Od kilku lat mam w łazience zamocowany tablet do którego jest podłączony zwykły przenośny głośnik bluetooth i zainstalowane Spotify do słuchania muzyki. Zainteresowałem sie HA, serwer postawiony , podłączonych kilka sterowników. Na tablecie w łazience zainstalowałem HA. Czy można jakoś sparować ten głośnik z HA aby słuchac muzyki?. W pózniejszym czasie chciałbym zrobic automatyzacje w łaziece. Zapalając swiatło właczy sie muzyka z tabletu na głosniku a jak wyłacze swiatło to muzyka sie wyłaczy.
Skoro masz na nim zainstalowane Spotify, to jaki problem?
Aby nie być gołosłownym opiszę, jak mam to zrealizowane u siebie. Przede wszystkim Spotify musi być w wersji premium, żeby korzystać z wielu urządzeń. Zainstalowałem integrację Spotify na HA i w node-red wykorzystałem node call service:
Za jego pośrednictwem wybieram źródło, na którym Spotify ma odtwarzać muzykę. Zrobienie wywołania za pomocą włączenia światła będzie już proste. Pewnie przyda się node-red-contrib-spotify do sterowania odtwarzaniem/zatrzymaniem muzyki. Aplikacja HA na tablecie nie jest do tego konieczna.
Tutaj film nt. integracji Spotify w HA: Home Assistant Spotify HOW-TO - YouTube
Wielkie dzięki za podpowiedz , na pewno skorzystam. Faktycznie działa . Już wiem gdzie popełniłem błąd. Spotify było wyłączone. Po uruchomieniu spotify tablet pokazał sie w wyborze zródła zasilania. Keszcze raz dziękuję.
automatykę w NR zostawiam na później . Na pewno bede też prosił o pomoc w ustawieniu tego w NR.