Cześć, nie wiedziałem jak lepiej to opisać w temacie.
Otóż mam na Synology HA łącze się z HA z poza sieci tylko przez VPN który włączam sporadycznie. Gdy VPN jest wyłączony a ja wyszedłem z domu HA zawsze pokazuje że np jestem w domu albo że podłączony do sieci itp czyli ostatni status gdy faktycznie byłem w domu w zasięgu sieci. Chciałbym w jakiś sposób być w stanie na potrzeby różnych automatyzacji wykryć że jednak telefon jest niepodłączony?
Jedyne co mi do głowy przychodzi to jakiś warunek pod tytułem że jak stan baterii niezmienny od godziny to wtedy coś zrób bo to znaczy że jest się poza domem. Ale może jest coś prostszego?
Abyś mógł badać czy telefon jest w domu/poza domem to niestety musisz mieć połączenie z HA. VPN jest obarczony wadą bo jesteś widoczny niejako “w domu” i po jego rozłączeniu “zostajesz w domu” pomimo tego iż fizycznie przebywasz poza domem.
Za darmo czyli bez kosztowo będzie Ci ciężko zrealizować swoją koncepcję w obecnym stanie.
Po drugie nawet jakbyś skorzystał np z ping-a ( co logicznie zadziała ) to każdorazowe połączenie z VPN-em będzie skutkowało że “jesteś” i potem “nie jesteś” w domu
Po drugie będąc fizycznie w domu a jak nie włączyłeś WIFI to HA odbierze info że Ciebie nie ma.
Opcją jest badanie Twojego położenie geograficznego gdy łączysz się poprzez VPN oraz badanie routera tj czy telefon jest połączony z WIFI - nie z każdym routerem HA chce gadać, zależy od oprogramowania.
Tak Ja to zrealizowałem w przypadku osoby która nie miała mieć wejścia do HA ale żeby HA wiedziało że ta osoba jest w domu i podejmowało w związku z tym akcje :
Wymienione przez @rafkan opcje owszem są płatne ( poza Zerio Tier One ) z czego najłatwiejszą w implemetacji jest pierwsza czyli Nabucasa - płacisz i zapominasz a nie jest to jakaś kwota która by położyła Twój budżet a masz łączność z HA 24/h i dopiero wtedy możesz badać czy jesteś w czy poza domem.