Witam,
mam jedno nurtujące mnie pytanie. Mając aktor jak ten w linku (to tylko losowy przykład) lub BoneIO gdzie powinien w takim układzie znajdować się bezpiecznik nadprądowy przed czy za urządzeniem, które rozłącza fazę? W mojej opinii najlepiej było by mieć przed i po ale to droga zabawa więc pytanie do osób, które już przeszły ten etap.
Wyłącznik nadprądowy powinien być przed urządzeniem. Przewód z wyłącznik przechodzi przez styki przekaźnika i dalej biegnie jako obwód gniazd czy oświetlenia. Wyłączniki nadprądowe zabezpieczają przewód, a nie urządzenie.
Tak jak pisze kolega @Lomax1983 - wyłącznik nadprądowy nie chroni przed zwarciem w urządzeniu. Zabezpiecza instalację przed skutkami zwarcia i pod takowe powinien być dobierany z zachowaniem selektywności w obwodzie. Zamiast martwić się ilością “bezpieczników” lepiej wykonać pomiary impedancji pętli zwarcia i rezystancji izolacji. One dają obraz co może się zadziać z instalacją elektryczną i w jakim jest stanie.
Sposób działania i gdzie taki bezpiecznik w normalnej instalacji stosować doskonale znam, ale patrzę tu przede wszystkim na ewentualne uszkodzenie aktora. Jeśli bezpiecznik znajdował by się za aktorem to w przypadku awarii aktor będzie miał większe szanse na przeżycie. Jeśli jest przed aktorem to aktor jest pierwszy w kolejności do bycia uszkodzonym co spowoduje problemy z pozostałymi obwodami podłączonymi pod niego. Dla tego też wolę się upewnić
Przekaźniki które służą do sterowania obwodami oświetleniowymi czy gniazdowymi są odizolowane od samego sterownika(aktora). Zabezpieczenie obwodów sterowanych przez sterownik nie ma nic wspólnego z samym sterownikiem(aktorem). Mylisz dwie rzeczy. Przekaźnik takiego sterownika to taki “włącznik np. jednobiegunowy” do oświetlenia. Tylko że tych “włączników” jest 8, 12 czy 16 i są w jednym miejscu. Idąc dalej chcesz zabezpieczenie dać za włącznikiem czyli jak byś chciał dać zabezpieczenie w pokojach za każdym włącznikiem. A tak naprawadę wszystko jest w rozdzielnicy i przewód przechodzi tylko przez włącznik w pokoju. Mam nadzieje, że dobrze to wytłumaczyłem.