieniać u nas gazomierze na takie jak w tytule posta. Ciekawe czy ten gazomierz da się jakoś odczytać zdalnie.
Z informacji telefonicznej uzyskałem tyle że ma on mieć kartę sim.
Oto instrukucja tego gazomierza

Technologia NB-IoT (bardzo wąskopasmowe LTE przeznaczone dla ruchu M2M) nie jest skierowana do użytkownika końcowego. Nie jest to technologia dająca lokalny dostęp do danych. Więc wszystko zależy od tego czy i jak operator (dostawca gazu) będzie udostępniał dane ze swojego systemu bilingowego.

W kilku słowach
Dostęp zdalny przez operatora - TAK
Dostęp lokalny przez użytkownika - NIE

ten sam u mnie założyli pare dni temu i jest klops… wypadało by by zrobili coś jak tauron ma z elicznik

Zamierzam się nie poddawać. Będę dzwonił do PSG i upominał się o licznik który będę mógł odczytywać lokalnie. (Jaki licznik to umożliwia?)
Z licznikiem od PGE sobie poradziłem. Doprowadziłem do tego, że bezpłatnie wymienili mi licznik na Gama350 G35 z MBus Wireless.
Dyrektywa unijna mówi o tym, że odbiorca końcowy ma mieć możliwość odczytu lokalnego przy użyciu własnego urządzenia. Chyba że się mylę.

UE wymaga interoperacyjności i dostępu końcowego odbiorcy do danych pomiarowych.** Komisja przyjęła Rozporządzenie Wykonawcze (EU) 2023/1162, które ustanawia zasady interoperacyjności i przejrzystych procedur dostępu do danych pomiarowych (głównie w obszarze opomiarowania energii) — celem jest, by konsumenci i uprawnione podmioty mogli w prosty i bezpieczny sposób uzyskać dane o zużyciu. To oznacza, że operatorzy powinni udostępniać dane i procedury dostępu w sposób nie-dyskryminujący.

Jeżeli jesteś w taryfie W3 obligatoryjnie jesteś zakwalifikowany do instalacji nowego gazomierza telemetrycznego. Ale gdybyś poszukał jakiś znajomości żeby teraz założyli Ci telemetrię z urządzeniem MacR6 to jest szansa na lokalny odczyt bez strachu o wymianę na nowy licznik.

Może tu jest nadzieja, chyba że coś źle rozumiem:

■ 12. 1.Interfejs transmisyjny
Interfejs transmisyjny OptoBTEx 2 jest przeznaczony do
odczytywania danych z rejestratorów, przeliczników bateryj
nych lub gazomierza miechowego z elektronicznym
liczydłem IGAZ BK zaopatrzonych w bezprzewodowe łącze
transmisji standardu IEC 62056‐21 ﴾OPTO‐GAZ﴿. **Odczyt **
danych może odbywać się do komputera przenośnego ty
**pu Laptop lub innego urządzenia wyposażonego w port **
komunikacyjny Bluetooth. Interfejs transmisyjny pozwala na
odczytywanie danych z urządzeń umieszczonych w strefie
zagrożenia wybuchem.
Szczegółowe dane techniczne znajdują się w dokumentacji
„OptoBTEx 2 Instrukcja obsługi”.

Nie widzę tego, czytając instrukcję i ten parametr:

Nie ma szans za pomocą tego urządzenia na ciągły odczyt licznika.
Nie wiem skąd nadzieja, że takie interfejsy ktoś w ogóle pozwoli dołożyć.

Mam kilka głowic OPTO, niestety nie mam pojęcia jak się za nie zabrać od strony HA lub windowsa żebym mógł popatrzeć co i czy w ogóle coś przysyłają.

Właśnie dziś zamontowali mi ten gazomierz, liczyłem na możliwość lokalnego odczytu ale widzę że na ten moment nic z tego :confused:

Cześć
Również dziś zainstalowano u mnie taki licznik.
OPTO wymaga aktywacji wg. instrukcji:

Aby skonfigurować urządzenie przy użyciu głowicy optycz‐
nej na urządzeniu należy postępować według następują‐
cych kroków:
1. Wcisnąć przycisk, żeby aktywować wyświetlacz
2. Przytrzymać przycisk wciśnięty przez 2 sekundy aż wy‐
świetli się napis „MENU/OPTO”
3. Wcisnąć przycisk przez 3 sekundy aż wyświetli się napis
OPTO/ON
4. Aby uruchomić OPTO trzeba przytrzymać przycisk
przez 2 sekundy aż z prawej strony wyświetli się ikonka
interfejsu optycznego ﴾patrz punkt „Ikony opisujące
stan urządzenia”﴿.
5. Przyłożyć interfejs OptoBTEx 2 do złącza optycznego
na obudowie. Dioda LED na interfejsie powinna być po
jego prawej stronie.
6. Uruchomić aplikację ConfIT! ‐SMART i połączyć się z
gazomierzem ﴾opis działania aplikacji znajduje się w jej
instrukcji obsługi﴿.
7. Skonfigurować potrzebne parametry gazomierza.
Zmiany w konfiguracji gazomierza mogą obyć się
tylko po autoryzacji i uwierzytelnieniu przez użyt‐
kownika. Urządzenie blokuje, na konfigurowalny czas
﴾domyślnie 15 minut﴿, dostęp do urządzenia, po 3
błędnych próbach logowania. Nieautoryzowane pró‐
by dostępu do urządzenia są rejestrowane w dzienni‐
ku zdarzeń urządzenia.
W zależności od wymagań użytkownika, urządzenie
można skonfigurować tak, by aktywacja portu
optycznego za pomocą przycisku wymagała popraw‐
nego uwierzytelnienia i autoryzacji.

Przy próbie pojawiają się komunikat USER 108.
Gdyby dało się zalogować to jest opcja:

Tylko jaki to ma sens biorąc pod uwagę to

Z tym, że ja nie piszę o OptoBTe, bo ma wbudowany akumulator, tylko o ESP32 z głowicą OPTO. zewnętrznie zasilanym.

1 Like

I co? Wolno to włożyć do skrzynki gazowej?

Włożyć wolno. Nie wiadomo czy przez IEC 62056-21 można uzyskać dostęp - wymaga autoryzacji.

No, ale jakim cudem masz na to certyfikat ATEX?

Nie jestem pewny ale wg. mnie ATEX dotyczy certyfikacji zasilania (baterii) w samym gazomierzu (do zasilania modemu). Z założenia komunikacja OPTO nie ingeruje w licznik ani nie łączy się z nim galwanicznie. Teoretycznie nie potrzeba ATEX do tego.

Ale jest w strefie zagrożenia wybuchem i ma połączenie elektryczne, więc raczej nikt na to formalnie nie zezwoli.
Oczywiście próbować można i chętnie zobaczę wydaną zgodę.
Szansa by była większa gdybyś przepchnął sygnał przez barierę iskrobezpieczną, co w znaczącym stopniu podniesie koszt (o ile sygnał będzie zdatny do użytku, choć biorąc pod uwagę co jest wewnątrz wielu atestowanych barier raczej powinien).

Jesteś w błędzie, nie masz prawa montować czegokolwiek przy gazomierzu bez zgody właściciela. A sam atest ATEX odnosi się do urządzeń umieszczanych w strefach zagrożenia wybuchem, a właśnie w takiej chcesz operować.

skrzynkę z licznikiem mam wmontowaną w ścianę domu. Nie ma prawa to być strefa zagrożenia.

Wystąp o zezwolenie na montaż i wtedy pogadamy.
(podobno jest to strefa 2 - normalnie tam nie ma gazu)