Gdzie aktor a gdzie bezpiecznik

Witam,
mam jedno nurtujące mnie pytanie. Mając aktor jak ten w linku (to tylko losowy przykład) lub BoneIO gdzie powinien w takim układzie znajdować się bezpiecznik nadprądowy przed czy za urządzeniem, które rozłącza fazę? W mojej opinii najlepiej było by mieć przed i po ale to droga zabawa więc pytanie do osób, które już przeszły ten etap.

Wyłącznik nadprądowy powinien być przed urządzeniem. Przewód z wyłącznik przechodzi przez styki przekaźnika i dalej biegnie jako obwód gniazd czy oświetlenia. Wyłączniki nadprądowe zabezpieczają przewód, a nie urządzenie.

3 polubienia

Tak jak pisze kolega @Lomax1983 - wyłącznik nadprądowy nie chroni przed zwarciem w urządzeniu. Zabezpiecza instalację przed skutkami zwarcia i pod takowe powinien być dobierany z zachowaniem selektywności w obwodzie. Zamiast martwić się ilością “bezpieczników” lepiej wykonać pomiary impedancji pętli zwarcia i rezystancji izolacji. One dają obraz co może się zadziać z instalacją elektryczną i w jakim jest stanie.

Sposób działania i gdzie taki bezpiecznik w normalnej instalacji stosować doskonale znam, ale patrzę tu przede wszystkim na ewentualne uszkodzenie aktora. Jeśli bezpiecznik znajdował by się za aktorem to w przypadku awarii aktor będzie miał większe szanse na przeżycie. Jeśli jest przed aktorem to aktor jest pierwszy w kolejności do bycia uszkodzonym co spowoduje problemy z pozostałymi obwodami podłączonymi pod niego. Dla tego też wolę się upewnić :wink:

Przekaźniki które służą do sterowania obwodami oświetleniowymi czy gniazdowymi są odizolowane od samego sterownika(aktora). Zabezpieczenie obwodów sterowanych przez sterownik nie ma nic wspólnego z samym sterownikiem(aktorem). Mylisz dwie rzeczy. Przekaźnik takiego sterownika to taki “włącznik np. jednobiegunowy” do oświetlenia. Tylko że tych “włączników” jest 8, 12 czy 16 i są w jednym miejscu. Idąc dalej chcesz zabezpieczenie dać za włącznikiem czyli jak byś chciał dać zabezpieczenie w pokojach za każdym włącznikiem. A tak naprawadę wszystko jest w rozdzielnicy i przewód przechodzi tylko przez włącznik w pokoju. Mam nadzieje, że dobrze to wytłumaczyłem.

1 polubienie